Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wzgórze chaosu 20:44, 25 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo jestem ciekawa tej rabaty w przyszłym sezonie

Ja też jestem ciekawa, jak to z tą rabatą będzie Na pewno kiedyś brzozy dużo tu namieszają. Żałuję, że zamiast nich nie posadziłam jednego niższego drzewa. Gdy u sąsiada zniknęła zielona ściana bardzo mi brakowało jakiejś przesłony. Stąd brzozy. Po kilku miesiącach już mnie ta pustka tak nie przeraża i spokojnie mogłabym postawić tu na coś mniejszego...

Ogród w remoncie 19:35, 25 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie przejmuj się ja tnę co roku i nic im nie jest, a jeszcze nie zdążyłam, za to przycięłam brzozy i sok się nie leje bo jeszcze śpią. Słuchałam pnia nawet bo nie wiedziałam, ale była martwa cisza, tak, że klony pewnie jeszcze też uśpione

Nie widzę by płakały więc chyba będzie dobrze. Też myślałam o przycięciu brzóz ale jeszcze ich nie cięłam i chyba w przyszłym roku dopiero to zrobię.
Księżycowy... 19:13, 25 lut 2021

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Z kalendarium ogrodniczki:

1.ścięłam seslerie
2.przycięłam brzozy
3.kontynuowałam cięcie hortensji bukietowych. Dotarłam na długą, prostą, pozostało mi tam jeszcze chyba z 6 hortensji. Postanowiłam czyścić całą rabatę, szczególnie, że krokusy wyszły pomiędzy Red Baronem i prawie ich nie było widać.
4.przy okazji poprawiam brzegi rabat, tam, gdzie kret szalał.
5.M. zaczął "zabawę" z kompostownikiem, bo na gwałt potrzebujemy pustej komory...
6.jest pierwszy odcisk na dłoni i pierwszy ból barków i pleców
7.nie mam czasu na zdjęcia, ale czasami przysiądę, napiję się herbaty, posłucham śpiewu ptaków, wyciągnę twarz do słońca

Czyli działasz pełną parą Ja już też, ale na razie z cięciem drzew
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:39, 25 lut 2021

Do góry
Ja dużo kompostuje trawy z koszenia tyle tego że zawalam kompostownik i lesie brzozy jesienią. Jeszcze każdej wiosny po przycięciu liściastych wywalam do kompostu rozdrobnione drzewo.
Nie daje chwastów nawet tych nie kwitnących bo zawsze coś tam się zdarzy że znajdą się nasiona i rozsieja się po całym ogrodzie. Tak się zdarzyło z błyszczykiem kurdybankiem niby takie ziółko a bestia.

Igły zbieramy traktorkuem jesienią. W zimie znowu dużo spadło zbierzemy i pod rododendrony dam.

Irus będę miała dużo zrabkow z sosem powiedz mi czy ja mogę podsypać tym rododendrony. Czy to im nie zaszkodzi. Jaką warstwe ziemi czy kory na wierzchu mają twoje rododendrony czy je czymś podsypujesz.
Masz takiego pięknego Rodka calsap a u mnie jakiś rozjechany rzadki.
Mam 10 rododendronów tylko 4 sztuki mi rosną ładnie reszta nie za dardzo. Coś będę musiała zrobić. Może je wysadzić i dobrej ziemi kwaśnej wsypać do dołka.
Co byś poradziła. Właśnie na tej górce w lasku nie za bardzo rosną.

Ile ty tniesz te rododendrony.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 14:54, 25 lut 2021

Do góry
sprzedalam te moje brzozy Long Trunk, ida w dobre ręce, mam nadzieje ze i kupujaca bedzie z nich zadowolona. w zamian bedzie buk, brzoza zwykla i po głowie mi Rotfuchs chodzi ale bez cisnienia. W ogole jakos nie mam weny, chce posprzatac porobic ale plany obsadzen jeszcze w lesie. Chociaz w A... juz zamowilam troche bylin to pomyslu nie mam, wiekszosc pojdzie na przytarasowa i wschodnia gdzie sucha gleba. uzupelnilam sobie kolekcje żóltych, oranżowych i czerwonych krwawnikow, chce je skomponowac z perovskimi. troche odwazne polaczenie ale co mi tam
Ogród w dolinie 13:24, 25 lut 2021

Do góry
Mąż zabrał się za naszego pacjenta tj. starą jabłoń, większość gałęzi sucha, jedna na kijach. Na razie jeszcze całkiem nie wytniemy, do czasu jak będziemy robić coś z tą skarpą.

Z góry ładny widok nie widać szczegółów

I jeszcze na koniec brzozy i rzeczka.

Ogród w remoncie 10:15, 25 lut 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No trudno ale już "po ptokach". Tak mnie ręce swędziały, że wzięłam i je przycięłam.

Nie przejmuj się ja tnę co roku i nic im nie jest, a jeszcze nie zdążyłam, za to przycięłam brzozy i sok się nie leje bo jeszcze śpią. Słuchałam pnia nawet bo nie wiedziałam, ale była martwa cisza, tak, że klony pewnie jeszcze też uśpione
W Kruklandii 22:25, 24 lut 2021

Do góry
Juzia napisał(a)

Prace? Cebulowe?
Kobieto u mnie jeszcze biało!
Nawet seslerii nie widać. Nie mam co ciąć.
Może za brzozy się dopiero zabiorę jak mnie mocno przypili

To znaczy, że seslerii jeszcze nie ścięłaś przez ten śnieg?
Ja nie mogę porównywalność pogody u Ciebie, a u mnie - nieporównywalna
Juzia są i tego dobre strony - masz więcej czasu na odpoczynek i planowanie nowego ogrodu
W Kruklandii 21:04, 24 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Hej Juzia Tyle wpisów to pomyślałam, że prace porządkowe w ogrodzie rozpoczęłaś i zdjęcia wstawiłaś

Cis cebulowe słabo u mnie wschodzą A jak u Ciebie?

Prace? Cebulowe?
Kobieto u mnie jeszcze biało!
Nawet seslerii nie widać. Nie mam co ciąć.
Może za brzozy się dopiero zabiorę jak mnie mocno przypili
Księżycowy... 19:10, 24 lut 2021

Do góry
Z kalendarium ogrodniczki:

1.ścięłam seslerie
2.przycięłam brzozy
3.kontynuowałam cięcie hortensji bukietowych. Dotarłam na długą, prostą, pozostało mi tam jeszcze chyba z 6 hortensji. Postanowiłam czyścić całą rabatę, szczególnie, że krokusy wyszły pomiędzy Red Baronem i prawie ich nie było widać.
4.przy okazji poprawiam brzegi rabat, tam, gdzie kret szalał.
5.M. zaczął "zabawę" z kompostownikiem, bo na gwałt potrzebujemy pustej komory...
6.jest pierwszy odcisk na dłoni i pierwszy ból barków i pleców
7.nie mam czasu na zdjęcia, ale czasami przysiądę, napiję się herbaty, posłucham śpiewu ptaków, wyciągnę twarz do słońca
Ogród z zegarem 20:21, 23 lut 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Uff, przeczytałam wszystko Ależ początki emocjonalne były, aż się denerwowałam kilka razy Baardzo jestem ciekawa Twoich dalszych posunięć, bo mam wrażenie, że masz duży luz i jeszcze może pójść w różne strony O frontowej rabacie nie napiszę nic A rabaty wokół oczka za domem rzeczywiście rysujesz coraz ładniejsze.
Jeszcze taka myśl mi przyszła do głowy - skoro masz tak wielki teren, to nie mogłabyś wydzielić dużego terenu tylko dla psów tak, by nie musiały/mogły biegać po całym ogrodzie? Czy nie bierzesz takiej opcji pod uwagę?
I chyba, poza realizacją zamierzonej rabaty, pomyślałabym na Twoim miejscu w tym roku o posadzeniu jakiś dwóch - trzech zagajników świerkowych w rogach działki, żeby już sobie rosło piękne zimozielone tło. Ale to ja, bo ja kocham drzewa, a zwłaszcza świerki, sosny i brzozy.
Pozdrawiam serdecznie

Hej .

Tak, jak piszesz, raczej podchodzę na luzie . Sama chyba jeszcze nie wiem, jak to będzie wszystko wyglądać . Ale idę w kierunku fal i zawijasków, to się nie zmieni.
Psów raczej nie będę ograniczać, już się przyzwyczaiłam do ich „szkodnictwa”. Z biegiem czasu jest tego coraz mniej (a tak naprawdę, to moja wymówka, żeby nie zakładać trawnika, ale piszę to w tajemnicy ).
O zagajnikach pomyślę, to dobry pomysł.
Przed domem, a raczej trochę z boku (kiedyś wrzucę fotki), są już posadzone sosny w grupie. Na razie małe.
A z tyłu działki są mamutowce i metasekwoje (te akurat zrzucają igły).

Pozdrawiam również
Ogród z zegarem 12:46, 23 lut 2021

Do góry
Uff, przeczytałam wszystko Ależ początki emocjonalne były, aż się denerwowałam kilka razy Baardzo jestem ciekawa Twoich dalszych posunięć, bo mam wrażenie, że masz duży luz i jeszcze może pójść w różne strony O frontowej rabacie nie napiszę nic A rabaty wokół oczka za domem rzeczywiście rysujesz coraz ładniejsze.
Jeszcze taka myśl mi przyszła do głowy - skoro masz tak wielki teren, to nie mogłabyś wydzielić dużego terenu tylko dla psów tak, by nie musiały/mogły biegać po całym ogrodzie? Czy nie bierzesz takiej opcji pod uwagę?
I chyba, poza realizacją zamierzonej rabaty, pomyślałabym na Twoim miejscu w tym roku o posadzeniu jakiś dwóch - trzech zagajników świerkowych w rogach działki, żeby już sobie rosło piękne zimozielone tło. Ale to ja, bo ja kocham drzewa, a zwłaszcza świerki, sosny i brzozy.
Pozdrawiam serdecznie
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 11:25, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Patyczki nie muszą wyschnąć, raczej powinny namoknąć, to materiał "brązowy" nie "zielony".

Ale czy nadają się drobne gałązki prosto z cięcia wiosennego? Czy za długo będą leżały zanim się przekompostują?

Cofnąłem się kilka stron i była odpowiedź, by gałązek z brzozy nie dawać. Zmyliło mnie to
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:51, 22 lut 2021

Do góry

I raport z prac dzisiejszych
podgolone brzozy

przycięte jabłonki

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:17, 22 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Już niedługo i kolorki zawitają w Twoim ogrodzie ponownie

Tak sobie myślę, że pewnie dużo masz cięcia wiosennego?

Dziś zaczęłam ciąć jabłonki, 5 przyciętych została jedna średnia i dwie duże jeszcze. Te duże to tak jedna na dzień zejdzie. Podkrzesałam też 4 brzozy nad rowem więcej światła dla liliowców będzie
Cięcia jest sporo i sprzątania też, najgorzej zacząć potem już idzie siłą rozpędu

Ptaki świergolą na całego i zauważyłam, że już ganiają po całym ogrodzie po drzewach oglądając gałązki za robaczkami. Z karmników też mniej ubywa.
Dzisiaj miałam pierwszą pszczołę w ogrodzie !!! Przyleciała szukać jak co roku krokusów i ciemierników, a tu bida bo jeszcze śnieg i nie ma Żal mi jej było bardzo, szukała nawet na liściach bukszpanów. Fotki brak bo aparatu nie miałam pod ręką
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:10, 22 lut 2021

Do góry
Dzień dobry,
Czy ktos wie jak nazywa się odmiana brzozy widoczna na zdjęciu. Ma piekny pokrój, jest stosunkowo nieduża. Nie potrafię jej sklasyfikować, a chciałabym takie posadzić w ogrodzie. Dziekuję za pomoc.

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/217/2171558/thumb_original.jpg
Księżycowy... 12:08, 21 lut 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Agnieszko To co, zaczynamy sezon?
Zawsze lubię pochodzić po tych Twoich "zaniedbanych" ścieżkach Masz taką bujność bylin.
Nie wiem, co to jest bokashi
A na ćmę bukszpanową ja stosuję Lepinox, chyba bardziej ekologicznej i jednocześnie skutecznej metody, nie znam.
U mnie sprawdzają się zimozielone kulki z trzmielin, ja mam te odmiany biało zielone i żółto-zielone, ale myślę właśnie, żeby w tym roku spróbować z zielonej odmiany. Oczywiście z cisa najfajniejsze, kiedyś udało mi się kupić na olx fajne kulki cisowe za super cenę, pamiętam miałam od Makusi namiar, ale teraz szukałam i nie widzę.
Brzozy już mają fajny wzrost u Ciebie, coś czuję, że w tym roku będzie można hamak zawiesić
Uściski!
Aaaa, zapomniałam - uwielbiam takie drewutnie! Fajny element ozdobny w ogrodzie przy okazji!

Cześć Agato W domu sezon wysiewów już rozpoczęłam dawno, a na jutro planuję rozpocząć sezon na zewnątrz
W planach cięcie jabłoni, grusz, krzewów owocowych i winorośli. We wtorek pod sekator pójdą hortensje.
Ja ciągle się zastanawiam nad zastępstwem, bo chcę kilka nowych kulek na jednej rabacie. Widziałam filmik...Zaraz zaraz...Aż musiałam poszukać, filmik Bożki Piotrowskiej z Zielonej bombonierki, z Gardenii z ubiegłego roku, gdzie pokazywali nowe odmiany niekłującego ilexa, ponoć dobry zamiennik dla bukszpanów: drobnolistny Glorie Dwarf i z większymi liśćmi Golden Gem.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:39, 21 lut 2021

Do góry
Albo w ogóle te dęby objąć w tą rabatę i pociągnąć ją aż za ostatni....widziałabym hamak pomiędzy nimi powieszony Zajrzyj do " Tajemniczego Ogrodu" Agata ma brzozy, ale właśnie tak w trawniku objęte rabatami
To ten wątek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7722-tajemniczy-ogrod?page=503
Pod sosnami też ma takie rabaty.
Ogród w remoncie 22:44, 20 lut 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z cięciem klonów trzeba teraz uważać. Jeśli rosną na słonecznym stanowisku, to gwałtowne ocieplenie błyskawicznie je obudzi i soki zaczną krążyć. One startują podobnie jak brzozy, najszybciej.
Jeśli nie masz gwałtownej potrzeby ich cięcia, to spokojnie można zaczekać na cięcie letnie, od połowy lipca.
Sporo masz tego śniegu.

No trudno ale już "po ptokach". Tak mnie ręce swędziały, że wzięłam i je przycięłam.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:42, 20 lut 2021

Do góry
Widzię taki trochę leśny ogród to te duże drzewa tworzą klimat też bym polubiła dęby gdybym je miała u siebie, no i brzozy ale nie można mieć wszystkiego koniecznie pokaż te dęby jeśli możesz, piszesz, że są dość duże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies