Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:41, 19 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
jako, że jest wielkie poruszenie chciałam powiedzieć WYRAŹNIE!!!

Pousuwałam suchę liście tulipanów ponieważ pierwsze kwitły u mnie od początku kwietnia. Poobcinałam kwiatostany tych które właśnie przekwitły i poobcinałam liście i łodygi tulipanów które wyglądały źle, tzn te które po deszczach miały wyraźnie BRZYDKIE PLAMY I ŚLADY ZGNILIZNY w obawie o roślin oboczne

I nie ma co się martwić i tak jesienią z 1000 szt nowych przybędzie ja sobie zawsze obiecuje, ze z liśćmi wytrzymam... A po kilku dniach wyrwam wszystkie...
Ogród u stóp klasztoru 22:32, 19 maj 2014

Do góry
Alinko u mnie już dzisiaj cieplutko, a od jutra już skwar. Od razu chce się żyć!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:25, 19 maj 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Moje Lime Marmalade wyglądają identycznie ale ja swoich jeszcze nie dzielę .... One Ci po prostu mega urosły możesz dzielić jak tylko znajdziesz czas

Ostatnio wymyśliłam ale jeszcze nie próbowałam , żeby na rabacie nie było łyso jak odmładzam żurawie to próbuję w tym buszu obcinać sadzonki tak aby nie było widać skąd ciacham i do małej doniczusi z ogrodniczą ziemią ..... Podlewać i czekać aż się ukorzeni ....Chyba miesiąc .... Zrobić sobie w ten sposób ilość aby zastąpić mamusię .... Potem wysiudać mamusię i posadzić dzieci te ukorzenione a mamusię podzielić na kolejne .... itd.

Nie lubię pisać bo czasami taki bełkot wychodzi jak powyżej .... Daruj !

No i wreszcie zdradziłaś tajemnicę najpiękniejszych zurawek. Bociuś działamy!!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:23, 19 maj 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
To może być efekt przymrozków, u mnie też podobne objawy na hortkach i innych roślinach.

Dokładnie to samo miałam napisać. Rośliny w pąku ucierpiały w czasie przymrozków. Tak moje horti rok temu wyglądały,
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:19, 19 maj 2014

Do góry
Uff jestem na bieżąco.

Ps prysnęłam dzisiaj amistar, signum też mam w pogotowiu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:13, 19 maj 2014

Do góry
Aga ja się piszę na trzymanie nożyczek do wstęgi na poduszce oczywiście i z fasonem
Dzięki za nazwę tulipanów.
Ogród Magdalenka 22:10, 19 maj 2014

Do góry
bleebla napisał(a)
Piękne czosnki. Ja mam nauczkę, posadziłam je w glinie i z 10 zakwitnie tylko 1, reszta to słabe liście. Dobrze, że moge u Ciebie nacieszyć oko

Ja mam też w ciezkiej glinie posadzone, łopatki nie mogłam wbić, wszystkie zakwitły. Kupowalyśmy z Madzią w tym samym źródle giganteum. Chyba ważna jest jakość cebuli. Dopiero w kolejnych latach z powodu gliny cebule będą słabiej kwitnać, ale kwiaty powinny być.

Aha może masz odmianę , ktora pózniej kwitnie?
Postawić trawkę nad i... 22:07, 19 maj 2014

Do góry
Ha murarza nie ma ale robota jest! Super!

Czy twoje roseum są ciemniejsze niz rok temu? Bo moje tak, mniej słońca i są ciemniejsze
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:06, 19 maj 2014

Do góry
Dzisiaj Twojego klona z rabaty kulkowej w centrum ogrodniczym widziłam. Musiałam sobie trzy razy tłumaczyć, że na razie nie mam miejsca na niego...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:02, 19 maj 2014

Do góry
Polinko ice dane świetnie wyglądają z bukszpanami, jesli to jest sloneczna rabata to oprócz pasków będą miały złocisty odcień, jeśli cień to po prostu zieleń z bialym paskiem. Ale one się bardzo szybko rozrastają, co z jednej strony jest wadą, bo przestaje rabata być taka uporządkowana a z drugie strony zaletą, bo sobie możesz je rozmnożyć
Ąle dla większego kontrastu poleciłabym carex amazon mist, mimo że nie są zimozielone to zimą wyglądają równiez pięknie, wiosną ich nie ścinasz na lyso lecz troszkę przycinasz i czeszesz. Pomyśl. Aha i nie są tak ekspansywne i latwiejsze do dzielenia (???)
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:46, 19 maj 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Marzenko jaki wymiar ma skarpeta z buksów pod umbrą ?

Wszystkie moje kwadraty mają 2x2 m
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:46, 19 maj 2014

Do góry
Pozostałe osoby zaglądajace, chwalące, narzekające na moje narzekania pozdrawiam serdecznie. Wybaczcie żly nastroj , ale caly weekend walczyłam z myślami o cięzkiej chorobie w rodzinie i to spowowdowło umnie doła... I nawet mój ukochany ogród mnie wczoraj smucił. Tylko cięzka praca w ogrodzie jest mnie w stanie odciągnąć od takich myśli.

Dzisiaj wybrałam w czeterech kwadratach lawendzie korę... W dwoch rabatach posadziłam na nowo nowe krzaczki, dwa pozostałe kwadraty czekają na nową dostawę w najbliższy czwartek. Bo muszę dosadzić tę samą odmianę.
Zrobiłam też oprysk roślin na grzyba prepratem amistar. Magnolia znów ma bakteryjną plamistość, mam nadzieję że w tym roku dzieki szybszej reakcji będzie lepiej wygladala. Róże są piekne i zdrowe, mszyc niewiele, tylko gąsienice zzerają mi lisciaste... Głownie graby i pissardi.
Odzczekam ze dwa trzy-dni i zrobie oprysk na robale. Zakupiłam calypso muszę zrobic nocne polowanie na opuchlaki...

Hortensje ogrodowe i incrediball zaczynają niesmiało wypuszczać pąki kiwatowe.
To taki krotki meldunek ogrodowo-życiowy skladam.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:39, 19 maj 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Taką skarpetę chcę mieć pod drzewkiem....pod owocowym też można?...a co do środka?

A dlaczego nie można by było? Ja bym pod wszystkim skarletę robiła.
Środek dzisiaj był zmieniany... Lawenda utraciła korę... I została podsypana piaskiem i posadzona bliżej wiśni. Na rabacie powstał minimalny spadek w kierunku bukszpanów, ktore wodę lubią.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:37, 19 maj 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przyszłam z meldunkiem. Z moich niedawno sadzonych 6 buchanani ostały się 2 szt. Reszta zgniła Natomiast ubiegłoroczny gratis rośnie w newralgicznym u mnie punkcie zalaniowym (przy turzycach palmowych) i siedzi w ziemi mocno...a tak tym młodziakom wierzyłam...i dziwiłam się, że u Ciebie buchanani zgniły...

Kindzia u mnie buchanani mają się dobrze, mi zgniły praire fire.
Dzisiaj wyrwałam tpulipany w nogach buchanani bo zaczynaja odrastać po cięciu a liście tulipanow je zagłuszaly
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:36, 19 maj 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Uchyl choć troszkę rąbka tajemniczych zmian jesiennych

Rabta z rh na nozce pod brzozą musi zostać uporządkowana. Teraz wiosną tylko renimowałam chorego rh, kolejny mi zniknął też zjedzony... pozostałe widzę że też zaczynają padać,... Więc rewolta będzie... Wytłukę wszystkie opuchlaki, na nowo przygotuję podłoże rh, uporządkuję laurowiśnie i rodgersje.. Reszta myśle.... Może kilka kulek z donic przesadzę na te rabatę albo posadzę stożki bukszpanowe.
Czas pokaże, mam całe lato na myslenie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:33, 19 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Marzenko ja nie czasowa jestem. Piękną deszczową piosenkę obejrzałam Twój ogród piękny nawet bez tulipanóa. Moje dzisiaj głowy straciły bo deszcz je zalatwił. No i ochrzan od Kondzia zebralam że ne obcięte A co na deszczu miałam ścinać, przed deszczem ładne były.No i tak łyso teraz u mnie bez tulipankow. U mnie rh i azalie zaczęły szalenstwo u ciebie czosnki Cmokam w biegu

Ja obcinam głowy , a własciwie urywam same główki jak mam czas, ale rzeczywiscie raczej nie zostawiam główek. Gdy zaczynają opadać płatki od razu urywam główki.
U mnie juź po tulipanach a na resztę trzeba poczekać. Gdy był żywy wielki rh przy wejściu nie było smutno, teraz jakoś pusto...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:31, 19 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
A czy z moimi czosnkami coś nie tak jest? Wsadziłem cebule w jesieni i wylazły jeno zielone badyle. Może to późna odmiana jest?

To coś nie halo Zbysiu... Zawsze wyłażą choćby malutkie kwiatki, nie zdażyło mi się nie mieć pąkow...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:50, 18 maj 2014

Do góry
Danusiu czy po przekwitnięciu od razu wykopujesz liście? Bo nie wierzę że wytrzymasz z takimi brzydkimi
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:46, 18 maj 2014

Do góry
Ja jeszcze się pomęczę z liśćmi tulipanów.....
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:44, 18 maj 2014

Do góry
Sylwia ja dzisiaj za Tobą nie mogę zdązyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies