Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:42, 01 sie 2024

Do góry
Maliny od Agnieszki z wątku „Boso…” sadzone wiosną nadal plonują.

Podjadamy borówki prosto z krzaka.

Testujemy smaki pomidorów i zapisujemy notatki.

Gotujemy w większości z tego co w ogrodzie. Marchewki rosną równe, proste, a pietruszki w tej samej skrzyni i ziemi mi powykręcało.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:37, 01 sie 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Patrycja, nie chcę się wymądrzać, ale czy obserwujesz poczynania Puszysława? […]

Podejrzałam baczniej w ostatnich dniach co robi Puszysław. Okazuje się, że jego liście nowych trzcinników KF są idealne do schrupania, za to trzcinnik Overdam obok nie rusza.

Największy szał jest na kocimiętkę na froncie. Na tej na tyłach (Six Hills Giant) nie widać oznak „przytulania”.

Ogród w malinówkach 22:30, 01 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie sesleria sadzona w zeszłym sezonie z pojemników P9 ma już w średnicy max. 70-80 cm.

Plan Asi fajny, do dopasowania rozmiarami. Z Danicami u mnie dziewczyny ostrzegały, że planować dla nich metr, dlatego skorzystałam z polecenia Hani i dałam Hoseri, które ma być mniejsze.

A nie chcesz podobnego połączenia jak u mnie? Czyli dołożyć jeszcze Caradonnę Compact? Kocimiętki super, u mnie niskie, ale mega szerokie rosną, ale to dopiero szałwia daje spektakularny kontrast z zielenią seslerii.
Czyli te 70 cm na seslerię jest ok. Powiem Ci mam je rok i efektu wow nie ma. Są lekko słomkowate (żeby nie napisać podeschnięte), a nie takie limonkowe jak u innych. Czasem je podlewam, ale nie przesadzam, bo nie lubią aż tak wody. Wówczas wybarwienie lepsze.

Już Ci piszę, na środkowej rabacie chciałbym szałwie Caradonna i kocimiętki. Ale też Hamelny i rozchodniki. Czasem myślę o jeżówkach, by kwitło coś tak jak teraz. I wówczas robi się dużo gatunków.

W tych wąskich myślę o 3 gatunkach, żeby nie przesadzić. Choć nieraz kusi wrzucić tam rozchodniki lub szałwię właśnie.

Ale znam siebie i ubzdurałem sobie, że wyższe rośliny na środkowej rabacie, a niskie na wąskich. A czemu? Bo jak się idzie z ogrodu to tak, żeby wąskie nie zasłaniały środkowej

Takie mam dziwactwo, ale jak każdy mówi: to właścicielowi ma się podobać. A jak ma mnie ta szałwia drażnić, to lepiej nie dawać.

Oczywiście Twoje rabaty wąskie są moją inspiracją
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:24, 01 sie 2024

Do góry
Środkowy buk

Limka w przedogródku i ulubiona rabata z parocją
Ps. Ale te fotki tracą na jakości po wrzuceniu

Ogród w malinówkach 22:20, 01 sie 2024

Do góry
U mnie sesleria sadzona w zeszłym sezonie z pojemników P9 ma już w średnicy max. 70-80 cm.

Plan Asi fajny, do dopasowania rozmiarami. Z Danicami u mnie dziewczyny ostrzegały, że planować dla nich metr, dlatego skorzystałam z polecenia Hani i dałam Hoseri, które ma być mniejsze.

A nie chcesz podobnego połączenia jak u mnie? Czyli dołożyć jeszcze Caradonnę Compact? Kocimiętki super, u mnie niskie, ale mega szerokie rosną, ale to dopiero szałwia daje spektakularny kontrast z zielenią seslerii.
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:18, 01 sie 2024

Do góry
Drugi szpalerem hortensji Limelight kwitnie
Dostały w tym roku w końcu linię kroplującą i oszalały ze wzrostem

Tuje mają ok.2,3 m

Widać środkowego buka z którym coś się dzieje te dwa piękne, duże ,gęste a ten jakby stanął w rozwoju ,ech rok temu zrzucił wcześnie liście i w tym pewnie też zrzuci. Nawet kolor liści ma jakiś inny czerwony

Muszę tutaj kupić jakieś mniejsze kocimiętki ,bo Walker's low zawaliły molinie i cisy. Aż molinie dostały grzyba

Ogród w malinówkach 22:17, 01 sie 2024

Do góry
Mówimy o takim układzie trzech rabat, pomiędzy nimi chodniki do furtek.

Rysunki stare, wtedy co chciałem obwódki z cisów. Ale już nie chcę (przy brzegu beton, wąsko by kombinować z obwódkami).

Obecnie rabaty puste, z wyjątkiem środkowej gdzie jest magnolia Alexandrina.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:41, 01 sie 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z ogromną przyjemnością pospacerowałam po ogrodzie, pięknie masz, bujnie, zielono i tak świeżo, nie widać braku wody.
Perowskia zachwycająca, muszę jeszcze raz spróbować ją zaprosić do mojego ogródka, do tej pory jakoś nie chciała się zadomowić.
Ogród pod lasem 21:37, 01 sie 2024

Do góry
Ufff siostry, właśnie po ciemnicy zakończyła się akcja wyprowadzki jednego buka i sadzenia nowego

Kwartet był prawie w komplecie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:44, 01 sie 2024

Do góry
Asia wszystkie rosną I żyją prócz 3 sztuk które posadzilam w igloo. 1884 pewnie nie spróbujemy. Ten jest smaczny:

Jeszcze Opałka bycze rogi tam rosnie - dobry na sos, jędrny I nie wodnisty. Reszta w tunelu
Ogród w malinówkach 20:19, 01 sie 2024

Do góry
Ja to z tych asymetrię lubiących i dałabym jakoś tak rozrzucone, pewnie na żywo bym to poukładała i dopiero posadzila, żeby z każdej strony mi pasowało, ale chodzi mi o odrobinę grupowanie tych roślin.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:14, 01 sie 2024

Do góry
Pierwsze winogrona z igloo

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:13, 01 sie 2024

Do góry
Pomidory

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:16, 01 sie 2024

Do góry
I dwa wieczorne widoczki spod brzozowej .
Ogród w malinówkach 18:31, 01 sie 2024

Do góry
Wybaczcie za brak spójności w kolorach. Rysowałem to grubo po 23, więc już nawet nie myślałem logicznie A rysunki miały być tylko dla mnie haha.

Wrzucę foto bez niczego, gdyby ktoś chciał porysować

Trzeba zgrabnie ominąć właz do studzienki kanalizacyjnej. Trochę go widać.
Ogród w malinówkach 18:27, 01 sie 2024

Do góry
3. Tu wersja z rozplenicami Hameln, kolor zielony jasny. Ciemny zielony to thuje, żółty seslerie, a malinowy to kocimiętki.
Ogród w malinówkach 18:23, 01 sie 2024

Do góry
2. W tej wersji jest mniej kulek thujowych (zielony kolor), pomarańczowe to seslerie i fioletowe kocimiętki. Tu chyba zbyt mało roślin wyrysowane względem powierzchni.
Ogród w malinówkach 18:22, 01 sie 2024

Do góry
1. Tutaj opcja bez rozplenic.

Pomarańczowe to kulki thujowe, żółte to sesleria, a fioletowe kocimiętki.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:11, 01 sie 2024

Do góry

Koniec Navy Pier. Kiedyś się zabiorę za różniaste obsadzenia miejskie Chicago i Ogród Botaniczny,, ale to już w jego osobnym wątku.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:08, 01 sie 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies