Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Monia81 15:55, 26 wrz 2024

No to pobawiłaś się w zbieranie tych gąsienic, dlatego buksów nie lubię i nie mam a nie mam jednego, żeby mieć do palmy i koszyczka na święta, ale jak narazie ćmy na nim nie widzę
Ula powiedz jakiego koloru mi dałaś pierwiosnki?, bo nie wiem czy dobrze posadziłam
Urszulla 16:07, 26 wrz 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Moje zjedzone. Nawet mi się nie chce na nie patrzeć. Już w tym roku dwa razy pryskałam.

W takim stanie są po wczorajszym oprysku.
Szpaler najwięcej ucierpiał, na tyłach same oprzędy były.

Kulki może odżyją wiosną.....może

Urszulla 16:11, 26 wrz 2024

Tess napisał(a)
Właśnie dzisiaj wykopałam 7 kul bukszpanowych. Zdążyłam z opryskiem, więc zżarte nie były. Ale nadgryzione. Żywopłociki wywędrowały wcześniej.
Nie mam już ochoty i siły na walkę z ćmą.

Zostało mi 7 bardzo dużych w ogródku, drzewko bukszpanowe i pięć kul w przedogródku oraz dwa stożki. Nie wiem, po co. Chyba żeby się w przyszłym roku znowu stresować.

Tych dużych mi szkoda, pokazałam wyżej a z drugiej strony domu nie ma strat, a są tam małe bardzo gęste i żywopłocik niski. Zgapiłam się, a lepinox leżał w domu od 2 mies. Moja głupota, źe Liczyłam na to, że po takich upałach dadzą radę. Przecież wiadomo źe od 25st gąsienice źrą.
Urszulla 16:13, 26 wrz 2024

Tess napisał(a)
Ula, jakim cudem twoje hortensje takie świeże, letnie, cudne kwiaty?
U mnie już jesienne.

Niektóre pełne odmiany są w lepszym stanie. Na dużej rabacie popaliło latem na brązowo to nie ma na co patrzyć. Wstawiłam ładniejsze fotki. Czary mary
Urszulla 16:15, 26 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Ula, u Ciebie też trawy przyciągają wzrok

Hibiskus Ci jeszcze kwitnie?

Trawy robią robotę, bo mój ogród letnio- jesienny. Ciągle mi wiosny brakuje.
Hibiskusy mam dwa, tak jeszcze mają pąki.
Urszulla 16:17, 26 wrz 2024

Agatorek napisał(a)
Ps. Obejrzałam ogród oczami Sylwii. Prawie nie poznałam ogrodu, bo Ty rzadko wstawiasz zdjęcia z szerszej perspektywy. A soczysta zieleń aż bije po oczach ❤️

No pięknie masz na rabatach

Dziękuję, staram się. Po 12 latach już można coś pokazać, ale w tym roku dużo rewolucji było i omijałam szersze kadry. W przyszłym sezonie będzie inaczej.
Urszulla 16:20, 26 wrz 2024

Monia81 napisał(a)
No to pobawiłaś się w zbieranie tych gąsienic, dlatego buksów nie lubię i nie mam a nie mam jednego, żeby mieć do palmy i koszyczka na święta, ale jak narazie ćmy na nim nie widzę
Ula powiedz jakiego koloru mi dałaś pierwiosnki?, bo nie wiem czy dobrze posadziłam

białe z źółtym środkiem.
Urszulla 13:21, 29 wrz 2024

Udało mi się wykorzystać trochę wolnego czasu w sobotę na przesadzanie, dzielenie i sadzenie własnych sadzonek letnich. Przesadziłam m.in perukowca.
Z lekka ułożyłam zeszłoroczną rabatę, którą oglądam od wiosny do zimy. Te widoki są priorytetowe do ogarnięcia. Jeszcze mi się prawa strona nie podoba i pójdzie do poprawki
Bardziej lewa strona

I z nowymi sadzonkami, mikroskopijnymi żurawek i obiedki. Bodziszki wspaniałe mają już rok, a irysy na drugim planie to sadzonki tegoroczne.

Środek i prawa strona, kto pamięta,źe sadzone w zeszłym roku patyczki astrów od Madzi, ułożyły fantastyczną obwódkę przed nimi uporządkowałam niskie brunery i bergenie.

Na tyłach tej rabaty jeszcze kwitnie hibiskus, dokarmiany regularnie skoszoną trawą

Urszulla 13:50, 29 wrz 2024

Uroki jesieni w innej rabacie, też tworzonej małymi krokami. Wszystkie części już są zespolone i prawie wycacane
Uwielbiam te brązy, pasują do wielu krzewów i roślin, systematycznie są u fryzjera a trraz taki jesienny nieład dodaje uroku

Jak dziewczyny mnie namówiły 3 lata temu źeby skończyć ogród rabatą z drugiej strony tuj, to myślałam że chyba nie dam rady a teraz tam brakuje już miejsca. Wszystko z własnych sadzonek, hosty od Iwonki i od Sylwi.

Urszulla 14:04, 29 wrz 2024

Podłubałam w tym sezonie na Anabelkowej od Anitki i dosadziłam własnych sadzonek rozplenic, brunery w ciągłym rozmnażaniu

I jeszcze powstał taki cypel jakbym miała za mało pracy