Maliny od Agnieszki z wątku „Boso…” sadzone wiosną nadal plonują.
Podjadamy borówki prosto z krzaka.
Testujemy smaki pomidorów i zapisujemy notatki.
Gotujemy w większości z tego co w ogrodzie. Marchewki rosną równe, proste, a pietruszki w tej samej skrzyni i ziemi mi powykręcało.
Podejrzałam baczniej w ostatnich dniach co robi Puszysław. Okazuje się, że jego liście nowych trzcinników KF są idealne do schrupania, za to trzcinnik Overdam obok nie rusza.
Największy szał jest na kocimiętkę na froncie. Na tej na tyłach (Six Hills Giant) nie widać oznak „przytulania”.
Czyli te 70 cm na seslerię jest ok. Powiem Ci mam je rok i efektu wow nie ma. Są lekko słomkowate (żeby nie napisać podeschnięte), a nie takie limonkowe jak u innych. Czasem je podlewam, ale nie przesadzam, bo nie lubią aż tak wody. Wówczas wybarwienie lepsze.
Już Ci piszę, na środkowej rabacie chciałbym szałwie Caradonna i kocimiętki. Ale też Hamelny i rozchodniki. Czasem myślę o jeżówkach, by kwitło coś tak jak teraz. I wówczas robi się dużo gatunków.
W tych wąskich myślę o 3 gatunkach, żeby nie przesadzić. Choć nieraz kusi wrzucić tam rozchodniki lub szałwię właśnie.
Ale znam siebie i ubzdurałem sobie, że wyższe rośliny na środkowej rabacie, a niskie na wąskich. A czemu? Bo jak się idzie z ogrodu to tak, żeby wąskie nie zasłaniały środkowej
Takie mam dziwactwo, ale jak każdy mówi: to właścicielowi ma się podobać. A jak ma mnie ta szałwia drażnić, to lepiej nie dawać.
U mnie sesleria sadzona w zeszłym sezonie z pojemników P9 ma już w średnicy max. 70-80 cm.
Plan Asi fajny, do dopasowania rozmiarami. Z Danicami u mnie dziewczyny ostrzegały, że planować dla nich metr, dlatego skorzystałam z polecenia Hani i dałam Hoseri, które ma być mniejsze.
A nie chcesz podobnego połączenia jak u mnie? Czyli dołożyć jeszcze Caradonnę Compact? Kocimiętki super, u mnie niskie, ale mega szerokie rosną, ale to dopiero szałwia daje spektakularny kontrast z zielenią seslerii.
Drugi szpalerem hortensji Limelight kwitnie
Dostały w tym roku w końcu linię kroplującą i oszalały ze wzrostem
Tuje mają ok.2,3 m
Widać środkowego buka z którym coś się dzieje te dwa piękne, duże ,gęste a ten jakby stanął w rozwoju ,ech rok temu zrzucił wcześnie liście i w tym pewnie też zrzuci. Nawet kolor liści ma jakiś inny czerwony
Muszę tutaj kupić jakieś mniejsze kocimiętki ,bo Walker's low zawaliły molinie i cisy. Aż molinie dostały grzyba
Z ogromną przyjemnością pospacerowałam po ogrodzie, pięknie masz, bujnie, zielono i tak świeżo, nie widać braku wody.
Perowskia zachwycająca, muszę jeszcze raz spróbować ją zaprosić do mojego ogródka, do tej pory jakoś nie chciała się zadomowić.
Ja to z tych asymetrię lubiących i dałabym jakoś tak rozrzucone, pewnie na żywo bym to poukładała i dopiero posadzila, żeby z każdej strony mi pasowało, ale chodzi mi o odrobinę grupowanie tych roślin.
2. W tej wersji jest mniej kulek thujowych (zielony kolor), pomarańczowe to seslerie i fioletowe kocimiętki. Tu chyba zbyt mało roślin wyrysowane względem powierzchni.