Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:18, 11 kwi 2015

Do góry
Anias napisał(a)
A tez milej pracy zycze
Cudne bukszpany!
Oj dzieje sie!

Dziękuję
Pracy było co nie miara A i goście co i rusz zaglądali ... więc nie zrobiłam tyle co myślałam. Mimo wszystko jestem zadowolona - mam wygrabione i w miarę wyrównane dwa największe poletka pod trawnik. M zrobił wykopy pod złącza do nawadniania.
Nawet syn się dzisiaj udzielał - czyścił kostkę z mchu i ziemi
Więc się działo
Moja codzienność - ogród Oli 22:00, 11 kwi 2015

Do góry
Pięknie zapowiada się ta ściana
Nie mogę się doczekać efektu końcowego
W ogrodzie porządeczek niesamowity
Czasem słońce czasem deszcz 21:52, 11 kwi 2015

Do góry
Fajne zakupy poczyniłaś
Nie oszczędzaj ich
To tu... 17:43, 11 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Witaj
Fajne zakupy poczyniłaś
Jaki to berberys?

Dzięki. To Bonanza Gold.
Mały ogród, ale duuużo radości 09:49, 11 kwi 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Ale rabata z jałowcami nie jest przy samym wejściu, jak moja

Ale w tle możesz tam tez dać cisy będzie kontynuacja lewej strony i będzie coś zimozielonego. A kwiaty sezonowe z frontu wydaja mi się świetnym pomysłem Mi się to bardzo podoba.

A jeszcze coś mi zaświtało!
Nie wiem tylko jak umieszczone są wodomierze przy tej studzience? Bo można by dać tam żwirek i na nim takie ładne kule ozdobne jak u Any (na ostatnich stronach u niej są te kule z irysami i czymś jeszcze)

A jeszcze... u nas ciągle jest problem z tym odczytem bo wiecznie nie ma nas w domu i odbywa się to co pół roku. Wówczas to nie byłby taki wielki problem odgarnąć żwirek i przesunąć kulę?
Mały ogród, ale duuużo radości 09:38, 11 kwi 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Świerk serbski, a drugi czeka na miejsce

A teraz poluję na kulki cisowe na pniu szt. 4, w tym trzy przy tarasie. Na obrzeżach tarasu mam wąskie rabaty, na zasadzie donic z murkiem oporowym z kostki granitowej. Tam, z jednej dłuższej strony (ok. 6 m), będą promieniście nasadzone niskie, okrywowe dwa kolory i kulki cisowe na pniu. Frontowa część tarasu (2 x ok. 3m) rosną hortensje bukietowe, podsadzone niskimi floksami, ale chcę to zmienić. Podsadzić czymś nie wymagającym powiezchniowo, ale zimozielonym (pasychandra?, bukszpan?, czy co?)

Myślę, że pachysandra.
Chociaż ja uwielbiam mariage hortensji i rozchodnika. A czy przy tarasie muszą być zimozielone? To jest bardzo widoczne miejsce zimą?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:22, 11 kwi 2015

Do góry
Dziś od rana M pomyka z glebogryzarką a ja mam chwilkę czasu na kawkę przed kompem
Ładuję akumulatory przed dzisiejszą akcją grabienia i wyznaczania rabat
Życzę wszystkim owocnej pracy w ogrodzie
U mnie cuuudowne słońce
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:17, 11 kwi 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Obejrzałem Twoje zakupy. Bardzo ładne te bukszpany.

Dziękuję Mam nadzieję, że dam radę z ich pielęgnacją bo doświadczenia w tym temacie nie posiadam. Ale wszyscy tutaj na forum czuwają dając dobre rady
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:14, 11 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Zakupy bukszpanowe cudne i piękna rabata się zapowiada. Z Twojej relacji wynika, że się nieźle napracowaliście. O wybieraniu żwiru coś wiem

Ty też wczorajszy dzień możesz zaliczyć do bardzo pracowitych. Chociaż dla mnie praca w tak piękną pogodę jest przyjemna Jeśli chodzi o wybieranie żwiru to znam duuużo ciekawsze zajęcia w ogrodzie
Mój ogród pod górkę... 06:27, 11 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Coraz piękniej u Ciebie
Ambrowiec już teraz wygląda cudnie
Będziesz wkrótce inspiracją dla wielu

Renatko dziękuję, ale bez przesady - ja inspiracją? Za parę lat!
Prawie - jak ogród 23:20, 10 kwi 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Jeszcze po wątkach Reniu biegasz?
Przecież miałaś odpoczywać pod kołderką już

No przecież wiesz jak to jest
Ale teraz idę już spać.
Dobranoc
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:04, 10 kwi 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Ja też się spełniam. Czwartek, piątek- urop. Każdy mięsień czuję, ale raj dla duszy. U mnie tylko ja w ogrodzie, syn pomoże, bo pojedzie po interwencyjny zakup ziemi, jeśli jest w domu, a M do 17-18 w pracy. Idzie powoli, ale do przodu. Dawaj zdjęcia. Pokaż dalej tę swoją rabatę z bukszpanami, bo nie widzę tego trawnika. Jak to dalej leci?. Co do samej rabaty, trawki tam widzę.

Jutro wstawię zdjęcia.
I będziemy się zastanawiać co dosadzić
Mały ogród, ale duuużo radości 23:00, 10 kwi 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Co do rabaty przy wejściu, idą na skos hortensje miniatury, więc dla zwiewności jakaś trawka, ale nie za dużo. W przypadku studzienki, tam jest cały szpaler rh, przed nim będzie niskie piętro..., a może faktycznie limes miniatura..?. Widziałam ostatnio w ogrodniczym, rośnie do 80 cm. A niskie piętro...?. Codzi o całą rabatę. Może runianka i ... do łuku? Renia, nie mogą mi tam sterczeć same suche badyle od hortensji, bo to od frontu, rh muszą zostać. Radź co dalej? Zaraziłaś mnie kulkami, reorganizuję ogród, teraz radź!

A nie możesz ... na pewno nie możesz przesadzić tych rh?
Bo jeśli jednak możesz daj z tyłu za hortensjami trawy np ML, wiosną między hortensjami miałabyś tulipany, potem czosnki a już do jesieni będą kwitły hortensje (ja tak planuję przy jałowcach). I co
Prawie - jak ogród 22:53, 10 kwi 2015

Do góry
Pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 22:48, 10 kwi 2015

Do góry
Coraz piękniej u Ciebie
Ambrowiec już teraz wygląda cudnie
Będziesz wkrótce inspiracją dla wielu
To tu... 22:44, 10 kwi 2015

Do góry
Witaj
Fajne zakupy poczyniłaś
Jaki to berberys?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:36, 10 kwi 2015

Do góry
Pozdrawiam
Moja codzienność - ogród Oli 22:32, 10 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

z tymi fotkami podczas prac to właśnie tak bywa, jak się człowiek wkręci w robotę zapomina o wszystkim

Hi hi, ja dzisiaj tak miałam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:26, 10 kwi 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
No to poszalałaś
A jutro nadal piękna pogoda, więc prac cd.

Oj jutro też dużo mamy do zrobienia.
M zruszy ziemię glebogryzarką a ja wszystko będę grabić, pielić, równać a potem ... wyznaczać rabaty

Przy takiej pięknej pogodzie, jak była dzisiaj, praca w ogrodzie jest przyjemnością

Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:17, 10 kwi 2015

Do góry
Edit napisał(a)

Ja mam chyba tego chrząszcza!!!! Jak go zwalczać? Trawnik wygląda fatalnie, placki suchej trawy a w nich dziury średnicy 1-1,5 cm.
Czym go zwalczać? Czy ktoś wie?

Chodzi o chrabąszcza majowego?
Jeżeli są tylko dziury to nie jest najgorzej. Nieciekawie jest wtedy kiedy trawa całymi kępami odchodzi bo jej korzonki zostały zjedzone przez pędraki. W ubiegłym roku wybrałam setki tego paskudztwa, a dzisiaj przy przekopywaniu jednej rabaty jeszcze 8szt upolowałam. Mam wrażenie, że pędraki są niezniszczalne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies