Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

olciamanolcia 13:17, 04 maj 2023

Elu te moje białe tulipany to White Flag. Powtarzają kwitnienie i już trzeci rok mają ładny duży kwiat. Kupione w Lydlu i Biedrze
ElzbietaFranka 13:31, 04 maj 2023

olciamanolcia napisał(a)
Elu te moje białe tulipany to White Flag. Powtarzają kwitnienie i już trzeci rok mają ładny duży kwiat. Kupione w Lydlu i Biedrze

Dzięki Justyna bardzo ładna biel. Też tulipany kupujesz Lidlu. Mają dosyć duży wybór. Chce kupić nie do siebie botami bażanty ale na osiedlu i w ośrodku u corki sobie posadzę białe mnie interesują.
Obsksakuje oprócz swojej działki jeszcze 3 poletka więc kupnie. Na poletkach bażanty nie grasują.

Tych miałam 50 szt zostali tylko tyle. Blisko trawa posadzona i przykryła tulipan i dlatego się ostały.
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

olciamanolcia 14:46, 04 maj 2023

Ale sesleria jest wypasiona . Pięknie wyglada. Mini lasek - ukojenie dla duszy nic tylko hamak rozwiesić
pestka56 14:58, 04 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Poniżej ta szara to seslieria szara wczesna a ta żółta to jesienna.

Ela, czy ty seslerię Heuflera (heufleriana) nazywasz szarą? Jesteś pewna, że to jest ta sesleria? Nie spotkałam się z taką nazwą.

Moje heufleriany zaczęły kwitnienie w 2-giej połowie marca, ale ich kwiatostany wyglądają inaczej. Na początku są prawie czarne i nie takie wydłużone jak na twoim zdjęciu. Potem bieleją. Teraz szarawe pędy kwiatowe są wysoko nad liśćmi.

Z Seslerii mam w ogrodzie jesienną (autumnalis) i jesienną w odmianie 'Greenlee Hybrid', błękitną (caerulea), Heuflera (heufleriana) i lśniącą (nitida). Ale jest też kilka innych. Opisy i zdjęcia są w Vademecum Daglezjii https://daglezjaryki.pl/szukaj może coś dopasujesz.
ElzbietaFranka 17:16, 04 maj 2023

Kasiu to jest sesleria lśniąca. Ma zielone(srebrzyste) kotki jak kwitnie to ogony obsypane kremowymi kwiatuszkami.
Nie wiem widocznie dwa razy napisałam szara.
pestka56 21:15, 04 maj 2023

Kasiu to jest sesleria lśniąca. Ma zielone(srebrzyste) kotki jak kwitnie to ogony obsypane kremowymi kwiatuszkami.
Nie wiem widocznie dwa razy napisałam szara.

Czyli ona dopiero zaczyna u ciebie kwitnienie. Moja jeszcze nie i ja ją jakoś zawsze zauważam w pelnym rozkwicie, a wtedy kotki są białe.
Agatorek 23:18, 06 maj 2023

Ela, ruszyły Ci już palczatki? U mnie jeszcze nic nie wyłazi z ziemi.
ElzbietaFranka 17:43, 07 maj 2023

Agnieszko też nie wychodzą. Jest zimno i pewnie dlatego. W zeszłym roku dokładnie 7 mają na rabatce gdzie są posadzone były takie te w środku.
Zresztą tam są same trawy były w lepszym stanie.

Agatorek 19:02, 07 maj 2023

No to czekamy
Makao 21:03, 07 maj 2023

To Twój lasek?
Co masz posadzone?