Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:22, 10 lut 2019

Do góry
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Proszę jeszcze doradzić.'Jaki nawóz po wertykulacji?
Myślałem o saletrze wapiennej, a następnie nawóz yara milla procomlex do trawników.
Sama wertykulacja nie wystraczy? koniecznie nakłuwać glebę widłami? ile takich wbić na m2?
Zdjęcia dołączam jeszcze raz.

W samym słońcu 15:16, 10 lut 2019

Do góry
Księżycowy... 14:49, 10 lut 2019

Do góry
Takie skarby znalazłam w trakcie cięcia borówek

Moja ostoja 14:29, 10 lut 2019

Do góry
Adela napisał(a)

Kuszą Urszulko.
Dość mocno rozrósł się mi nn. W ubiegłym roku kupiłam Red Cauli (na zdjęciu), a teraz myślę o zakupie niższych 20-30 cm. Oczywiście jeszcze zakupię jeżówki i krwawniki. I nie wiem co jeszcze

Taki podobny mam. Ale jeszcze nie wiem jak kwitnie. Gdyby nie ta wichura to ma pewno przycięłabym wczoraj rozchodniki. Niestety muszą czekać.

Ogród wśród pól i wiatrów 13:56, 10 lut 2019

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Jolu, jesteś Może jakaś relacja z cięcia tych winorośli ? Albo informacja jak je prowadzisz, albo skąd brałaś info, jak to robić? Wiem, wiem, za dużo bym chciała, ale muszę iść i ciąć i wiem, że nic nie wiem... A jabłonie jak ciąć? Stanęliśmy wczoraj z M. przed jedną i on mówi: ja już nic nie rozumiem

Aga.. jeśli chodzi o winogrona, to do mniej najbardziej przemawia ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=ZpEz6wGyFwk
Robię tak, jak ten Pan pokazuje, czyli prowadzę jedną łozę po najniższym drucie.
Nie wiem czy to jest dla mnie optymalna forma, ale to jedyne co w miarę kapuję o co chodzi

Co do jabłoni i drzewek owocowych, to ja Ci absolutnie nie doradzę, bo u siebie robię "na wyczucie".
Staram się wycinać te gałęzie co idą do środka, co się krzyżują, pilnuję też żeby nie uciekały bardzo do góry.
No ale u siebie to sobie mogę robić, natomiast zdecydowanie nie chciałabym żebyś sobie drzewa zniszczyła przez moje porady

Fotki dzisiejsze

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:48, 10 lut 2019

Do góry
Zdjęć brak.

Zapewne gleba jest gliniasta, zbita, należy wykonać aerację czyli napowietrzanie i piaskowanie. Wbijaj widły szerokozębne, poruszaj aby wytworzyły się dziury. Potem posyp piaskiem i zamiataj szorstką miotłą, żeby piasek wpadł w dziury. To znacznie poprawi stan gleby.

Zamiast wideł są buty z kolcami, ale słabiej działają.

Mój ogrodowy pamiętnik 13:48, 10 lut 2019

Do góry
Ja trochę wyczyściłam byliny z rabat tam gdzie się śnieg roztopił. Raptem trochę jeżowek i liliowce. Teraz z perspektywy czasu uważam że lepiej ciąć byliny na jesień. Teraz jest trudniej bo sporo roślin wychodzi już z ziemi. Poza tym w bylinach znalazłam 2 pędraki. Znalazły sobie miejsce do zimowania .

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:39, 10 lut 2019

Do góry

Witam wszystkich forumowiczów.
Poszukuję odpowiedzi.
W załączniku dołączyłem zdjęcia. Nie wiem co robię źle. Dlaczego trawnik tak wygląda. Cały pożółkł. Koszenie trawnika raz dwa razy w tygodniu. Nawożenie trawnika też staram się robić systematycznie. Latem wygląda super każdy podziwia , ale w okolicach lata zaczynają się robić problem z utrzymaniem równego zielonego koloru. Gleba staję się twarda jak skała że problem jest wbić zraszacz.
Poza nawozem stosowałem biohumus, werykulatore w płynie, ale nic nie przynosi oczekiwanych efektów. Może za dużo tych nawozów? Już sam nie wiem co robić.
Na wiosnę na pewno zrobię wertykulację.
Nasiona barenburg watersaver, trawnik ma ok 3 lat.

Sezon 2017 u Hanusi 13:14, 10 lut 2019

Do góry
No i udało się!
Kolorów jeszcze nie ma, ale zadatki na nie są! Krokusy w gotowości, ranniki dźwigają się spomiędzy liści, przebiśniegi pokazują swą biel! Hurra. Jest przedwiośnie!

Tulipany wysadzone w donice już mają kły na wierzchu. Bratki zostawione w donicach z jesieni, są zielone i niedługo zakwitną a te z letniego wysiewu przetrwały i będą piękną rozsadą w marcu. Ogrodowe prace trwały 1 godzinę i zdążyłam sprzątnąć liście tylko ze ścieżki. Inne prace poczekają na kolejną wizytację.

Nadciągnęła zimna mgła i szykuje się deszcz. Trzeba było wracać pod dach. Mimo zapowiadanych jeszcze chłodnych dni w lutym, już czas rozpoczynać sezon ogrodowy.
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:08, 10 lut 2019

Do góry

jaśmin nagokwiatowy

jałowiec chiński Plumosa Aurea
Ogród pod Górą 13:07, 10 lut 2019

Do góry
Troszkę wiosny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:18, 10 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wybarwia się ślicznie, ale mój maluszek, w łące posadzony i nie ma tam lekko, raczej wolno do tej pory rósł, ale dopiero dwie zimy u nas więc liczę, że w tym roku sie już rozbuja.
Takie zdjęcia z jesieni znalazłam

I ja mam ochotę na ginnala.
Kupię dwie sztuki na działkę ze stawem.
Przedziwny Ogród 11:52, 10 lut 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Wojtuś jest naszym pierwszym wnusiem Zakochani jesteśmy w Nim bez pamięci Jest taki śliczny....

Dzieci są szczęściem ale wnuki dla dziadków to szczęście do n-tej potęgi.
Absolutnie nie dziwię się Agato Twojemu uwielbieniu
Moja bajka 11:45, 10 lut 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Z takuej wyrzuconej przez morze dechy zrobiłam półkę. Krzywa, z dziurami - dla mnie piękna [img

Morze w specyficzny sposób "obrabia" drewno.
Dobrze, ze łowisz takie okazje. Jeszcze lepiej, że potrafisz zamienić je w cudeńka
Szmaragdowy Zakątek 11:42, 10 lut 2019

Do góry
Nasz grafficiarz KRUK (bo tak brzmi jego artystyczny pseudonim) zostawia swój ślad na różnych ścianach. Ozdobił swoimi malunkami 16 sal na oddziale rehabilitacji neurologicznej w naszym szpitalu. Oczywiście swoją pracę wykonał charytatywnie.
W szkole podstawowej im. Mikołaja Kopernika powstał jego autorstwa, ogromny mural przedstawiający układ słoneczny a w Domu Dziecka jego dzieło ozdobiło jedną z sal zabaw.

Całkiem niedawno grafficiasz kontynuując „temat ornitologiczny” i stworzył kolejne murale, gdzie tematem głównym są ptaki. To już kolejne jego rysunki z ptakami …
(I tu ukłon w stronę naszej Bogdzi….Bożenko to dla ciebie !)

Pierwsza była sówka w oczach, której odbijają się jej marzenia…obraz gór

Potem były kolejne ptaszki…

Prawda, że fajne ! Wszystkie ptaszki mają w swoich niebieskich oczkach jakiś widoczek...
Nasze miasto dzięki temu grafficiarzowi staje się coraz bardziej kolorowe i powoduje, że na zatroskanych twarzach mieszkańców pojawia się uśmiech.
WIELKIE DZIĘKI KRUK-u !!!
W tej chwili miasto zdobi ponad 150 jego prac, od miniatur do wielkoformatowych, kolorowych murali.
Wiem, że nasz grafficiarz to w skali kraju niestety seria limitowana, ale wszystkim miastom życzę takiego, pozytywnie zakręconego „gościa”. Brawo On !!!
Szmaragdowy Zakątek 11:36, 10 lut 2019

Do góry
Czas jest mało ogrodowy więc, tak w oczekiwaniu na wiosnę i tak troszkę dla zabicia czasu artykuł z cyklu „takie cóś do poczytania” (ze specjalnymi życzeniami dla naszej Bogdzi)
No to zaczynamy.

Nasze miasta są różne: stare, nowe…szare lub kolorowe…nowoczesne albo pełne uroczych zabytków. W każdym mieście jest też różna młodzież…Ta normalna, ta „normalna inaczej” u której występują śladowe ilości błyskotliwości umysłowej, są studenci, są sportowcy…są też grafficiarze.
I jak to zwykle bywa z grafficiarzami, swoją „radosną twórczością” demonstrują przynależność polityczną albo promują ukochany klub sportowy.
Są też tacy - typu: „artysta wyklęty”, którzy na murach próbują okiełznać swój ogromny, przez nikogo nie doceniony, wątpliwy talent artystyczny.
Jak u większości populacji ludzkiej wykształciła się u mnie wielka alergia na tego typu twórczość.
Ale nie zawsze tak musi być. U nas jest też grafficiasz, który swoimi graffiti upiększa nasze miasto. Ale jakże inaczej. Maluje wystające, popękane gzymsy, zardzewiałe rury, krzywe płyty. Wszystko, co spotyka na swojej drodze, a jest po prostu brzydkie. I nawet mu to zajefajnie wychodzi!!!
Napotkany przy ulicy ogromny kamień zamienia w gigantycznych rozmiarów czerwoną biedronkę albo uroczego, śpiącego, pomarańczowego liska, a stary, szary mur nagle staje się bajecznie kolorową, podwodną krainą.

Wśród jego twórczości jest mural przedstawiający Matkę Ziemię w objęciach wszechświata

oraz najnowsze jego dzieło - mural będący wizytówką naszego miasta. Przedstawia dwie kobiety – jedną z przeszłości, która pracowała w dawnych zakładach fabryki Krusche&Ender (to nawiązanie do historii włókienniczej naszego miasta) oraz drugą kobietę, tę z przyszłości, która będzie robiła zakupy w powstającym właśnie, nowoczesnym centrum handlowo-rozrywkowym, które budowane jest na miejscu tychże dawnych zakładów włókienniczych.

Jego graffiti to nie tylko kolorowe rysunki na ścianach miasta…te murale niosą także szersze przesłanie. Jego autorstwa jest ogromny, historyczny mural, którego bohaterem jest niedźwiedź Wojtek, który przeszedł szlak bojowy z żołnierzami Andersa.

Jest też "Mural Marzeń" znajdujący się w centrum miasta na którym mieszkańcy czarnym sprayem piszą swoje marzenia np. "zdrowe dziecko", "wycieczka do USA" czy "mój własny dom".
Szmaragdowy Zakątek 11:25, 10 lut 2019

Do góry
zmiana kodu na "3" z przodu....

Ogrodowe szaleństwo ... 10:38, 10 lut 2019

Do góry
Zakwitł ciemiernik który dostałam od Tereski(Tess).

Blaski i cienie nowego życia 10:36, 10 lut 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
A ja nie mam trosk, że coś połamało. Na działkę nie jeżdżę, nic nie widzę, spokój ducha na całego.

Ha.ha
Wiem że masz pięknie
A wczoraj się przeszłam zaglądnąć co z wiosną. Pierwiosnki w zeszłym roku rozsadzałam to ucieszą w kilku miejscach. Hiacynty też już wystają.

Przebiśniegi mam pod magnolią, maleństwa

Ogrodowe szaleństwo ... 10:35, 10 lut 2019

Do góry
No i tulipany i inne cebulowe

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies