Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:48, 26 wrz 2024

W dwuszeregu zbiórka

A tutaj rozkminka na temat gęstości sadzenia. Mam tak wyliczone sztuki, że są dwie opcje sadzenia.

Tutaj fragment przykładowy o długości 260 cm.

Opcja 1 - co 60 cm, nadmiar sadzonek będzie na stożki cisowe

Opcja 2 - co 50 cm, wszystkie zakupione cisy będą jako żywopłot

Odmiana rośnie dość szybko jak na cisa, docelowo może mieć 2,5 szerokości. Czyli prędzej, czy później poszczególne krzewy zejdą się ze sobą na dole. Co robić?
Rojodziejowa 20:24, 26 wrz 2024

Ja jestem niecierpliwiec, więc naturalnie wybrałabym tą opcję gęstszą
Marcin89 20:36, 26 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ja jestem niecierpliwiec, więc naturalnie wybrałabym tą opcję gęstszą
To naturalne, bo ja też bym tak zrobił Jednak druga opcja i kilka cisów na stożki też mnie kusi (te parę sztuk by czekało na projekt rabaty i sadzenie, ale jest jesień, to nie jest aż taki problem).

To te cisy, co Ci wysyłałem linka. Nie znalazłem większych w tej cenie.
Marcin89 20:51, 26 wrz 2024

Judith napisał(a)
Piękne!
Też mi się podobają
Marcin89 21:04, 26 wrz 2024

Teraz mam ogromną prośbę o poradę, bo czasu mało

Przesianego kompostu mam ostatecznie tylko 46 litrów. Ponad drugie tyle to to, co zostało na sicie, a wygląda tak:

Są to gałązki po ściętej wiśni, zarówno cienkie i grubości ołówka (łatwo się łamią), kora dębowa o grubości 1-3 cm (to co odpadło mi z drewna kominkowego 2 lata temu), niektóre kawałki są spore nadal i widać nawet fragmenty drewna. Do tego trochę słomy z miskantów z wiosny i wszystko zielone co wrzucałem na kompost i się już przerobiło.

Pytanie jest takie, czy te grube części mogę przekopać w pasie żywopłotu cisowego? Kiedyś czytałem, że nieprzerobiony kompost może być szkodliwy? Robi się jakiś test z wysiewem sałaty i obserwuje się, czy wykiełkuje. Tak samo czytałem, że kora dębów ma jakieś garbniki, czy coś tam, co źle wpływa na rośliny lub proces kompostowania. Do tego te gałęzie nieprzerobione. Niby powinno się to wszystko rozłożyć bez żadnego ALE (tak samo jak zrębka świeża). Dawać, czy nie dawać?

LIDKA 22:58, 26 wrz 2024

Marcin moja sis grubsze kawałki kompostu wsypuje pod rośliny. Tez ogroduje na piachu.

Pod cisy bym wykopała solidny rów. Dała na dno ten kompost i inne dobroci i lekko przysypała Twoim piachem i sadziła.

Szkoda Twojej roboty z przesiewaniem. To co organiczne wprowadzisz do gleby to zawsze dobrze.

Ja bym jeszcze w ten rów dała troche pociętej tektury. Do celulozy pchają sie ddżownice. I przerabiają co trzeba .
LIDKA 22:58, 26 wrz 2024

Bardzo ładne te sadzonki.
Narsilia 06:58, 27 wrz 2024

Sadzonki przepiękne , ja bym posadziła na gęsto aby ten efekt już był a na kulki zawsze możesz dokupić bo widać że szybko by się z nich zrobiła ładna kuleczka
Wiolka5_7 08:29, 27 wrz 2024

Bardzo ładne cisy!

A co do kompostu to ja nigdy go nie przesiewam. Dawałam go pod różne rośliny czy warzywa i wszystko rosło super.

A te grube kawałki to są świeże czy nie? Bo ja biorę swój kompost z pryzmy dopiero po roku.

Ja wiadomo bym sadziła gęściej. Ale nie wiem jakie są zalecenia tej odmiany skoro rośnie silnie.

Ale ogólnie to chyba ta ilość twojego kompostu to kropla w morzu...
Pod żywopłot cisowy ja sypałam taki pas kompostu ,duuużo i rosną super. Musisz dać dużo kompostu ,bo masz piach a cisy lubią próchniczą glebę.
Gleba to podstawa.
Marcin89 08:42, 27 wrz 2024

LIDKA napisał(a)
Marcin moja sis grubsze kawałki kompostu wsypuje pod rośliny. Tez ogroduje na piachu.

Pod cisy bym wykopała solidny rów. Dała na dno ten kompost i inne dobroci i lekko przysypała Twoim piachem i sadziła.

Szkoda Twojej roboty z przesiewaniem. To co organiczne wprowadzisz do gleby to zawsze dobrze.

Ja bym jeszcze w ten rów dała troche pociętej tektury. Do celulozy pchają sie ddżownice. I przerabiają co trzeba .
Normalnie bym nie pytał, ale te niektóre kawałki kory są grube. A gałązki cienkie i długie. W takim czymś bym nie sadził. Ale jako dodatek w pasie żywopłotu chyba się zdecyduję.