Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 21:43, 12 wrz 2024

Asia tuje widziałam w dino i w dobrej cenie były. Wysyłkowo polecam Iglaki Wolsztyn . Bierz małe. One szybko rosną.
JoanNa 21:59, 12 wrz 2024

Klaudia, Patrycja dziękuję za inspiracje i namiary na farbę
Patrycja czy Ty robisz jakieś notatki z obserwowanych wątków?jestem pod wrażeniem że tak wszystko kojarzysz co u kogo i na ktorej stronie.
JoanNa 22:21, 12 wrz 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja ostatnio mam awersję do wszystkich pnączy a szczególnie bluszczu ,którego ostatnio zerwaliśmy po kilku latach z takiej ściany.Na początku
rośnie powoli a potem to potfffór! Makabra, nigdy więcej!
Druga sprawa , że po kilku latach też zaczyna śmiecić przemarznięty mi czy suchymi liścmi.

Więc wolałabym sto razy tuje z których jestem zadowolona i nie mam z nimi problemu

Trawnik śliczny dywanik!

Dziękuję
No właśnie pamiętam że usuwałaś i wtedy mnie to dziwiło.
JoanNa 22:26, 12 wrz 2024

LIDKA napisał(a)
Asia tuje widziałam w dino i w dobrej cenie były. Wysyłkowo polecam Iglaki Wolsztyn . Bierz małe. One szybko rosną.

Kurcze a byłam dzisiaj w dino, ale tak ekspresem i nie patrzyłam na cenę bo padało a wystawka na dworze.
Muszę je porównać z tymi w pobliskim centrum ogrodniczym, bo w wakacje mieli tam po 9.99-są producentem i mają przekrój róznych rozmiarów.
Patrycja_KG_Lu 22:39, 12 wrz 2024

Notatek jako takich nie mam, ale czasem pamiętam to i owo. Akurat o płocie pamiętałam, bo u Dareckiej był malowany też mauzer a to bym chciała też u siebie zrobić. U Wiann podrzucałam propozycję czarnego koloru, większość głosowała za antracytem i utkwiło mi to w pamięci. Numery stron są do łatwego znalezienia jak się dobrze wpisze słowo kluczowe w wyszukiwarkę u góry na forum.
JoanNa 18:48, 13 wrz 2024

Anda napisał(a)

Ostrokrzew jak najbardziej. Piękny jest, zwłaszcza jego czerwone owoce zimą

Nie bój się tej dużej rabaty. Najlepiej zacząć od drzew i krzewów. Byliny i trawy dojdą później. Drzewo koniecznie wg mnie na takiej rabacie. Gdzie to zależy od okien i widoków z nich. Nie wiem, gdzie masz tam okna.
Fajnie by było, gdybyś narysowała tą rabatę z wymiarami, kierunkami świata i oknami na kartce. Wtedy łatwiej planować.

Fajnego masz męża

A więc wreszcie rysunek. Kurcze teraz widzę że mógł byc mniejszy, bo jakośc zdjecia wyszła kiepska.
Tu część wzdłuż podjazdu-zaczyna się przy wejściu od kotłowni, tam gdzie głebokosc rabaty 2,9m jest okienko łazienkowe, później gdzie rabata płytsza 2,4m mamy po drodze 2 okna pokoi dzieci.

I potem znowu przechodzimy do głębszej rabaty 2,9m która im bardziej na pólnoc tym przechodzi w półkolistą kończącą się przy tarasie.I ta rabata w najszerszym punkcie,czyli od okien sypialni do brzegu ma 3,5m głebokosci. Długość rabaty liczona od tarasu do początku łuku to 9m.
JoanNa 10:03, 14 wrz 2024

Narsilia napisał(a)

Pokaż rabatki przed domem budleja kwitnie jeszcze ?
Bo u mnie jak szalone

U mnie widać,że dużo nowych pąków,ale stoją w miejscu przez to ochłodzenie. Zdjęcie z okna kuchni, bo non stop kapuśniaczek leci z nieba.

Pogoda krzyżuje moje plany. Chciałam zdarniować zachodnią rabatę wokół domu, bo nożem do darni wyznaczyłam tylko wstępnie samą obwódkę.
JoanNa 10:03, 14 wrz 2024

Narsilia napisał(a)

Pokaż rabatki przed domem budleja kwitnie jeszcze ?
Bo u mnie jak szalone

U mnie widać,że dużo nowych pąków,ale stoją w miejscu przez to ochłodzenie. Zdjęcie z okna kuchni, bo non stop kapuśniaczek leci z nieba.

Pogoda krzyżuje moje plany. Chciałam zdarniować zachodnią rabatę wokół domu, bo nożem do darni wyznaczyłam tylko wstępnie samą obwódkę.
Narsilia 07:16, 26 wrz 2024

No śliczna ta rabatka w łezce , rabaty róż jak największe tzn najszersze jak się da .
Ja już się wyleczyłam z kiszek i żałuję że niektórych nie mogę poszerzyć .

Pięknie wygląda jak jest możliwość zrobienie kilku pięter na dużej szerokości .
Nawet ten klasyczny układ zielone tło tuje , cisy , potem jakieś trawy lub wysokie hortensje , środek to już hulaj dusza piekła nie ma róże lub byliny odpowiednio kto co lubi i
o różnych okresach kwitnienia
Pomiędzy oczywiście zimozielone topiary no i odwidka czy to z niskich traw czy bukszpanu , trzmieliny ,

Daje to piękny trójwymiarowy obraz a taka wąska kiszka szczególnie jak na się takie pole do popisu jak ty i miłość do kwiatów to szkoda tego na trawnik zepsuje efekt

To czekam na kolejne relacje pogoda sprzyja to się nie wymigasz
JoanNa 23:16, 26 wrz 2024

Trochę sie rozbujały te budleje-w ogóle mam wrażenie, że fajnie przyrosły. Pierwszy raz mam budleje-i nie wiem jak je ciąć na wiosnę, te miniaturowe odmiany?

Ogrodowo nie podziałałam za dużo-była pogoda,więc wykorzystaliśmy na wykopki u mamy. Oczyściłam truskawki bo zachwaszczone były i rozrosły sie tak, że już nie wiadomo gdzie rządek...
Wczoraj przyciełam ciski i derenie-nie wiem czy juz nie za późno z tymi cisami, no ale w sierpniu te upały były, więc tylko część wtedy przycięłam i faktycznie tak jak Wiola pisała-troszke te końcowki przypiekło słonce. No mam nauczkę na przyszlość.
Nie wiemy czy coś nie atakuje naszych grabów. Były przycięte w lipcu, wypuściły dlugie przyrosty, ale te liście z początku wiosny juz latem takie brzydkie się robiły. Lato to chyba za wcześnie na brązowienie liści.