Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:38, 12 mar 2021

Do góry
Irenka ile twoja magnolia susan ma lat , no i jaką dużą sadziłaś?
W tym roku później będą kwitnąć, w dzień zimno a w nocy mróz skutecznie blokuje wiosnę
Czubajkowy Ogród 11:20, 11 mar 2021

Do góry
Magnolia nie zadziwia ilością pąków kwiatowych w tym roku

Hortensja pnąca i przywarka w pąkach.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:30, 10 mar 2021

Do góry
wierni przyjaciele stale ze mną w pracy, szkoda że nie mogą ciąć

jestem happy, że kamelia już 2 zimy przetrwała, nawet jej nie opatulałam, pełno pąków

po prawej magnolia Susan, po kwitnieniu radykalne podgalanie i wycianie gałęzi

Ogród na czterdzieste urodziny ;) 17:59, 09 mar 2021

Do góry
Witam Was bardzo serdecznie
Na ogrodowisko trafiłam już jakiś czas temu i jestem zauroczona Waszymi ogrodami.
W grudniu zostałam szczęśliwą posiadaczką 12 ar działki i na wiosnę chciałabym zacząć swoja przygodę z roślinami.

Marzy mi się ogród w stylu angielsko-wiejskim (nie wiem czy jest taki styl), ale wiem jak ma wyglądać i jakie rośliny mają w nim rosnąć :
-magnolia, lilak, jabłonie, grusze, czereśnie,
-bukszpany, jaśmin, kalina, cisy,
-kocimiętka, bodziszek, lawenda, sadziec, jeżówka,
- cebulowe,
Zależałoby mi także na wydzieleniu warzywniaka (rabat podwyższonych ) oraz jagodnika.
Nie mam pojęcia od czego zacząć i jak długo zajmie mi tworzenie ogrodu, ale już nie mogę się doczekać
Kochaniu liczę na Wasze sugestie i podpowiedzi. Mam nadzieję, że dzięki Ogrodowisku stworzę swój wymarzony ogród.
Pozdrawiam Beata
Czubajkowy Ogród 18:17, 05 mar 2021

Do góry

Magnolia obsypała się kwiatkami, ale nie zdążyłam się nimi nacieszyć, nocny przymrozek je oszpecił zanim zdążyły się dobrze rozwinąć.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 11:46, 04 mar 2021

Do góry
jolanka- Hej Jola Nie ma możliwości wyjazdów, to mam więcej czasu na forum
Niestety, jak zwykle naczytałam się, co dziewczyny sieja i sadzą i oczywiście nakupiłam duuużo różnych nasion, kiedy ja to wszystko dam radę wysiać, nie mam pojęcia

Anda- Tam za magnolią, jak widać, wybujała mi jeszcze dalia drzewiasta.
Samoczynnie, wstawiłam tylko doniczkę na zimę, a ona sobie rośnie, bez podlewania i nadzoru W ubiegłym sezonie nie zdążyła zakwitnąć. Myślisz, że te pędy trzeba teraz ściąć, żeby ją przystopować ? Czy lepiej z nadejściem ciepłych dni, zakopać do ogrodu i niech dalej rośnie ?

Basieksp- Magnolia bardzo ładna, tylko nie mam siły latać po schodach na dół. Chyba przytargam sobie do salonu ją, żeby się nacieszyć
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:32, 03 mar 2021

Do góry
czosnki, różne odmiany, narcyzy

tu wielkie hakonki wycięte, ku;la cisa ogarnięta i kulki jałowcowe

zostały do usunięcia te 2 berberysy, ponad 23 lata, chcę mieć tu więcej miejsca, magnolia zyska i chyba wezmę się za ten stary jałowiec i zamiast kwadratu, wyrzeźbię też kulki, ale to roboty na 3 dni.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 18:55, 01 mar 2021

Do góry
Ciesz się z magnoli i podziwiaj, bo jest bardzo ładna a tak na poważnie to nie wiem, chyba tak jak pisze Ewa, ale magnolia naprawdę ładna
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 17:05, 01 mar 2021

Do góry
Rench napisał(a)
Zakwitła mi magnolia Genie w garażu i co teraz ?

Hah Będzie latanko z garażu w dzień i do garażu na noc?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:33, 01 mar 2021

Do góry
Zakwitła mi magnolia Genie w garażu i co teraz ?
Ptasi gaj 00:00, 27 lut 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
A pamiętacie magnolie na Placu Trzech Krzyży? Boskie były i bardzo stare. Polowałam co roku na moment kwitnienia.

Kasiu szczerze dawno nie byłam na Placu Trzech Krzyży więc nawet nie wiem jak obecnie wygląda. Wiem, że była jedna piękna magnolia gwiaździsta na przeciw instytutu Głuchoniemych gwiaździsta, ale czy jeszcze jest nie potrafię powiedzieć.
W Wilanowie na dziedzińcu po lewej stronie też zawsze pięknie kwitnie stara duża magnolia.

Kasiu przez Cowida nawet nie byłam iluminacji swiatecznych zobaczyć. Dużo się zmienia jakiś drapacz chmur przy Centralnym oddali do użytku nie widziałam. W stronę Woli i Ochoty drapacze budowali w zeszłym roku pewnie już skonczone. Człowiek nosa nie wychyla i nic nie widzi co się dzieje.
Jedynie panoramę Wawy oglądam jak ktoś mówi na jej tle

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:57, 26 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sunsation w zeszłym roku pierwsze dwa kwiatuszki u mnie miała Cudownie pachnie

Będziesz z niej zadowolona, przepiękna, mocna i szybko rosnąca magnolia, na dodatek później kwitnie. A kwitnie obficie, na każdym małym patyku kwiat.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:51, 25 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

To jest właśnie problem, te odpady. U mnie jest tak dużo, że gdybym to kompostowała, cały ogród byłby jednym kompostownikiem.
Susan jest mocna magnolia, myślę, że sobie poradzi.
Ja mam do przesadzenia hortensje ogrodowe i azalie.

Bo masz dobrą ziemię. Ja znów cierpię na brak kompostu. Wszystko co zbiorę bardzo szybko zużywam. Często nie mogę się doczekać czy mój kompost już przerobiony bo potrzebuję wykorzystać. Mam trzy duże komory z palet, napełnione po brzegi po cięciu, a za chwilę puste.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:33, 25 lut 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Irenko, piękna kolekcja magnolii. Ja mam tylko jedną Susan. Przesadziłam ją jesienią i mam nadzieję, że zniesie to dzielnie

Ja też mam mnóstwo traw i też partiami palę je na ognisku. U nas poza sezonem bioodpady odbierają jeden raz w miesiącu, a w lutym z powodu ogromnego śniegu w ogóle nie wywieźli.

To jest właśnie problem, te odpady. U mnie jest tak dużo, że gdybym to kompostowała, cały ogród byłby jednym kompostownikiem.
Susan jest mocna magnolia, myślę, że sobie poradzi.
Ja mam do przesadzenia hortensje ogrodowe i azalie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:58, 23 lut 2021

Do góry
kwitnące laurowiśnie

magnolia Rose Marie, ona jest kolumnowa, idealna do małych ogrodów

a tak cudny jest dereń kwiecisty Rubrum

Black Tulip też jest kolumnowa, kwiaty jak pucharki, nie otwierają się

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:42, 23 lut 2021

Do góry
Ylellow River w fazie pąków

Sunsation w pełnej fazie rozkwitu

magnolia tripetala- czyli parasolowata, to ogromne drzewa
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:27, 23 lut 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas Milus też ciepło. Wczoraj byłam.na spacerze zgrzalam się to zaczęłam się rozpinać i chyba się dorobiłam mam katar. Z nosa się leje poza tym wszystko w porządku. To bardzo zdradliwa pogoda tydzień temu -10 w dzień.
Szaleństwo.
Tyle u ciebie na wątku się dzieje, że człowiek nie nadąża.
Ta lista magnolii imponująca. Jestem bardzo ciekawa czy posadzona w zeszłym roku u mnie magnolia zakwitnie pąki.ma, ale różnie bywa z pogoda.
W sobotę jeszcze miałam dużo śniegu dzisiaj pewnie wszystko pływa.

Pozdrawiam

Dziś jeszcze cieplej. Masz rację, zdradliwa pogoda, mnie korzonki dopadły, ciężko mi się schylać. Katar męczący jest, ale na powietrzu chyba szybciej minie.
Z pogodą wszędzie tak samo. W cieniu koło domu jeszcze śnieg był, ten co na kupki rzucany.
Ela, jak ma pąki i pogoda nie napsoci mrozami w kwietniu i końcem marca, kwitnienie gwarantowane
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:35, 23 lut 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
No Kochana poszłaś po całości z magnoliami jedna magnolia piękniejsza od drugiej Ja bardzo lubię magnolię - mam ich tylko 4 sztuki. W tym roku tez kupię kolejną lub kolejne Od jakiegoś czasu choruję na żółtą i na gienię
Buziaki zostawiam.

Basiu, sama nie wiem, jak to poszło, bo w sumie giną na ogrodzie.
Magnolie cieszą wiosną, a potem nadal są ładne, bo z reguły liście są ozdobne.
Te żółte w fazie pąka są najbardziej żółte, potem w miarę rozkwitu bieleją.
Z kolei Gienka musi mieć jakieś jasne tło, bo kwiaty są dość ciemne i dopiero w słońcu widać ich największy urok. Ale rośnie szybko i to jest plus.
Buziaki
Miłkowo - sezon 2016-2022 00:00, 23 lut 2021

Do góry
U nas Milus też ciepło. Wczoraj byłam.na spacerze zgrzalam się to zaczęłam się rozpinać i chyba się dorobiłam mam katar. Z nosa się leje poza tym wszystko w porządku. To bardzo zdradliwa pogoda tydzień temu -10 w dzień.
Szaleństwo.
Tyle u ciebie na wątku się dzieje, że człowiek nie nadąża.
Ta lista magnolii imponująca. Jestem bardzo ciekawa czy posadzona w zeszłym roku u mnie magnolia zakwitnie pąki.ma, ale różnie bywa z pogoda.
W sobotę jeszcze miałam dużo śniegu dzisiaj pewnie wszystko pływa.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:55, 22 lut 2021

Do góry
No Kochana poszłaś po całości z magnoliami jedna magnolia piękniejsza od drugiej Ja bardzo lubię magnolię - mam ich tylko 4 sztuki. W tym roku tez kupię kolejną lub kolejne Od jakiegoś czasu choruję na żółtą i na gienię
Buziaki zostawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies