Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 19:54, 25 kwi 2026

Iza, ja też siałam na grządkę, nawet 2 razy, pewnie wykiełkuje w maju. U mnie zimniej niż u ciebie.

Ewa, magnolia w końcu oberwała od przymrozków. Widzę że część kwiatów zbrązowiała. Jednak przez spory czas cieszyła oko. Teraz już zaczynają się pojawiać liście a kwiaty opadają. Więc nie było tak źle.
O owocowe drzewa tez się boję. W blokach startowych świdośliwa, szykuje się po raz pierwszy czereśnia. A w prognozach też kolejne noce z przymrozkami.
Magara 22:56, 25 kwi 2026

Jola, groszek (i ten cukrowy i ten ozdobny) potrzebuje temperatury wyższej do wykiełkowania - takie moje doświadczenie. Później świetnie znosi temperatury niższe
Jeżeli masz wykiełkowany, wynieś na dwór.
Siałam w domu i siałam w skrzynie warzywne na dworze. Ten siany bezpośrednio w skrzyniach dopiero kiełkuje. Ten siany w domu już przeniesiony do skrzyń - ma się dobrze, ładne kępki

Zakupu Gienki gratuluję
U Ciebie zaciszniej, wiosenne przymrozki niech się z dala od niej trzymają
vita 09:15, 26 kwi 2026

Gdzie wypuściłaś się na zakup Genki? Gdzie ją posadzisz? Uchowały się kwiaty podczas transportu?
Ewa777 11:18, 26 kwi 2026

Przybiegłam zobaczyć zdjęcie nowej piękności. Też jestem ciekawa odpowiedzi na pytania Vity.
Joku 20:51, 26 kwi 2026

Daga, najpewniej jest tak jak piszesz. Groszek wysiany kilka tygodni temu na zewnątrz na rabacie nadal jest niewidoczny. Natomiast dopieszczany w mieszkaniu aktualnie wygląda tak, nie minął nawet tydzień. Trzy doniczki na pierwszym planie to równie ochoczo kiełkująca mina lobata. Pokazuje kiełki również groszek pachnący, najbardziej z wysianego towarzystwa opiera się nasturcja (z ciekawości kupiłam jakąś różowo kwitnącą odmianę). Zmontowałam niewielka szklarenkę, na dzień będę wystawiać na zewnątrz.

Vita, Ewa kupiłam magnolię u Cyrzana ale nie w Chwaszczynie tylko w ich szkółce w Garczu. Tam był większy wybór. Oto moje szczęście , ok. 1,5m wysokości. Kwiaty się uchowały , dwa ale może będzie trzeci .

Joku 20:58, 26 kwi 2026

Magnolię planuję posadzić w przedogródku, mniej więcej w miejscu kuli bukszpanowej której już nie ma. Jesienią wyglądała jeszcze jako tako, wiosną już o wiele gorzej. Wypatrzyłam jedną gąsienicę ćmy bukszpanowej, prawdopodobnie było ich więcej. Wolałam nie czekać na kolejne pokolenie ćmy bo zbierania brzydali bym chyba nie zniosła.

Joku 21:06, 26 kwi 2026

Jeszcze dla Mirki aktualny stan mojego epimedium, trochę ruszyło . Jak twoje? Żółte nadal ledwo widać.

Na koniec wiosenna łączka, kolory przygaszone bo zaczynało się robić ciemno.

vita 22:26, 26 kwi 2026

Chyba lepszego miejsca nie mogłaś znaleźć dla takiej magnolii. Cudowna, jaka duża, ponadto już lada dzień będziesz cieszyć się pierwszymi kwiatami Jak udało Ci się upchnąć ją do auta?
Duża sprawa jak na jeden dzień
Gratuluję wysiewów, zerknęłam na łączkę kwietną w przelocie, siedmiogrodzka ma się wybornie
hankaandrus_44 22:41, 26 kwi 2026

Też wywaliłam bukszpany, więc nie ty jedna. Epimedium widziałam u mnie, ale bez kwiatów chyba. Zobaczę przy następnej wizycie w ogrodzie. A wysiewy? Podziwiam, że się wzięłaś za nie. Jeszcze kilka nocy z ochłodzeniem, granatowo to widzę na prognozowanej mapie. Trzymam kciuki za Twoją hortensję.
Magara 22:54, 26 kwi 2026

Jola, z groszkami nie ma się co certolić Trzymam kciuki

P.S. Gienka bardzo dorodna panna