Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Kasya 19:08, 30 mar 2025

Wrzucilam u siebie moje bledziochy
Jak kupilam to byly ciemniejsze i bardziej niebieskie hmm…
Wafel 19:16, 30 mar 2025

Joku napisał(a)

A już pomyślałam że to niebieska odmiana zawilca gajowego, już chciałam dopytywać gdzie takie sprzedają. Miałam przed laty, został w poprzednim ogrodzie.

One takie bardziej w niebieski kolor wpadały
Joku 19:19, 30 mar 2025

Napisz mi proszę na priv gdzie widziałaś . Zaintrygowałaś mnie .
Wafel 19:25, 30 mar 2025

Napisałam
Patrycja_KG_Lu 19:43, 30 mar 2025

vita napisał(a)
Zrobiłam wczoraj dla Ciebie dwa odkłady, trzeba będzie trochę poczekać Abeliofylum koreańskie to krzew o dosyć chaotycznym pokroju, wypuszcza mnóstwo krzyżujących się pędów, długich, niektóre jak pnącze, ale można go opanować Biel wczesnych kwiatów bardzo pożądana, tylko pachnie, cóż, trochę jak mahonia (niektórzy określają ten zapach jako 'starej baby') he he, nie zniechęcaj się przypadkiem. Zapach nie sieje się daleko, dla mnie ciekawy, trochę taki korzenny

Edit: aż poszłam jeszcze raz powąchać, nie, nie pachnie przykro, wczoraj po południu to było trochę przypadkowe skojarzenie

<3 Dziękuję serdecznie. Bardziej rok czy raczej lato lub jesień? Mój nos nie jest jakoś szczególnie wyczulony, więc niezależnie jakby pachniało.
Magara 22:41, 30 mar 2025

vita napisał(a)
Nie pamiętam kiedy dostałam z wymiany roślin, różową formę H. nobilis.
Jestem zachwycona jej żywotnością. Ta wygląda trochę jak kwiat zawilca blanda, ma takie wąskie płatki.

Vita, Ty masz same cudeńka
Kordina 00:38, 31 mar 2025

vita napisał(a)
...

Cebulice, nad którymi nie panuję już wcale

I dobrze niech się rozpanaszają w dywaniki
mirkaka 19:05, 01 kwi 2025

vita napisał(a)
Ostatnio znaleziona siewka różowej przylaszczki, chyba nasionko przeniesione przez mrówkę, bo daleko od innych kępek

W zbieranych i sadzonkowanych do doniczek też się pojawiają.

Białe formy przylaszczki są trudniejsze w uprawie. W tym roku wykopałam i podzieliłam, przesadziłam do doniczek. Chyba miały w starym miejscu zbyt mokro, może też zbyt dużo cienia?
Dawno nie kwitły i to spowodowało moją decyzję. Znajdę im nowe miejsce, bardziej korzystne.

A to gwiazda, przylaszczka Cramera, siewka od Moni Czekam aż otworzy kwiaty i wypuści te swoje, cudowne, marmurkowe liście

masz rękę do tych drobinek, ja bym się bała że w doniczkach je zmarnuję
Moja cramera wypuściła listki, na kwiatki muszę jeszcze poczekać
mirkaka 19:10, 01 kwi 2025

Joku napisał(a)
Napisz mi proszę na priv gdzie widziałaś . Zaintrygowałaś mnie .

Mnie też
Jola chyba przylaszczki już zaczynają przekwitać, ja w tym tyg raczej nie mogę, muszę być na posterunku Może jedź sama, mnie teraz trudno będzie wyjechać .
Moja cramera wyszła z ukrycia ale tylko listeczki
Joku 20:01, 01 kwi 2025

Myślę że dopiero zaczynają. Sprawdzałam zawilce w niedalekim lasku, dopiero zaczynają kwitnąć. W terenie są inne warunki niż w mieście. Moje zwykłe przylaszczki dopiero pokazują kolor.