Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 19:17, 30 mar 2025

Kasya napisał(a)
Agrest ?

Agrest to już posadzę w sadzie chyba.
W sumie to nie wiem czy porzeczek też między drzewkami nie posadzę... zobaczę jak z miejscem będzie.
Patrycja_KG_Lu 19:37, 30 mar 2025

Do owoców jagodowych teoretycznie jeszcze truskawki się zaliczają i poziomki. U mnie podział wyszedł na 8 szt. borówek i 5 szt. jagód kamczackich. Winorośle jakieś planujesz na soki, jedzenie, wino itp.? Z porzeczek to są jeszcze te o białych owocach.
Juzia 21:25, 30 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Do owoców jagodowych teoretycznie jeszcze truskawki się zaliczają i poziomki. U mnie podział wyszedł na 8 szt. borówek i 5 szt. jagód kamczackich. Winorośle jakieś planujesz na soki, jedzenie, wino itp.? Z porzeczek to są jeszcze te o białych owocach.

Winorośl planuję, ale w zupełnie innym miejscu.
Porzeczki białe jakoś mi nie smakowały, za czerwonymi też nie przepadam... ale do przetworów trochę się przyda, zawsze to dodatkowe witaminy
Może faktycznie za dużo tych borówek wymodziłam?

Chyba kartka papieru i ołówek pójdą w ruch, tylko muszę najpierw pomierzyć dokładnie
Patrycja_KG_Lu 22:06, 30 mar 2025

Bardzo napakowanym i ciekawym wątkiem jest ten - ma on tylko 36 stron, a na stronie 35 wrzuciłam moje streszczenie notatek z tego wątku. Na większości filmików o sadzeniu borówek na YT usłyszysz tylko o dużej ilości ziemi do borówek w dołek. Tutaj jest trochę więcej wiedzy i lekko inne podejście.
hanka_andrus napisał(a)
Mam posadzone w kwadracie 12 borówek. Są w tym miejscu 20 lat. Co 2 lata wycinam stare pędy, nie rokujące owocowania, co roku dosypuę kwaśnego torfu i kładę dodatkową warstwę kory. Sadzonki są zróżnych odmian, Owocowanie od lipca do końca września, a nieraz i dłużej.

Takie zblokowanie ma dobre strony-podlewamy w jednym miejscu - borówka potrzebuje jej bardzo dużo.

Rosną dość wysokie, nawet do 2 metrów, ale poprzez cięcie możemy to ograniczyc.Roczne przyrosty są zależne od nasłonecznienia i jedzonka, ja sypię wiosną azofoskę, można i inny nawóz, spec. do borówek.
W czasie zbioru, nurkuję pod gałązki, siadam na stołeczku i zbieram.
Jeżeli w rzędzie , to odległość 1,5 m- Gałązki z Owocami przewieszają się.
Z tych 12 krzewów w tym roku miałam 6 wiader 10 litrowych borówki.

Magara 23:00, 30 mar 2025

Juzia napisał(a)

Wiem tylko, że na początek chcę ok 10 -12 borówek, 2 jagody kamczackie, ze 4 jeżyny, 2 porzeczki czerwone, 4 porzeczki czarne, jagody czarne, poziomki, truskawki i spróbuję z żurawinami.
Coś jeszcze można tam wcisnąć?

Aronia - koniecznie
Kordina 00:52, 31 mar 2025

Porzeczkoagrest Josta, aktinidia, pigwowiec, u sąsiadów rośnie morwa biała - jem
Juzia 17:33, 31 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bardzo napakowanym i ciekawym wątkiem jest ten - ma on tylko 36 stron, a na stronie 35 wrzuciłam moje streszczenie notatek z tego wątku. Na większości filmików o sadzeniu borówek na YT usłyszysz tylko o dużej ilości ziemi do borówek w dołek. Tutaj jest trochę więcej wiedzy i lekko inne podejście.

Ty to jesteś chodząca po wątkach encyklopedia forumowa
Dziękuję pięknie! Będę się szkolić
Juzia 17:35, 31 mar 2025

Magara napisał(a)

Aronia - koniecznie

Mam zapisane w zeszycie a zapomniałam o niej!

Będzie chociaż jeden krzak
Juzia 17:38, 31 mar 2025

Kordina napisał(a)
Porzeczkoagrest Josta, aktinidia, pigwowiec, u sąsiadów rośnie morwa biała - jem

A jak smakuje porzeczkoagrest?

Kiwi to może jakoś obok winorośli posadzę?
Jak myślisz?

Pigwowiec też może być w sadzie.

A morwę jaką masz? Mi wpadły w oko takie zwisające
Juzia 17:38, 31 mar 2025

Pada u mnie od wczoraj. Akurat zaczęło jak siałam te moje nawozy zielone
Chociaż raz pogoda sprzyja