No i stało się zrobiłąm eksperyment w tym roku .Zcięłąm swego do wys 1,30 wyciągnęłam z kraty .Grube gałęzie uwiązałam do podpórki i siedzi . Musiałam go wyjąć z kraty bo dłużej jak by był na niej to byłby kłopot z przsadzaniem go .perspektywa przenoszenia płotu i oddania ziemi sąsiadowi . Ma już pączki czyli żyje najwyżej nie zakwitnie .Nie będę na razie przesadzać a kupię nowego w miejsce które chcę przesadzić a ten niech rośnie na drzewko .Jesteem bardzo ciekawa czy mi zakwitnie i jak pódzie do góry.
tak wygląda to co zostało
Kasia Bawarka swojego wykopała i wyrzuciła na kompost przy remoncie ogrodu, a on i tak odbił na stercie, wygląda na to, że to mocna roślina jest
Kochani nie odzywam się bo u mnie dzieje się wszystko na raz, od rana do nocy siedzę w ogrodzie korzystając z kilku wolnych dni. Dziś chyba pan koparkowy się pojawi i rozwali co ma rozwalić. Zaglądam do was w locie ale na pisanie już nie starcza mi czasu i sił. Odezwę się za kilka dni i wtedy będzie relacja. Dziś tylko kilka pstryczków na szybko
Dziekuje serdecznie.Czyli ten floks rosnacy obok jezowki jewel to Blue Boy?
Ten bliżej to "Purple Kiss' jaśniejszy, a dalej jest 'Blue Boy' ciemniejszy, ale obok niego też posadziłam w zeszłym roku te limonkowe jeżówki 'Green Jewel', bo też fajnie będą z nim wyglądać.
Piękne kwiaty
Też niestaty wyciągnęłam już węża i podlewam, boję się szczególnie o przesadzane w zeszłym roku cisy, sadzone serby i jarząbki. Leje im wody, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Czekam na deszcz z utęknieniem i już nawet przeżyję, że w sobotę ma padać, niech leje cały dzień, sypialnię i garderobę odgruzuję
To jeszcze może zależy jaką kto ma ziemię. U mnie nie ma ani odrobinki gliny. Wody brak a to co podleję lub popada to przeleci.
Wczoraj odkryłam kilka tulipanów nierozwiniętych a zaschniętych w pąku. Są puste w środku i wyglądają jak taka roślinka sprzedawana przez babcie na ryneczku, tzw. miodunka. Puste w środku i suche na zewnątrz tylko odwrotnego kształtu niż miodunka.
Tragedia...
Wiolu, generalnie pomysł tej nowej rabaty i drzewka wielopniowego super!
Tylko do szczegółów technicznych mam wątpliwości.
Najpierw się upewnię: ta czarna linia pomiędzy nową rabatą a tym grysem z gracimillusami to nie jest ogrodzenie?
Mam wrażenie, że po dodaniu nowej rabaty w tym prawym górnym rogu za dużo poszatkowanych kawałków się zrobiło. Coś bym tutaj połączyła i uprościła ale jeszcze nie wiem co. Mogłabyś wrzucić dla przypomnienia więcej zdjęć rabat z obu stron podjazdu?
A co do drzewka - u Ciebie cały ogród jest zrobiony na zasadzie szpalerów i powtórzeń i tego bym się trzymała. Nie dawałabym tutaj śś (mimo że piękne) tylko powtórzyłabym wielopniową Susan. Wiem, że będzie różnica w wysokości, ale mam wrażenie że i tak efekt będzie lepszy niż z dwoma różnymi drzewkami. To tylko moja opinia
Witam! Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu następujących krzewów. I jak musi wyglądać ich pielęgnacja aby jak najdłużej wytrzymały w takich donicach? Pozdrawiam!
Aniu jak patrzę na Twoją Kiku i przypomnę sobie, że kiedyś w szkóce o mało nie kupiłam, to cieszę się, że miewam jakieś przebłyski rozsądku. Piękna, ale byk.
Wszystkie drzewa i krzewy rosną..
Na listę wpisuję z gatunku "więcej do posadzenia" groszków i ułudki Są fajne, ładne i bezproblemowe, dają radę wszędzie