Nowa rabatka z różami (Daphne, Bouquet Parfait, The Alnwick Rose), astrem Kylie liliami (3x Lavender Blue Baby), liliowcami (On and On i Schnickel Fritz) i piwoniami ITOH (Hillary, Magical Mystery Tour, Scrumdiddlyumptious) i trzcinnikiem Cheju - Do (tutaj tylko fragmencik)
Nowa szałwia przy Caradonnie Compact… całkiem podobne!
Moja różanka retro. W części przysypanej kompostem bardzo ładnie wszystko rośnie
Naparstnica niby bylinowa. Przeżyła zimę i na wiosnę przez przypadek urwałam jedną gałązke. Wtyknełam w ziemię i rośnie Obok prawdopodobnie Dara, ale to sie okaże,
Bo krzaczor ogromny
Rozsiany osmiał przy czosnkach bylinowych Millenium
Powoli rozpoczynam sezon na zamęczanie zdjęciami różanymi. Na razie bardzo delikatnie, ale jeszcze tydzień i powinnam się rozkręcić ...chyba, że dzisiejsza zimna noc przystopuje kwitnienie.
Na lawendowej na biało. Obie róże będą kwitły
Ale jak to ? Szkoda no
Bardzo u ciebie pasują i pięknie wyglądają takie zadbane
Pryskając spintorem można je utrzymać w dobrej formie robiąc oprysk 2 x w roku
Wytnij wszystkie przemarznięte, bo one i tak już nie robią fotosyntezy. Możesz zostawić nawet i 2-3 liście i roślina się odrodzi. Podsyp może trochę nawozu jeszcze, jeśli tego nie zrobiłaś wiosną.
ten pogryziony, pod nim połóż kilka luźnych deseczek, krótkich, będzie łatwiej co rano podnosić i sprawdzać , możesz też dokładnie zebrać całą korę do dużego wiadra, ale tak żebyś była pewna że wszystkie gadziny zebrałaś, zalej wodą i dodaj płynu do naczyń, potopią się, płyn obniża napięcie powierzchniowe i nie wyjdą już z tej wody. Zostaw na wszelki wypadek na kilka dni zanim wylejesz
Tak wyglądają moje bergenie po poprzednich przymrozkach:
Jak myślicie, jaki procent liści, tych przemarzniętych, mogę im wyciąć/wyrwać żeby rośliny nie unicestwić?