Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:19, 16 lut 2019

Do góry
Dziękuję Mam nadzieję na lepiej w przyszłości

Rozpoczęliśmy cięcie. Na razie jedna rabata.

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:19, 16 lut 2019

Do góry
w temacie jodełki kalifornijskiej

podcinana ..................................................................bardzo mocno podcinana i przeszczepiona w połowie (aktualnej) wysokości

Argentea z niej pobrałem gałązkę do szczepienia, powoli nabiera kształtów kupiona bardzo pokraczna

W ogródku emerytki 17:18, 16 lut 2019

Do góry
Aniu Kocia Mamo, wcale się nie wprosiłaś, ja sama zaproponowałam sadzonkę.
A nawet, gdyby było na odwrót, to na O. jest to normalne.
Dzielimy się roślinami bez zobowiązań i cieszymy się z tego.
O adres poproszę jak sadzonki będą gotowe.
Niedawno wróciłam z ogrodu i, choć bolą mnie wszystkie części ciała, jestem mega szczęśliwa.
Skończyłam plewienie, przygotowałam wstępnie miejsce na kącik stoliczkowy, usunęłam resztę badyli i zrobiłam trochę zdjęć roślinom po zimie.
To miejsce na stoliczek.

Złocień maruna wygląda nieźle

Siewki ostróżeczki polnej

To ostrogowiec
Przerwa na kawę... 17:16, 16 lut 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Tak wygląda oczar dziś. On kwitnie na starych gałązkach a nie na nowych. Nie wiem czy każda odmiana tak ma. Do skrócenia są te 2 nowe gałązki bez kwiatów. To ubiegłoroczne przyrosty. W lato dokonam 2 korekty o ile będzie to potrzebne. Gałązka główna po lewej kładła się poziomo. Na dole widać w którą stronę. Przez 2 lata była podparta kijkiem i jest teraz pionowa. Druga po prawej idzie zbyt mocno do środka - zrobię jej potem odciąg sznurkiem do płotu i będzie się prostować czarnego szurka jak są listki nie widać. Znalazłam ten oczar u mnie na pierwszych zdjęciach z 2011 więc zaczyna 8 rok u mnie i nadal jest mały. Ok. 120 cm wysokości i nie więcej jak 70 cm szerokości.

Pogoda jest kiepska. Zdjęcia telefonem słabo wychodzą ale tu chyba widać cięcia z poprzednich lat.

Dzeiki Iwonko, tak porownujac stare i nowe zdjecia, to niezle rosnie u Ciebie, mimo ze oczary rosna wolno, a Ty je jeszcze tniesz. Cos tam zrozumialam, ale wiesz, pewnie sie zjawie u Ciebie po konkretna wskazowke, ktore galazki obciac
Tez mam taka lysa czesc galazki, bez kwiatkow i sie nawet zastanawialam, czy przemarzla, albo co. Ciecie tak sobie mi sie usmiecha, bo ona nadaje ladny ksztalt. Sliczny tez zolty kolorek, sama nie wiem, czy bardziej lubie pomaranczowe czy zolte, czerwone chyba najmniej, tak mysle.
Ogrodowy song 17:11, 16 lut 2019

Do góry
Ogrodowe szaleństwo ... 17:07, 16 lut 2019

Do góry
I jeszcze ogarnęłam rabate z tyłu domku z tawułą i dereniem. Muszę pomyśleć co tam posadzić.
Przerwa na kawę... 17:03, 16 lut 2019

Do góry
Znalazłam coś odnośnie cięcia perukowca..może się przyda.
Ogrodowe szaleństwo ... 16:58, 16 lut 2019

Do góry
Ja poczułam wiosnę pełną piersią. U nws słońce i 12 stopni. Bolą mnie plecy i ręce. Przyzwyczaiłam się od pracy w ogrodzie. Trochę popieliłam, zrobiłam podpore pod roze, mocujac ją do pnia srarego drzewa, zbudowałam nową skrzynkę pod pomodorowy tunel.
F
Księżycowy... 16:34, 16 lut 2019

Do góry
Ależ to był wspaniały dzień. Krzesła już wyciągnięte i wypiliśmy na nich pierwszy kubek herbaty w tym sezonie. Szybko

Plan na dzisiaj zrealizowałam z przyjemnością: trzcinniki (które już się pchają), molinie,seslerie i hortensje przycięte. M. ogarnął derenie, które właziły na brzozową zbyt nachalnie. Wszystko zrębkowane. Miskanty przycięłam do połowy, żeby już nie śmieciły.

Na moich mokrych i z lekka zmrożonych rabatach, odnalazłam ślady nadchodzącej wiosny.

Cztery godziny ciągłej pracy, minęły nie wiadomo kiedy. I jutro też ma być ładny dzień. Mam zamiar poprawić brzegi trawnika, bo mi jeden taki czarny i ślepy, trochę nabałaganił. Dobrze tak sobie rozłożyć prace i na spokojnie działać.

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 16:28, 16 lut 2019

Do góry
malgol napisał(a)
Moja choina posadzona wiosna obsypala się prawie cała z igieł. Rosła pod duża azalią, ktora miałam przesadzić wcześniej, ale zrobiłam to dopiero wczoraj I odkryłam obsypujaca się choine obok rośnie jej blizniacza siostra, jest ciemnozielona I zdrowa, ale rosła na wolnej przestrzeni rabaty. Czy da się uratowac ta sucha? Wypuści nowe igly? Przeżyje? Pomóżcie proszę

suche wyciąć, zielone pozostawić
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 16:25, 16 lut 2019

Do góry
Czy ja mogę prosić o łopatologiczno- obrazkowa instrukcję cięcia choin do zagęszczenia? W którym miejscu ciąć te gałązki ( a może się nie przejmować i każda ciąć?), czy może to nie ma znaczenia, czubki też ciąć?
Kilka pacjentek

Ogrodowe szaleństwo ... 16:23, 16 lut 2019

Do góry
U mnie już zakwitły pierwsze kwiaty
J
Ogród w dolinie 16:18, 16 lut 2019

Do góry
Choiny wyglądają chyba dobrze.

Czy mogę prosić o łopatologiczne lub obrazkowe wytłumaczenie jak przyciąć taką choinę do zagęszczenia?

Ogród w dolinie 16:14, 16 lut 2019

Do góry
Po tygodniowej grypie postanowiłam jak inni poszukać wiosny.
W nocy był mróz ale w dzień świeciło piękne słońce.
Przywrotnika przylizało do ziemi i chyba trzeba przyciąć tego cisa?
Jedna gałązkę ma taką rudą, coś to znaczy?

Drugi wygląda nieźle.

Wszystkie drzewka mają już paczki i żyją, nawet zadołowany w donicy buk i posadzony grujecznik.

Wiosna tuż tuż
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 14:07, 16 lut 2019

Do góry
adpo napisał(a)

Jest 16 lutego, przede nami kolejny sezon trawnikowy. Mój trawnik (ok 10a) został wysiany oko 5 lat temu podczas wyjątkowo gąrącego lata. Od tego czasu obserwowałem w jaki sposób zaczyna byc kolonizowany przez mchy, mniszki, koniczynę i inne rośliny dwuliscienne.
Nie należę do osób które muszą mieć trawnik jak z rolki, jednak zależy mi poprawieniu warunków dla jednoliściennych. Trudności z jakimi się spotkałem głównie to:
1. Gliniasta ziemia, która w czasie zimy i wiosny jest bardzo mokra a w lecie twarda jak kamień.
2. Nasłoneczniony i otwarty teren, który sprzyja przemarzaniu i wysychaniu roślin.
3. Sąsiedztwo z polem na którym obficie kwitnie mniszek lekarski i inne.

Poprawiłem warunki glebowe poprzez dowiezienie ok 12t humusu na wyrównianie działki, wertykulację i piaskowanie. Trawnik jest teraz z trudnym stanie, pieniaważ w ciągu dwóch lat nie małem czasu na wykonywanie zabiegów pielęgnacyjncych oprócz czestęgo koszenia i nawożenia na wiosnę saletrą wapniową i dolomitem.

W tym roku planuję ponownie zwertukulować ten trawnik (chętnie bym to zrobił już teraz). Ponownie nawieść.

Świadomie nie używam środków ochronych, pozwalam naturze na zagospodarowanie terenu. Po wertykulacji zostaną puste plamy. Jaki gatunek trawy mogę dosiać (i czy w ogóle to robić?)

Mam też do dyspozycji ok 1m3 przekompostowanej ziemi i ogrodniczej z uprawy pomidorów. Czy użycie przekopostowanej ziemi z torfem na gliniastą ziemię nie wpłynie na zmniejszenie przepuszczalności ziemi? Ziemia gliniasta się mocno nagrzewa, w stosunku do torfu i powstają kłaki.

Tak jak widać na zdjęciach, w tym okresie trawnik jest pięknie zielony koloru mchu.

2 lata braku pielęgnacji zaowocowały tym, że szlachetne trawy zostają wypierane przez mech i chwasty.
Trawnikowi należy się wertykulacja i to w dwie strony a nawet trzy. Czy dosiewać zależy jak duże będą łyse miejsca. Moim zdaniem - dosiewać, jaką mieszankę? taką samą jak był posiany trawnik.

Świadomie mógłbyś usuwać chwasty dwuliścienne, bo zniweczą dobry wygląd trawnika.
Poza tym widzę także chwasty jednoliścienne, trawy niepożądane w trawniku.
Mnie osobiście taki trawnik by nie odpowiadał.

Użycie przekompostowanej ziemi z torfem nie wpłynie na zmniejszenie przepuszczalności.
Ziemia gliniasta się wolniej nagrzewa, to gleba zaliczana do "zimnych" - mylisz się w tej kwestii.
Zdania: Ziemia gliniasta się mocno nagrzewa, w stosunku do torfu i powstają kłaki. coś się pomerdało, nie rozumiem tego zdania. ???

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:41, 16 lut 2019

Do góry
wczoraj tez byly same liscie

Ogrodowy song 12:32, 16 lut 2019

Do góry

8
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:12, 16 lut 2019

Do góry
ha mamy

i pierwsze pszczoly

a rano bylojeszcze tak

Stary ogród zamkn. 12:03, 16 lut 2019

Do góry
No i tak mi minął 2018 rok . Nie lubię narzekać na brak czasu, bo każdemu ucieka w tym samym tempie, ale ostatnie miesiące i te najbliższe były i będą wyjątkowo trudne. Także w tym roku zamiast pracować w ogrodzie, planuję wolne chwile spędzać na cieszeniu się nim i (mam nadzieję) robieniu zdjęć. Bo jak nie można w ogrodzie przebywać to takie zdjęcia są na wagę złota . Ten brak czasu ma też taką zaletę, że ogród zaczyna żyć swoim życiem trochę. Odpuściłem sobie opryski, nie chronię roślin, rezygnuję z podlewania, więc nie marnuję wody... same korzyści

a w tym roku nie wytrzymałem już 31 stycznia i posadziłem w donicach (zawsze mi się one bardzo podobały, więc jak spotkałem je to trudno było zrezygnować)

W ogródku emerytki 11:54, 16 lut 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies