Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W ogródku Martki 20:51, 08 maj 2023

Do góry
Ale mnie zainteresował ten krzak heptacodium. Przed chwilą czytałam o nim. Nadawałby się do moich warunków kwitnie późno nie będzie przemarzal i jest ładny.
Można kupić a ty gdzie kupowałeś.
Trzeba go trzymać w ryzach przycinać jak ma dużo młodych pedow to ładnie kwitnie.
W ogródku Martki 20:36, 08 maj 2023

Do góry

Jabłoń Tina także ma swój moment…

Jak myślicie, czy mogę pomnożyć byty i tę rozplenicę ciachnąć na pół?

Przepiękna ta jabłonka muszę poczytać co ona warta. Może kupię.

Olcia napisała, że by dzieliła. Ja bym się wstrzymała. W zeszłym roku też takie dzieliła i nic się nie przyjęło.
Rozplenica sprawdź, czy te szare języki nie są zgnite czy ma zielone zalążki trawek. Ona mi wygląda, że nie jest cała żywa.
Lepiej dzielić ładna zielona kępę.
Ptasi gaj 21:19, 07 maj 2023

Do góry
Tak Aniu mam sosny, brzozy zastępuje po sztuce klony, dęby, buki, modrzewie i ambrowca amerykańskiego.

Aniu mam kilka kep lasków .
W tym roku eM podciął wszystkie sosny bo traktorem nie mógł przejechać i łyso się zrobiło. Posadziłam krzaki pęcherznica między drzewa o coś takiego

Byłam dzisiaj w palmiarni w Gliwicach. Jest przepiękna kaktusiarnia.
Ten największy ma ok 60 cm wys. I szer.

Żywe kamienie

Ptasi gaj 21:03, 07 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To Twój lasek?
Co masz posadzone?
Ptasi gaj 17:43, 07 maj 2023

Do góry
Agnieszko też nie wychodzą. Jest zimno i pewnie dlatego. W zeszłym roku dokładnie 7 mają na rabatce gdzie są posadzone były takie te w środku.
Zresztą tam są same trawy były w lepszym stanie.

Wilczy ogród 12:50, 06 maj 2023

Do góry
Witam Magda

Doczekałam się pokazania skarpy. Muszę ci powiedzieć, ze bardzo lubię skalniak o tej porze bo nie ma buszu.
Twój jest piękny utrzymany perfekcyjnie. Chwastów nie widać?

Jednak widziałam zaglądając wstecz, tym bardziej pochwały, że dajesz radę z nimi.

Po śniadaniu Idę pielic swój.
Tyle chwasciorow co tej wiosny nigdy jeszcze nie miałam wczoraj 2 taczki. Jakies chwasty mi się rozsiały w żwirowisku i jest zielony.

Poza tym jakoś ciągne. Jednak terenu dla mnie za dużo do obrobienia.
Chłodno dzisiaj słoneczko świeci.
Pozdrawiam

Ela dziękuję ja też lubię ten wczesny etap ,gdy jeszcze kamienie widać potem jest już busz
chwastów mam ogrom ,w szczególności skrzyp i mlecz się rozgościł -mam nadzieję ,że w nadchodzącym tygodniu uda mi się poskromić to towarzystwo
u mnie też dziś się ochłodziło ,ale jedną rabatkę udało mi się wyplewić -2 pełne taczki chwastów wyrwałam
Buziaki
Pachnący różami, malowany bylinami 21:28, 04 maj 2023

Do góry

Ja nie mogę zielone żabki masz, a może masz skrzek.
Miałam żabki 4 szt. I poprzedniej zimy zmarzły. Widocznie nie schowały się do ziemi i zaskoczył je lód na oczku.
I teraz nie mam i wszędzie szukam.
Ja pewnie przewleklam skrzek z roślinami wodnymi.
Doradz co zrobić.

Elu, bladego pojęcia nie mam skąd u mnie wzięły się te żabki. W tamtym roku dokupowałam rośliny wodne i może na nich był skrzek. W tamtym roku były dwie te żabki, w tym jest jedna. Niecały kilometr ode mnie jest dość duży staw, może stamtąd przyszły ?

Chyba w jednym oczku liliowiec ma pąk kwiatowy

Pachnący różami, malowany bylinami 21:19, 04 maj 2023

Do góry
Mam dużego wiążą i raczej skłaniamy sie ku temu aby go wyciąć. Ma na liściach narośla czyli galasy raczej nie do wytępienia.
Czekam aż mi dąb urośnie będzie wyższy w donicy dochodzi.
Wiesz rośnie bardzo szybko. U mnie potrafił urosnąć ponad metr. Łodygi tazaly się po ziemi.

Elu wiem, że on rośnie duży i ma długie łodygi. Widziałam w Arboretum jak z niego zrobili ala altankę. U mnie on ma dawać dużo cienia. Dodatkowo bardzo mi się podoba, teraz pięknie kwitnie. U mnie w tamtym roku też miał trochę galasów. Wiosną pryskałam go dwa razy Pramolanem. Zobaczymy jak sobie poradzi w tym roku.

Ptasi gaj 21:15, 04 maj 2023

Do góry
Kasiu to jest sesleria lśniąca. Ma zielone(srebrzyste) kotki jak kwitnie to ogony obsypane kremowymi kwiatuszkami.
Nie wiem widocznie dwa razy napisałam szara.

Czyli ona dopiero zaczyna u ciebie kwitnienie. Moja jeszcze nie i ja ją jakoś zawsze zauważam w pelnym rozkwicie, a wtedy kotki są białe.
Ptasi gaj 17:16, 04 maj 2023

Do góry
Kasiu to jest sesleria lśniąca. Ma zielone(srebrzyste) kotki jak kwitnie to ogony obsypane kremowymi kwiatuszkami.
Nie wiem widocznie dwa razy napisałam szara.
Ptasi gaj 14:58, 04 maj 2023

Do góry
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Ela, czy ty seslerię Heuflera (heufleriana) nazywasz szarą? Jesteś pewna, że to jest ta sesleria? Nie spotkałam się z taką nazwą.

Moje heufleriany zaczęły kwitnienie w 2-giej połowie marca, ale ich kwiatostany wyglądają inaczej. Na początku są prawie czarne i nie takie wydłużone jak na twoim zdjęciu. Potem bieleją. Teraz szarawe pędy kwiatowe są wysoko nad liśćmi.

Z Seslerii mam w ogrodzie jesienną (autumnalis) i jesienną w odmianie 'Greenlee Hybrid', błękitną (caerulea), Heuflera (heufleriana) i lśniącą (nitida). Ale jest też kilka innych. Opisy i zdjęcia są w Vademecum Daglezjii https://daglezjaryki.pl/szukaj może coś dopasujesz.
Ptasi gaj 13:31, 04 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Elu te moje białe tulipany to White Flag. Powtarzają kwitnienie i już trzeci rok mają ładny duży kwiat. Kupione w Lydlu i Biedrze

Dzięki Justyna bardzo ładna biel. Też tulipany kupujesz Lidlu. Mają dosyć duży wybór. Chce kupić nie do siebie botami bażanty ale na osiedlu i w ośrodku u corki sobie posadzę białe mnie interesują.
Obsksakuje oprócz swojej działki jeszcze 3 poletka więc kupnie. Na poletkach bażanty nie grasują.

Tych miałam 50 szt zostali tylko tyle. Blisko trawa posadzona i przykryła tulipan i dlatego się ostały.
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Ptasi gaj 13:02, 04 maj 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Pięknie rozpędziła się u Ciebie wiosna, aż miło popatrzeć na taką ilość kwiatów.

Dorotko te parę dni cieplejszych trochę nadgonila wiosna. Jednak co tu dużo mówić jest zimno przede wszystkim noce zimne.

Bujam się z pracą szczególnie z pieleniem. Część rabat jeszcze nie wypielona chwasty wyższe od roślin kwitnących. Odpuszczam jeszcze.
EM obrobił trawniki kurcze 10 taczek darni. 2 lata temu kanciki robione.

Dorotko chyba u ciebie jest róża pnąca Kus mi for....
U mnie coś nie za bardzo rośnie, a szkoda bo mi się bardzo podoba. Może jej zmienię miejscówkę.

Niezapominajki mam wszędzie są bardzo ładne. W niektórych miejscach usuwam je.

Ptasi gaj 08:54, 04 maj 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
Śliczna ta wiśnia oszalała w tym roku .Moja musiałam podciąć i ma mało kwiatu w tym roku ale jest mloda.

Zaworka ona z wiekiem jak nabiera masy to tak pięknie kwitnie. Ważne aby przymrozku nie było bo wtedy traci paki.

Dzisiaj o 5 rano w Wawie było 2,5 na plusie. Ciekawe jak na wsi. Piękna pogoda nam się szykuje.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:11, 04 maj 2023

Do góry
Miałam jednego i to sporego bukszpan i ćma się dała do niego wywaliłam.
Trzmielina to wdzięczny krzew nic na niego nie siada a też formować można.
Podsunelas mi pomysł mam biało zielona i żółto zielona.[/quote

U mnie zostały jeszcze byksy 7 szt ale jak się skończy mi proszek do oprysku a będą padać to wywalę wszystko a mam dużo trzmieliny i nią.
Ogród w Klein Kottorz 20:26, 03 maj 2023

Do góry
Witam Danusiu

Piesek bardzo ładny. Ubarwienie sierści piękne. Widać że dbasz o niego ma u ciebie dobrze.

Te trawy zielone to są te bambusy? Czy je przycinasz czy zostawiasz. Bo ja się zastanawiam czy mam przyciąć swoją.
A poza tym masz bardzo zielono u was zawsze ciepłej.

Elu piesek się wszystkim podoba, ale charakter ma naprawdę trudny.
Syna słucha, mnie nie bardzo.

Bambusy zawsze obcinałam w kwietniu, w tym roku ich nie ruszałam i już chyba tak zostaną.
One długo miały 30 cm wysokości, a teraz mają 1,3 m i nadal rosną.
Anna i Ogród 2 16:42, 03 maj 2023

Do góry

Aniu musisz w gminie dopytać.
Ale jeżeli działka ma powyżej jednego hektara to siedlisko i można się budować.
Teraz mało która gmina ma plan. Warto zapytać w gminie na konkretną działkę o warunki zabudowy. Nic na gębę tylko na piśmie.

U mnie jeszcze bratki i niezapominajki rosną. Jest chłodno więc okres wegetacji przedłużony.
Idę zaraz pielic. Rozgwiazdnica się panoszy.

Jak już się zdecydujemy to trzeba będzie pytać w gminie o wszystko. Tylko musimy się zdecydować a to może potrwać

Ja nie sadziłam bratków bo nastawiłam się od razu na nasadzenia na lato więc mogłam sobie taki zakup już zrobić.
Wilczy ogród 08:07, 03 maj 2023

Do góry
Witam Magda

Doczekałam się pokazania skarpy. Muszę ci powiedzieć, ze bardzo lubię skalniak o tej porze bo nie ma buszu.
Twój jest piękny utrzymany perfekcyjnie. Chwastów nie widać?

Jednak widziałam zaglądając wstecz, tym bardziej pochwały, że dajesz radę z nimi.

Po śniadaniu Idę pielic swój.
Tyle chwasciorow co tej wiosny nigdy jeszcze nie miałam wczoraj 2 taczki. Jakies chwasty mi się rozsiały w żwirowisku i jest zielony.

Poza tym jakoś ciągne. Jednak terenu dla mnie za dużo do obrobienia.
Chłodno dzisiaj słoneczko świeci.
Pozdrawiam
Pachnący różami, malowany bylinami 23:43, 02 maj 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)
Budzi się życie wodne.

Ja nie mogę zielone żabki masz, a może masz skrzek.
Miałam żabki 4 szt. I poprzedniej zimy zmarzły. Widocznie nie schowały się do ziemi i zaskoczył je lód na oczku.
I teraz nie mam i wszędzie szukam.
Ja pewnie przewleklam skrzek z roślinami wodnymi.
Doradz co zrobić.
Pachnący różami, malowany bylinami 23:37, 02 maj 2023

Do góry
Mam dużego wiążą i raczej skłaniamy sie ku temu aby go wyciąć. Ma na liściach narośla czyli galasy raczej nie do wytępienia.
Czekam aż mi dąb urośnie będzie wyższy w donicy dochodzi.
Wiesz rośnie bardzo szybko. U mnie potrafił urosnąć ponad metr. Łodygi tazaly się po ziemi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies