Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 15:41, 05 maj 2021

co ja bede duzo gadac. tak po prostu podoba mi sie u Ciebie i tyle
Margerytka40 22:29, 05 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie mamy pewności, czy u mnie na 100% rośnie pomarszczona. Pomyłka mogła być u mnie.
Moja wygląda tak

Niby podobna u mnie ale przekonania nie mam. Daje mi do myślenia, że nie miała w zeszłym roku czerwonych owocków tylko jakieś ciemne, może dlatego, że trochę ją przysuszyłam pewnie bo długo stała w donicy.
Gruszka_na_w... 22:34, 05 maj 2021

Margerytka40 napisał(a)

Niby podobna u mnie ale przekonania nie mam. Daje mi do myślenia, że nie miała w zeszłym roku czerwonych owocków tylko jakieś ciemne, może dlatego, że trochę ją przysuszyłam pewnie bo długo stała w donicy.

Owoce są raczej pomarańczowe. Ciemniejsze owoce ma irga błyszcząca, ale ona ma inny pokrój.
Każda irga jest cudna. Zwłaszcza jesienią.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:35, 05 maj 2021

Tarcia- cmok!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 22:54, 05 maj 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Owoce są raczej pomarańczowe. Ciemniejsze owoce ma irga błyszcząca, ale ona ma inny pokrój.
Każda irga jest cudna. Zwłaszcza jesienią.

Właśnie podejrzewam, że to może być błyszcząca
Agatorek 23:10, 05 maj 2021

Wróciłam do pierwszej strony, żeby się dowiedzieć, ile lat się czeka na taki bujny ogród. Wyszło, że 10. Czyli nie jest najgorzej .
Haniu, mogłabyś już wypuścić wiosnę dalej w Polskę. U Ciebie już się zasiedziała
Gruszka_na_w... 20:09, 06 maj 2021

Margerytka40 napisał(a)

Właśnie podejrzewam, że to może być błyszcząca

Ta błyszcząca szerzej rośnie, ale ma dodatkowy atut w postaci kwitnienia i ładniejszych jesiennych przebarwień.
Gruszka_na_w... 20:20, 06 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Wróciłam do pierwszej strony, żeby się dowiedzieć, ile lat się czeka na taki bujny ogród. Wyszło, że 10. Czyli nie jest najgorzej .
Haniu, mogłabyś już wypuścić wiosnę dalej w Polskę. U Ciebie już się zasiedziała

Ogród miał swoje początki w 2012 roku, ale wtedy wsadzałam tylko brzozy w narożniku, część żywopłotu bukowego i drzewka w sadzie. W kolejnym roku obsadzałam długą prostą. Środek ogrodu powstał dopiero po przeprowadzce w 2015. Ogród, który powstaje w szczerych polach, zaczyna być widoczny po 5 latach.
W niedzielę dotrze afrykańskie powietrze. Teraz zimnica. Rano były tylko 4 stopnie. Mieszczę się w tym sezonie w średniej krajowej.
TAR 20:20, 06 maj 2021

fakt, plonie zarabiscie jesienia. poza tym rusza dosc szybko po zimie, jako jedne z piewszych krzewow, bynajmniej u mnie.
Gruszka_na_w... 13:36, 07 maj 2021

TAR napisał(a)
fakt, plonie zarabiscie jesienia. poza tym rusza dosc szybko po zimie, jako jedne z piewszych krzewow, bynajmniej u mnie.

Mam tak dużo krzewów, że trudno wskazać ten, który najwcześniej startuje. U mnie chyba tawlina jarzębolistna. Tak jakoś kojarzę, że jej najwcześniej robię zdjęcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies