Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 20:02, 21 lut 2019

Do góry
Leszczyna też się już okociła.

Słoneczny Ogród 20:01, 21 lut 2019

Do góry
Jakby ktoś w kwietniu się wybierał z palemkami w Niedziele Palmową, to już trzeba by było ściąć gałązki, bo później kotki przekwitną.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:22, 21 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Ja mojego derenia zawsze wiosną dość mocno przycinam, bo chcę, żeby był gęsty. Jakość zdjęć fatalna ale może coś dojrzysz.
13.11.2016 - po posadzeniu - 2 czerwone patyczki na przodzie rabaty.

19.09.2017 - po silnym przycięciu wiosną

27.04.2018 - widać go z tyłu, na prawo od obieli (po przesadzeniu) - też go nisko przycięłam

10.05.2018

07.07.2018

Teraz po przycięciu ale już nie tak mocnym jak w poprzednich sezonach wygląda tak:

Derenie dobrze znoszą cięcie bo się ładnie zagęszczają. Ale ja nie mam doświadczenia jak Asia (sama ją podglądam i podpytuję ) więc myślę, że trzeba jej posłuchać.

Ale zrobiłaś mi pokaz- dobrze, że byłaś przygotowana
A tak na serio to widać, jak pięknie się rozrasta i wzmacnia przez cięcie.
Ja poczekam do kolejnego roku z cięciem jak radzi Asia, ponieważ są posadzone tymczasowo i będę przesadzać do przygotowanego kwaśnego podłoża wiosną. Czekam na lepszą pogodę
Cztery łapki - zwierzęta domowe 18:46, 21 lut 2019

Do góry
Zwierzęta wiedzą co dla nich dobre
Żeby wszystkie zwierzaki mialy tak dobrze jak nasze...
Mojej Azie też niczego nie brakuje
Spaniem na łóżku też nie gardzi...
Sezon 2017 u Hanusi 18:46, 21 lut 2019

Do góry
Ewuś, był azbest, co prawda malowany co jakiś czas, ale i tak, wielu odeszło z jego powodu. Teraz wymieniają. Całe osiedle było tymi płytami oklejone, teraz tylko nasze 3 bloki zostały. Niestety, na to wpływu nie mieliśmy, zarządy spółdzielni szły po taniości w budowie.

A ogrodem się nie przejmuję, zawsze coś mi zakwitnie, w ostateczności jednoroczne posieję w powstałe wyrwy pomrozowe.
Moim rannikom, krokusom i przebiśniegom nic nie zaszkodzi, chyba, że sarny przyjdą na żerowanie.
Izabelko, gdybym miała ogródek w zasięgu ręki, też bym nie usiedziała spokojnie. I ja sie doczekam ciepełka w ogrodzie.

Jeszcze nic nie wysiewałam, nie ma słońca.

Po nitce do kłębka ;) 18:34, 21 lut 2019

Do góry

tak jest lekka skarpka
Ewsyg w tym cała rzecz że naniesione przeze mnie rzeczy są już posadzone ( poza rozplenicami Lady U które posadzę wiosną i właśnie cała rzecz w tym aby uzupełnić to co jest i głównie zagospodarować odcinek 8,5 metra
Cztery łapki - zwierzęta domowe 18:34, 21 lut 2019

Do góry
Testowanie nowych kanap w salonie przez Bolka,

i Lolka.
Blaski i cienie nowego życia 18:21, 21 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ulcia, brzoza youngii super. Tylko co tam widać będzie za nią? Podjazd? Mnie się podoba. Tak czy siak.

Klona daj, tam gdzie narysowałam drzewo smuklejsze (ona ma taką sylwetkę, coś jak ambrowiec 'Silouette' - myślałam o nim).

Dlaczego pod murem cień? Gdzie jest północ?

Starałam się w nasadzeniach odwzorować ten zakręt ścieżki, powstanie taka miła łezka.

Ale fale Agnieszki też oddają płynność tej ścieżki.

Metr od muru cisom zrobi tylko dobrze.

Co kilka głów to nie jedna. I to jest fajne!

Ewo narysuj mi jeszcze tą brzozę bo nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Mogłoby też być coś małego na pniu. Albo tak jak myślałam wzdłuż obecnych pustaków 3szt. Np trzmieliny na pniu albo czegoś innego na pniu. Pamiętaj że z lewej świeci słońce stojąc na wejściu, początku ścieżki i idąc w kierunku domu. Obawiam się że brzoza zamiast na wejście będzie rozrośnięta na podjazd. Chyba że 3 małe brzozy wzdłuż podjazdu??????

Mój plan po Twoich i Agnieszki przemyśleniach

Do decyzji: 1 czerwone i gdzie usytuować czy 3 zielone na pniu?

Klon pójdzie na drugą stronę domu.

Kierunki są takie że ta część jest od wsch, potem południowe słońce pali na wejściu i połowę rabaty, a pod murem póln-wsch. Bo działka jest tak usytuowana że w narożnikach są strony świata. Pod murem się nie przejmuj, z tym dam radę z czasem. Najważniejsze dla mnie te kawałki przy ścieżce. Po lewej sam podjazd.

Agnieszka też fajnie dodała wypełnienia, to już dam radę.
Pomoc w doborze pompy do nawadniania - zrobiony system zamkn. 18:12, 21 lut 2019

Do góry
Witam jesienią wykonałem system podlewania.
Instalacja na rurze pe 25, 8 sekcji, 8 elektrozaworów.
1. sekcja 4 zraszacze rainbird 3504
2. sekcja 4 zraszacze rainbird 3504
3. sekcja 2 zraszecze rainbird 3504
4. sekcja 3 zraszacze rainbird 3504
5,6,7,8 sekcja linia kroplująca rain bird z kompensacją po 100m każda, do tego zakupiłem do każdej lini Reduktor ciśnienia do 2,1 - 2,7 Bar.
To wszystko będzie sterować centralka rainbird ESP-RZXe RZX.

Bardzo proszę o pomoc w zakupie odpowiedniej pompy. Studnia głębinowa rura 200mm - głebokość 20m - lustro w danej chwili 5 m, czasami 1m. wody nie brakuje. Obecnie w studni jest rura pe25 daje wodę do domu więc szerokość pompy musi to uwzględniać. Kupując pompę można uwzględnić mocniejszą, żeby ta do ogrodu zasilała również dom.

Każda sekcja bedzie uruchamiana osobno(lub w przypadku mocniejszej dwie naraz), wiec podam dane szczegółowe 1 sekcji, która jest najdalej od elektrozaworu.
Załączam rysunek jednej sekcji zawierajacy wszystkie jego elementy oraz tabele zraszacza zawierającą dane. Chce kupic pompę która przy obliczeniu strat na elektrozaworze, głębokosci na której będzie sie znajdować (około 15m), długości rury pe 25 i złączek obsłuzyła taki zestaw.
Zraszacze mają wejście 1/2 cala ( stosowane przejście 3/4-1/2).
Jeden zraszacz przy 2,5 bar zużywa ok. 0,3 - 0,4 m3 wody na godzinę - pracuja cztery na raz.(w zasięgu, który jest potrzebny do max 8m. nakładaja się)
Pompa musiała by sia włączać wtedy kiedy otworzy sie dany elektrozawór. Proszę o informację odnosnie pompy i urządzenia które by ja właczało. Jeżeli chodzi o róznice poziomów to zanurzenie pompy max 15 metrów, róznica wysokości terenu na której jest rura pe25 to max 30 cm.

Na sekcjach zastosowane elektrozawory to ELEKTROZAWÓR IRRITROL RICHDEL 1"GW.
Listwa i elektrozawory średnica 1 cal - całość wchodzi w rury złączką 1cal/25

Z góry dziekuję za pomoc w doborze odpowiedniej pompy, sklepy raczej mniej doradzają tylko wymagają żebym przyszedł z konkretnym modelem kupił i wyszedł.

pozdrawiam

Po nitce do kłębka ;) 17:53, 21 lut 2019

Do góry

no dobra nie ma marudzenia ...
rozrysowałam co i jak

Na fioletowo wrzosy (pomiędzy będą schodki ...brakło czasu ostatnim razem )
żółty rozplenice hameln
białe hortensje bukietowe Vanille Fraise
zielony rozplenice Lady U
czerwone różaneczniki
pomarańczowo oznaczyłam wisterię będzie się piąć po daszku tarasu.
Czarne cisy ( będą prowadzone na bonsai )

Dziś jak tak patrzę na tą swoją rabatę to kurcze aż się chyba prosi żeby powtórzyć przy wejściu na taras hortensje i rozplenice aby to miało całość ??
Moje pytanie też jest takie
czy dobrą opcją będzie aby hortensje podsadzić od dołu rozchodnikami Rozchodnik 'Thunderhead' Sedum a od strony bruku czyli górą dać lawendy bo to część którą widać stojąc przy drzwiach
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:48, 21 lut 2019

Do góry
Zapowiadają mrozik - znów robota - tym razem kwiatki z powrotem do domu a jest ich trochę 13 prymul, 9 bratków , 2 żonkile ,3 bluszczyki

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:45, 21 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
zwierzetom tez sie chce sloneczka wiec korzystaja jak moga. Tam gdzie mniej slonka leza resztki sniegu

(...)

Miły widok. I te wszystkie kwiatki i wychylnięcia roślinne.

I plany i furtka otwarta.

Ciemierniki urodziwe. Po ile są u Was takie?
Sezon 2017 u Hanusi 17:16, 21 lut 2019

Do góry
Pog.niewał się luty na zimę,
że mu gdzieś podziała pierzynę.
że nie ma śniegu ni grama,
w ogrodzie ktoś dłubie od rana.

Naciągnął więc na grzbiet siwe mgły,
"-Jak nie ma śniegu, niech mży!
Niech leje, wieje i goni ludzi precz.
Praca w lutym w ogrodzie?
Niesłychana rzecz!"

Na dodatek z północy skołował
Bicz boży w postaci mrozu,
Nie powie już nikt,
że ten luty wcale nie jest zimowy!

Blaski i cienie nowego życia 17:13, 21 lut 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
No właśnie, Ewa Pszczelarnia fajnie to zaproponowała - drzewo na osi po drugiej stronie ścieżki (może ten Crimson przesadzony?. Ten klon wg. dostępnych informacji osiąga 8-10 metrów wys. i 3-4 m szerokości, choć podobno wolno rośnie...podobno... Nie bardzo wiadomo, jak Ci zaproponować, bo nie wiemy, co już masz i nie chcesz dokupować..., a tak w ogóle, to co jest za tymi betonowymi donicami z lewej strony? ścieżka, trawnik, ściana?

Jeszcze takie coś mi przyszło do głowy: berberysy już masz, lawendę rozmnożysz. W pierwszej opcji kulki cisowe lub inne iglaki, w drugiej (te kulki zaznaczone na niebiesko) mogą być jakieś świerki na pniu/jodełki itp. (gatunki wypisałam u mnie w wątku). Po lewej na dole pisze rumian (tylko mi napis nie wyszedł). Trawa - mam na myśli trawę ozdobną jakąś.

Agnieszko, tam gdzie ten klon z tyłu narysowałaś to raczej wiśnię umbraculiferę bym widziała. A nad klonem crimsonem myślę żeby poszedł na drugą stronę domu.
Natomiast ten klon z przodu to może jakieś inne drzewko mniej kłopotliwe i niedużych rozmiarów dać, jeszcze myślę czy brzoza Youngi tam nie byłaby fajna na wejściu. Ale słońce operuje z lewej strony i by rosła niesymetrycznie chyba.

Z lewej jest gruzowisko na podjazd. Więc to co pokazuję to kest wszystko.
Szczegóły nasadzeń ustalę jak określę główny plan. Dzięki za tyle wariantów. Przydadzą się Jesteście kochane
Blaski i cienie nowego życia 17:04, 21 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Coś pionowego zasłaniającego pod oknami.

Jakieś drzewo na osi.

A tu gdzie paski jasnozielone turzyca np. montana i potem powtórzona.

A to jest sedno tego co chcę wspaniale to naszkicowałaś.

Cisy pod mur ukorzeniam z patyczków, trochę to potrwa ale nakompostowanie ziemi pod cisy pod murem też potrwa. Więc wszystko zgra się w czasie....kiedyś

Jeszcze musiszwziąć pod uwagę że między cisami pod murem a tymi iglakami jest zostawione miejsce na przejście ok 1m.

I zaintrygowałaś mnie tym drzewem z kulistą koroną. Wprawdzie jest tam przeznaczona przestrzeń na drewutnię ale patrzyłam i chyba się zmieści. Muszę to w jakiś ładny dzień przemierzyć.

Wypełnianie roślinami to szczegół ale plan i kierunek fajny. Napisz mi czy mam wykopać tego klona crimson bo może zaburzyć całość.
Blaski i cienie nowego życia 16:54, 21 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ula, czy ten klon Crimson Centry rośnie na tej projektowanej rabacie? Tak przy domu? Przecież on wielki rośnie i ma koronę okazałą???

Jakie tam są strony świata?

Klon jest narazie mały. Rośnie gdzieś 3m od budynku. Mogę go jeszcze przesadzić na drugą stronę domu. Tu na fotkach go zobaczysz- widok na klona i widok zza klona od strony budynku.
Te iglaki specjalnie robią narazie tło i zasłaniają to co nieładne z tyłu pod murem.

Blaski i cienie nowego życia 16:46, 21 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ula, musisz pokazać zdjecie również po lewej. Tam są jakieś betonowe donice (muszą być?). Brakuje szerszej perspektywy.

Ja tak narysowałam kule (mogą byc duże i różnej średnicy). Żeby lepiej to rozplanować potrzebny rysunek wierny na papierze kratkowym 1 cm - 1 m.

Te 3 kule na górze - powstanie taki fajny przesmyk z tym co po drugiej stronie. Co jest pod samym murem pod oknem?

Przy takim ułożeniu kul zawijasek z rośin wypełniających sam ci się zrobi (tawuły niskie, trzmieliny i trawy sesleria jesienna, szałwia, trzmielina - tylko kulki musisz mieć, resztę rozmnożysz).

Ewo, zacznę od donic - one są do usunięcia, to najmniejszy problem. Z lewej już nic więcej nie ma tylko gruz wysypany na docelowy podjazd pod budynkiem.

Miejsce na kulki dobrze narysowałaś, dzięki
...uDany ogród 16:28, 21 lut 2019

Do góry
Teraz pada, ale wcześniej kliknęłam wiosnę
Nie byłam "polować" na bociana, może jutro Lenistwo!

Samotnia pod lasem 16:18, 21 lut 2019

Do góry
W czerwcu powstał chodnik do domu i zacząłem zagospodarowywanie kolejnych rabatek. Żona wymarzyła sobie łan białych hortensji Anabel pod oknem sypialni ... mówisz i masz żeby podjazd nie była taki łysy, zrobiłem mały łuk z iglakami, doszło też oświetlenie ... oczywiście pod domem sam piach, więc nie obyło się bez wymiany ziemi ...

Ogród do odnowy 15:49, 21 lut 2019

Do góry
oczary, na razie małe ale się starają

Arnold Promise

Orange Beauty

Ruby glow

kalina Dawn

do tej pory nie miałam aż takiego widoku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies