Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jarmuż 19:42, 09 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudne te kosze z siatki.A gdzie można takie kupić? Jarmuż na rabatach ślicznie wygląda.Może i ja spróbuję bo tak to gąsienice we warzywniku mi go zjadły.
Malutki pod lasem 19:40, 09 kwi 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Myślę ciągle co zrobić
Ewo, chciałam teraz kupić, żeby sobie je podhodować do czasu sadzenia w grunt, przygotowania im miejsca.
Byłam dziś u mnie w szkółce, gdzie kupowałam serby, wiem, że oni by mi pod dom przywieźli. Były takie pewnie ze 3 metry, po 120 zł, ale tylko dwie.

Ale pewnie dowiozą jeszcze takie brzózki, co?
Malutki pod lasem 19:36, 09 kwi 2019

Do góry
Myślę ciągle co zrobić
Ewo, chciałam teraz kupić, żeby sobie je podhodować do czasu sadzenia w grunt, przygotowania im miejsca.
Byłam dziś u mnie w szkółce, gdzie kupowałam serby, wiem, że oni by mi pod dom przywieźli. Były takie pewnie ze 3 metry, po 120 zł, ale tylko dwie.
Blaski i cienie nowego życia 19:30, 09 kwi 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Zobaczysz jak Ci piekne nowe pędy wyrosną, szafirki mnie zawsze u Ciebie zachwycają one sa takie jasne czy na zdjeciu tylko? Pozdrawiam

To jest taka jaśniutka odmiana, lubię je tylko kwitną najpóźniej z wszystkich szafirków. W tym roku liście przycięłam na krótko

To co mnie cieszy z nowych zeszłorocznych nabytków:

Z małej siewki wielkości paznokcia tyle w tym roku brunery

Najmniejsza odmiana tawuły

Kocimiętka od Reni różanej

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:26, 09 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
1/2 flaszki wystarczy? A tymol skąd? Kupujesz 100 g opakowanie?

Serduszka z takimi wielkimi kwiatkami już?

Do tymolu wystarczy 200 ml spirytusu. Dwa lata temu zakupiłam 2 opakowania po 50g tymolu. Muszę domówić. Kupuję tutaj
Ze względu na koszt przesyłki chyba zamówię teraz 250g.

Ogród Małej Mi 2017 19:25, 09 kwi 2019

Do góry
I coś z dzisiaj.. nowy telefon wiec testuję jakie focie robi

Ogród Małej Mi 2017 19:24, 09 kwi 2019

Do góry
yolka napisał(a)
Moja gwiaździsta będzie miała 6 lat, jest dużo mniejsza od Twojej. Ale ładnie świeci w ogrodzie i pachnie, niestety z 20 cm

Nigdy nie wąchałam.. muszę sprawdzić
Ogród do odnowy 19:23, 09 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

serce mi Gosiu złamałaś tym ciemnym pełnym uwielbiam takie kolory mam jeszcze trzy, które posadziłam jesienią i jeszcze mi nie kwitły i nie do końca pamiętam co ja tam a czwarty szykuje dla mnie niespodziankę

w sumie mam 10 sztuk a 8 odmian i akurat ciemierników ciągle mi mało

ale z tymi sztukami to nie do końca tak bo policzyłam tylko dorosłe a mam całe poletka siewek
Ogród Małej Mi 2017 19:22, 09 kwi 2019

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Aniu, macham wiosenne. Dobrze że uporałaś się z większością prac, bo ponoć do nas prawie zima wraca .

kwiecień - plecień ... nie ma tak dobrze by było pięknie.. ale miejmy nadzieję, że wróżbici się mylą.
Ile to może być temu ogrodnikowi w oczy.. a propo znów żerują mi takie podobne do opuchlaków, tylko działają w dzień.. i zżeraja wszystko..
Co to? Czym to ukatrupić.. bo nie do wytępienia ręcznie..

I coś milszego dla oka

Bylinowa łąka 19:08, 09 kwi 2019

Do góry
I z tego samego źródła przetacznikowce wirginijskie. Też dla porównania foto z 2 i 8 kwietnia.

Jeszcze wam pokażę uratowanego krwiściąga. Na szczęście przyjął się z tych bocznych mikrokorzonków.

A tawułki w jednym miejscu zakupione kapersy, w jednym czasie posadzone i połowa rośnie ładnie, a druga - nie wiem, jeszcze czekam na zielone.

Za chwilę będę się głowić gdzie ja to wszystko posadzę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:07, 09 kwi 2019

Do góry
Lucy, Asiu cmok

Tojeść rozesłana się obudziła.

Dla tych, którzy nie zamierzają podlewać rabat brzozowych idealny będzie wilczomlecz sosenka.

Jabłonka Ola i wiąz JH

Ogarnięcie starego ogrodu. 19:02, 09 kwi 2019

Do góry
Cześć. Nazywam się Mateusz. Postanowiłem się zarejestrować żeby uzyskać trochę pomocy i opinii, pomysłów dotyczących aranżacji ogrodu. W moim rodzinnym domu wyglądało to trochę inaczej, zawsze lubiłem grzebać w ziemi, ale tutaj po prostu nie wiem od czego zacząć.

Przeprowadziłem się tutaj dosyć niedawno. Ogród (a właściwie brak ogrodu) jest zaniedbany, nie ma żadnej strefy w której moglibyśmy siąść z żoną i napić się kawy czy herbaty, nie ma tarasu, a chciałbym go zrobić. Mam pomysł żeby wykorzystać stare cegły rozbiórkowe w formie kostki brukowej, mam tego trochę- zostało po remoncie. Mam w głowie sporo pomysłów i jeszcze większy chaos- dlatego zarejestrowałem się na forum bo widzę, że dużo tu przydatnych informacji.

Zdjęcie nr 1 przedstawia teren "za" domem, rośnie tam kilka starych (bardzo starych) jabłoni, które zdążyłem trochę przyciąć.

Nr 2 to "wybieg" dla kur, w tle trochę pozostałości z epoki które muszę uprzątnąć. Docelowo chciałbym usunąć ten płot i posiać tam trawnik.

Nr 3 to teren na którym jest tylko trawa i na razie chciałbym żeby tak zostało- jest tam najschludniej.

Nr 4 i 5- teren za domem z innej perspektywy.

Zdjęcie nr 6 to teren który planuje zaadoptować na nasz "taras" o wielkości ok. 3.5 x 3.5 metra. Ta dziura w ziemi to pozostałość po silosie (chyba na zboże), za ogrodzeniem swój teren mają kury, które długo z nami nie pozostaną, później będę chciał pozbyć się tego płotu, zasiać trawę tam gdzie jej teraz nie ma (lata hodowli kur robią swoje).

Ostatnie zdjęcie przedstawia miejsce z którego robione był pozostałe zdjęcia

Te gałęzie które leżą są właśnie uporządkowywane- pozostałość po cięciu prześwietlającym jabłonie i orzechy które chyba nigdy nie były podcinane. Mam na działce też jedną dużą chorą jabłoń- chyba do ścięcia.

Plan mam taki- uporządkować teren na zdjęciu nr 6, wyznaczyć teren pod taras z cegły, zrobić go + kilka podwyższonych rabat, a co dalej to zobaczymy. Jakieś pomysły? Wiem, że jest z tym sporo pracy- ale wszystko robię sam, a jak nie wiadomo za co się zabrać najpierw.. to wychodzi pracy jeszcze więcej. Z góry dzięki za odpowiedzi

Bylinowa łąka 18:59, 09 kwi 2019

Do góry
Całe mnóstwo jeżówek. Sadzonki już dwuletnie, przez rok rosły w wielkim zagęszczeniu, bo tylko przepikowane, jednak korzenie mają bardzo ładne. Połowę tę ładniejszą posadziłyśmy u mamy, a resztę zagospodaruję u siebie.

No i jeszcze barwinek. Długo się przed nim broniłam, ale mam taką skarpę zacienioną, z wystawą północną, w lecie suchą, na której nic mi nie chce rosnąć, Spróbuję z barwinkiem, a nuż się uda.

A tak rosną przetacznikowce syberyjskie zakupione na all. Fotki z 2 i 8 kwietnia.

Ogród pod Górą 18:56, 09 kwi 2019

Do góry
Zapowiadają przymrozki więc wklejam fotki dla pamięci bo jutro to już takie widoki mogą być wspomnieniem
Bylinowa łąka 18:45, 09 kwi 2019

Do góry
kocimiętka kubańska

tytoń

A ponieważ jak wcześniej pisałam na działkę pojadę najwcześniej za tydzień, a może dopiero po świętach, to po powrocie od mamy musiałam zadołować roślinki, które przywiozłam od niej.

Odętka wirginijska, z kilku sadzonek posadzonych dwa lata temu, zrobiło się całe mnóstwo. Już wiem, że u siebie muszę sadzić dużymi grupami. Całe 30 sztuk.

Szałwia muszkatołowa, sadzonki dziewanny jakiejś ogrodowej z mieszanki bylin wysianych już 4 lata temu. Siewki zawilców wielkokwiatowych, ostróżek i kępka fiołków.

Pamiętajcie o ogrodach 18:42, 09 kwi 2019

Do góry

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 18:38, 09 kwi 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Na szybko wrzucam fotkę mojej magnolijeszcze malutka ale cieszy. Jeszcze Hakonechloe ruszyła hip hip hurra

Śliczna magnolinka i żurawki ładne,nie tknięte zębem zimy hakone masz już całkiem spore,moje nie dość,że mikrusy to jak na razie prawie samo siano
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:36, 09 kwi 2019

Do góry
Kamilko, Brzozowa Agatko, na całokształt trzeba patrzeć. Szczegółowość w ogrodzie nie jest wskazana, bo się człowiek zadręczy.
Każdy ma na koncie jakieś porażki.

Kilka dni temu popełniłam takową. Przygotowałam dopalacz na cisy wg Toszkowej receptury. Pomyślałam sobie, że opryskam też żywotnikowe kulki. I teraz nie wiem, czy je spaliłam (końcówki mają czarne), czy to jakaś infekcja grzybowa (sadzak?) Kilkanaście mam w takim stanie i trzeba z tym żyć.
Cisom nic się nie stało. Na szczęście.

Wczoraj pan z gazowni chciał spisywać stan licznika. Chyba nie spisał...Sąsiadka coś mówiła o ucieczce w popłochu. U niej wewnątrz skrzynki było to samo.

Mała gaśnica skutecznie zlikwidowała niechcianych gości. Teraz się zastanawiam, czy od wewnątrz nie zamontować na drzwiczkach siatki. One wlatywały przez otworki.
Bylinowa łąka 18:32, 09 kwi 2019

Do góry
Aniu hej. Czytałam, że ogłosiłaś rozpoczęcie wiosny. U mnie też już pewnie wiosna. Może za tydzień uda mi się wyrwać na jeden dzień.

Tymczasem pokażę wam moje wysiewy parapetowe. Nie bardzo udane, ale część powschodziło i rośnie.
Tyle posiałam 20 marca, to stan z 2 kwietnia. Wzeszła kocimiętka kubańska, rosplenica Mayesty, słoneczniczek ogórkolistny Vanille Ice - jednoroczny, Amarantus Red Army od Sylwii - 3 szt. proso z zebranych nasion z rabaty nad Wisłokiem, tytoń ozdobny,

A tak wyglądały wczoraj. Amarantus

Rosplenica Mayesty i słoneczniczek

proso

...uDany ogród 18:32, 09 kwi 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies