Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 07:27, 23 mar 2016

Do góry
Kup sobie odkurzacz. Ręczne wybieranie to jakaś masakra.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 07:26, 23 mar 2016

Do góry
Popraw mu na pewno warunki glebowe, a przede wszystkim teraz w doniczkę wlej z 10 l. Następnego dnia wsadź do gruntu.
A..doczytałam że planujesz go do skrzyni, jednak miej na uwadze, że nie będzie tam wiecznie bo to nie grunt. Tuja w donicy wytrzyma 3-4 lata i koniec, skończy się ziemia (za ciasno będą miały korzenie) i będzie marniała coraz bardziej. A tym bardziej tak finezyjnie uformowany topiar.

Topsinem nie psikaj, choroby grzybowej nie ma.

Wertykulatory 07:23, 23 mar 2016

Do góry
Nie wiem.
Chwasty w trawniku 07:21, 23 mar 2016

Do góry
A gdzie ją znalazłeś, w trawniku? Bo wygląda jak floks szydlasty, ale chyba nim nie jest. Albo jest.
Przycinanie - cięcie tui 20:11, 22 mar 2016

Do góry
Pani tobie źle powiedziała, moje rady są lepsze. tak właśnie nie można przycinać.

Tak trzeba przycinać , wtedy nie ma brązowych wierzchołków, Pani nie nadaje się do ogrodnictwa.

Ogród - podmokły, gliniasty teren 20:02, 22 mar 2016

Do góry
Olga_321 napisał(a)

- jak głęboko powinniśmy go umieszczać? Na samym dnie wykopu (ok. 50 cm)?

- Czy istnieją jakieś środki bio, które moglibyśmy zastosować aby zadziałać na tą nieprzepuszczalną glebę, coś co pozwoli nam ją użyźnic np. jakieś nawozy?

- Jakie rośliny sprawdzą nam się najlepiej w takich warunkach?

Dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam ciepło

Napisałaś "go umieszczać" - pytanie brzmi- kogo?

- aby uzdrowić glebę wysiej nawóz zielony - łubin żółty, on się głęboko korzeni, spulchnia, poprawia jakość gleby, stosuj też materię organiczną, która rozluźni zbitą strukturę gleby . Żadne nawozy tego nie załatwią, musisz spowodować, że w glebie zaczną żyć mikroorganizmy glebowe, powstanie próchnica.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

Na zbitej glebie nie sprawdzą się żadne rośliny,bo każdej roślinie będzie ciężko. Derenie białe? jakieś zwykłe krzaczory. Pamiętajmy, że bez właściwego przygotowania gleby nic nam nie urośnie lub będzie chorowało i słabo rosło. Tego etapu nie da się po prostu przeskoczyć

Nie zaczynaj od sadzenia, a od uzdrawiania i zabiegów agrotechnicznych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:59, 22 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wianek ostatecznie zawisł na furtce

Super wyglada ale masz słonko tylko pozazdrościć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:57, 22 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym posadziła po dwie w jeden dołek, lubię obfitość taką niezwykłą.

Tak własnie zrobie dziekuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:28, 22 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo subtelny, pięknie na furtce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:13, 22 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gosia przyznała się, że to paznokcie przyklejane hehehe Dlatego je sfotografowałam

Przyklejane a jakże.... ale zdobienie 100% moja robota

Danuś wianek cudny i pięknie sie prezentuje
Wertykulatory 00:13, 22 mar 2016

Do góry
Ważny jest silnik jakiej jest firmy, czy jest serwis i moc maszyny. Firma / marka samego wertykulatora nie ma znaczenia bo sobie nazywają jak chcą. Marka silnika się liczy.
Ogród - podmokły, gliniasty teren 00:10, 22 mar 2016

Do góry
To już niestety wyższa szkoła jazdy i ocenia się to do każdego ogrodu indywidualnie, za, przeciw i co do czego i w jaki sposób.
Drenaż odprowadza ulewy, po zimie, nie powoduje że na rabacie ni kropla nie zostanie, bo przecież woda wsiąka też w rabatę, jej nadmiar odpływa. Rośliny pobiorą. Poza tym jest nawadnianie rabat i ustawia się je optymalnie dla danej gleby, roślin itd.

Czy taki drenaż zrobiony po obwodzie rabaty nie odbierze zbyt wiele wody?

Saldo na pewno nie będzie "na minusie" odbierze nadmiar a nie - "zbyt wiele wody".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:04, 22 mar 2016

Do góry
Trawa rośnie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:02, 22 mar 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:52, 21 mar 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Piękne wiankowanie. Wianki urocze. Gosi taki barokowy a Twój strzelisty, lekki. Oba piękne.

Danuś ratuj, czy wg Ciebie miłorząb pasuje jako drzewo do żywopłotu z laurowiśni (to jest raczej taki parawan z laurowiśni 5 szt. wys. 140 cm wzdłuż ogrodzenia)? Jeśli tak, to należy drzewko posadzić za żywopłotem czy przed żywopłotem, czy w żywopłocie czy obok tego szpalerku? Bo nie wiem, jak wybrnąć z tego?

Wg mnie nie pasuje, laurowiśnia to taki błyszczący glamour, dobrze aby była strzyżona w mur zielony, ale i tak będzie "glamourem", mucha nie siada.

A miłorząb wiadomo, czasem krzywy, pokarbowany, poryty, relikt nie z tego świata, z epoki dinozaurów... żywa skamielina. Jak dla mnie do laurowiśni pasuje magnolia.

Moja niezawodna intuicja mi tak mówi.

Ale zaraz pójdę i popatrzę, może mi się odmieni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:51, 21 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wianki prześliczne A i ja skorzystam z tej dobrej rady
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:48, 21 mar 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Danusiu mam pytanko ,kupiłam pergole -bramke i chce posadzic po obu stronach Rosarium Uetersen ,zastanawiam sie czy nie dac po dwie z kazdej strony..co myślisz? czy to bedzie za duzo?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:47, 21 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne wianki. Ja lubię takie delikatne, subtelne, dlatego ten Danusi mi bardziej przypadł do gustu
Podkład z brzozy świetny. Czy to muszą być takie miękkie gałązki?

To jest podkład z lipy
Obserwowanie wątków 22:56, 21 mar 2016

Do góry
madlen napisał(a)
Witam , ja natomiast dodałam zapytanie w jakimś wątku ale nie pamiętam w jakim - jak mogę go odnależć ( ten wątek )

Ja wiem, jest dużo prostszy i skuteczniejszy sposób, szukasz po wyszukiwarce postów wstawiając nazwę użytkownika.

Proszę bardzo: madlen i pokaż posty (a może wątki? jeśli szukasz wątku.)

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=madlen&search_in=posts&commit=Szukaj

A odnośnie berberysu o który pytałaś, to z mojej realizacji, berberys nazywał się Red Pillar i miał 3 lata.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:51, 21 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Takie delikatne a tak urokliwe i co mi się podoba bo białe, a ja w bieli sie zakochałem ostatnio

Piękne fotografie i cały ogród jak od linijki i od cyrkla malowany i rozplanowany.
Kiedy tu jestem to zawsze zamykam oczy i wyobraźnia maluje cuda, i przenoszę się w myślach do Szefowej ogrodu . A jak otwieram oczy to mnie już tam nie ma a w głowie ciągle szumi bukszpan i kwiaty

A te wianki to niema o czym mówić - Dopracowane i takie cudne.

Podziwiam i często tu jestem ale nie pozostawiam śladu bo nie wiem co pisać
Pozdrawiam Piotr z ogrodu żwirowego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies