Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 15:13, 26 wrz 2024

San Andreas i Albion - gatunki od Muszelki, potwierdzam do dziś kwitną i co jakiś czas z kilku mały zbiorek, będę na przyszły rok myśleć o lepszych warunkach dla nich i o powiększeniu uprawy
JoanNa 19:33, 26 wrz 2024

anpi napisał(a)
Mam pierwszy sezon w gruncie Christie, Kent, Polkę i Albion i San Anders w donicach.
U mnie wygrywa Albion i Polka , najsmaczniejsze( słodkie) i najbardziej plenne. Ale dopiero w kolejnym roku będę mogła lepiej zaopiniować.

Ja się podpisuję pod Polką. Bardzo smaczne ma owoce.
Makao 20:35, 26 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Truskawki. Planuję odmłodzić moje poletko truskawkowe, a raczej jego najstarszą połowę. Polecacie szczególnie jakieś odmiany? Kupię ze źródła polecanego przez Muszelkę i TAR.

W kategorii wczesne mają:
Vibrant
Honeoye
Rumba
Christine
GrandaRosa
Kent

Średniowczesne:
Elsanta
Elkat
Limalexia
Polka
Senga Sengana

Późne:
Florence
Malwina
Judibell

Powtarzające owocowanie:
Selva
Albion
San Andreas

Wstępnie plan jest taki:
mam jakieś NN od sąsiadki wczesne, więc z tej kategorii nie potrzebuję (owoce miałam już w maju), potem Senga Sengana, na koniec Malwina. Jako te powtarzające Albion (wygrały w rankingu Muszelkowym). Rośnie też u mnie deserowy Bogota Gigant.

Miał ktoś te Judibell czy Florence? Lepsze od Malwiny?

San Andreas i Albion powtarzają owocowanie. Mam wrażenie że to obecne jest lepsze niż pierwsze. Polecam

Christine dla mnie najsłodsza jest. Rozmnożyłam sobie bo jestem zachwycona.
Patrycja_KG_Lu 19:46, 27 wrz 2024

Sezon w tunelu zakończony.

Świeża zieleninka.

Mąż mi przygotował kolejną skrzynię glebogryzarką.

Miejsce na truskawki prawie gotowe.
Patrycja_KG_Lu 19:48, 27 wrz 2024

Sąsiadowe nadal rosną.

Agatorek 20:10, 27 wrz 2024

Piękne masz zbiory ❤️

Warzywka pierwsza klasa!
Polon 20:22, 27 wrz 2024

Dużo pomidorów masz, będzie co jeść
Generalnie zbiory dorodne i obfite, do tego rabaty ozdobne już nieźle zaawansowane - kiedy Ty śpisz???
Kordina 20:29, 27 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sąsiadowe nadal rosną.
\
Ale po Twojej stronie płota, to Tobie się należy, jak Kargul z Pawlakiem
Co będziesz Pati robiła z zielonymi pomidorami? Do dojrzewalni czy na zimową sałatkę?
Patrycja_KG_Lu 21:59, 27 wrz 2024

Kordina napisał(a)

Ale po Twojej stronie płota, to Tobie się należy, jak Kargul z Pawlakiem
Co będziesz Pati robiła z zielonymi pomidorami? Do dojrzewalni czy na zimową sałatkę?

Dynie po stronie sąsiada wrzuciłam foto, bo mi się jego podpory spodobały nie mogę się przekonać do zielonych pomidorów jakoś. W zeszłym roku w spiżarce w kartonach dojrzewały sobie powoli do czerwoności. Jedliśmy je chyba nawet jeszcze w grudniu. Potem przerwa aż do lipca i życie na przetworach. Takich sklepowych może 3 razy kupiliśmy przez tyle miesięcy.
Patrycja_KG_Lu 22:04, 27 wrz 2024

Polon napisał(a)
Dużo pomidorów masz, będzie co jeść
Generalnie zbiory dorodne i obfite, do tego rabaty ozdobne już nieźle zaawansowane - kiedy Ty śpisz???

Dużo krzaków było to i sporo kilogramów wyszło. W przyszłym roku planuję trochę różnorodności w odmianach. Nowe na testy smaku dam po 1 ziarenku, ulubione kanapkowe po 2-3 szt., a resztę tunelu dam pod typowo przetworowe, bo tych najwiecej potrzebuję.

Sporo roślin rośnie z minimalną opieką (podlewanie, pielenie) więc przy nich jest bardzo mało pracy.