Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

...uDany ogród 19:10, 26 kwi 2019

Do góry
TAR napisał(a)

no popatrz i sie okazuje, ze mam ta Pragense mowisz, ze tak bosko kwitnie? sadzilam jesienia wiec jeszcze nie mialam okazji sprawdzic. mam jeszcze chetke na 3 kaliny i chwilowo koncze kalinowy zawrot glowy. swoja kupilam w future, sadzonka przyszla ladna, zdrowa i rozkrzewiona, tylko cena zabija . na all juz nic nie kupie. w weekenda mam sadzing

Tak, to jedna z ładniejszych kalin Ja też mam jeszcze kilka na oku Z all mam tak samo...
U mnie jutro szkółking i odpoczing, dzisiaj trochę nadrobiłam

Kalina Japońska Popcorn

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:58, 26 kwi 2019

Do góry
Upał /kilka dni w kwietniu powyżej 25 stopni to upał/, susza już kolejny rok w kwietniu do tego mocne wiatry jeszcze bardziej wysuszające.
To przeszkody.Wkurzające ogrodnika.

Czy jest coś dobrego ?.
Hmm -no jest - przecież ta seledynowa zieleń jest cudowna, kolory wiosny i zapachy.
Teraz w ogrodzie pachnie jeszcze mahonia i już kalina angielska.

Kwitną -
bratki , pierwiosnki, tulipany,narcyzy,jabłonki,iryski,niezapominajki,
kocimiętki, laki, mlecze /dziś zrobiłam syrop z mniszka/,

i jest masę roboty
pewnie ktoś kto to czyta się zdziwi co można mieć jeszcze do roboty
ano można

podzielić pierwiosnki - już po ostatnim dzwonku chyba
oplewić ponownie rabaty i wyłożyć kompostem,
kanciki - nie mam ani jednego jeszcze
posadzić 2 azalie co kupiłam - pontyjska i Anneke
wysiać nasiona jednorocznych
ogarnąć warzywnik - posadzić kalarepy i pory z własnego siewu
od poniedziałku akcja dalia
pikować co trzeba
posiać wreszcie cukinie, dynie, melony

dlaczego to nie zrobione?
bo podlewam i nie mam siły w takim słońcu nic robić - czekam na deszcz z nadzieją, że z tych prognoz coś i u mnie kapnie.

Wszędzie jest rozgardiasz bo stoją już na zewnątrz skrzynki w moimi wysiewami
pomidory pikowane kolejny raz dla sprawdzenia że podwójne pikowanie jest korzystne

przed garażem stoliki jakby co to do garażu blisko

wyniosłam agapany i inne - jakby coś to do garażu

skrzynki z daliami - tylko trochę wsadziłam do skrzynek - większość pójdzie na rabaty bezpośrednio
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:37, 26 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Kalina za niska,bo chciałam zeby to urosło sporo nad płotem no i nie bylo takiej wielkiej różnicy wysokości miedzy bukami a tym drzewkiem

Dereń piękny,ale jak czytam to też nie spełnia moich warunków....gleba lekko kwaśna i zaciszne stanowisko....a cisy do tego i zachodnie wiatry....

czyli musi być śś. no nie ma innej rady
...uDany ogród 06:21, 26 kwi 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Dana przyjechala do mnie wlasnie kalina Kern's pink. Powiem ci - boska. ostatnio w ogrodowym trafilam na Judii wlasnie zakwitla. pachnie z daleka. kwiaty ma troche inne niz aurora, wieksze i bielsze. ponoc tez wolniej przyrasta. odłożona gdzies w kącie kosztowala jedyne 20 zł. to wzielam sierotke

Właśnie od Ciebie wracam, jest cudna. Ja na nią cały czas poluję już miałam na all w koszyku, ale chcę sobie sama wybrać
Judii mam i w tym roku pokazała swą urodę , kąt kalinowy jest zalany zapachem. Kocham to!
Ja czekam na pokaz Pregense, ma kwiaty wielkości głowy dziecka

M obiecał mi szkółking w weekend może coś upoluję!
Małymi krokami-Ogród Wioli 05:54, 26 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

No i właśnie o to chodzi
Bo tak sobie myślę, że jeśli nie może być takie samo, to lepiej żeby było całkiem inne niż "prawie takie samo"

Kalina za niska,bo chciałam zeby to urosło sporo nad płotem no i nie bylo takiej wielkiej różnicy wysokości miedzy bukami a tym drzewkiem

Dereń piękny,ale jak czytam to też nie spełnia moich warunków....gleba lekko kwaśna i zaciszne stanowisko....a cisy do tego i zachodnie wiatry....
Liliowo i kolorowo:) 23:03, 25 kwi 2019

Do góry
Kasya napisał(a)

tak to u mnie bedzie za tydzien lub dwa
czekam niecierpliwie
pieknie

Wszystko szybciej, bzy zawsze na 15 maja kwitly a teraz pachnie bzami wszedzie
Kalina juz taka...
ALe teraz dopiero niektore tulipany zakwitly

Kolejne rodki i azalie tez...

Pod bosymi stopami 22:54, 25 kwi 2019

Do góry
Żeby mi nie uciekło zapisuję co biorę pod uwagę na rabatę z wiśniami (których mam już 5). Kolorystyka stonowana, najlepiej biało zielona:
- hortensja little lime
- trawa - nie mam pojęcia jaka
- szałwia omszona biała
- róża okrywowa biała (nie znam się zupełnie, nie wiem jaka)
- dereń kousa/ kalina

Plecy przy płocie oczywiście cisowe. Wszystkiego z wyżej wymienionych wciskać nie będę, czas pomierzyć, porysować i rozplanować.

MOże uda mi się jutro zajrzeć wieczorem, jeśli nie to wracam za pięć dni, może z jakąś koncepcją
Słoneczny Ogród 22:31, 25 kwi 2019

Do góry
Kalina

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:47, 25 kwi 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiemy wiemy

Kalina fajna,ale to będzie krzew a nie drzewko wielopniowe

No i właśnie o to chodzi
Bo tak sobie myślę, że jeśli nie może być takie samo, to lepiej żeby było całkiem inne niż "prawie takie samo"
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:52, 25 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No wiecie dziewczyny, kogo jak kogo, ale mnie z pewnością nie można posądzić o upodobanie do minimalizmu

Więc tak sobie myślę, że przecież nie tylko śś są piękne.
Nie myślałaś Wiolu, żeby u siebie jakąś kalinę Kilimandżaro zmieścić? Albo derenia kwiecistego? Bo to by było dobre dla nich miejsce

Wiemy wiemy

Kalina fajna,ale to będzie krzew a nie drzewko wielopniowe
Dereń kwiecisty piękny ale jakie ma wymagania ? Gleba, czy na wygwizdowie nie przemarznie ?
Ogród w remoncie 14:54, 25 kwi 2019

Do góry
Spoko, działaj, poczekamy
Kalina cudna.
...uDany ogród 11:26, 25 kwi 2019

Do góry
Dana przyjechala do mnie wlasnie kalina Kern's pink. Powiem ci - boska. ostatnio w ogrodowym trafilam na Judii wlasnie zakwitla. pachnie z daleka. kwiaty ma troche inne niz aurora, wieksze i bielsze. ponoc tez wolniej przyrasta. odłożona gdzies w kącie kosztowala jedyne 20 zł. to wzielam sierotke
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:07, 24 kwi 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

ooo Haniu widze że twój strzępek ruszyła bo i mój teraz i myślałam ze on jakiś opóźniony

kaliny śliczne są tylko czytam że łapią mszyce - u ciebie też?

Od kiedy robię wiosną oprysk z roztworu tymolowego, to kaliny są czyste. W zasadzie one atakowały wcześniej głównie kalinę Rozeum. Inne były czyste.

Kalina hordowina.

Kalina angielska (widać głównie pąki kwiatowe).

I najmniejsza kalina nana

Na japońskich (Watanabe i Mariesii) mszyc nigdy nie było.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:44, 23 kwi 2019

Do góry
tulucy napisał(a)

Zacznie Cię poganiać a może to jego taktyka, żebyś wreszcie zajęła się tamtym ogrodem

Niewykluczone . EM zgadza się na pozbycie się czegoś tylko pod warunkiem przesadzenia w inne miejsce czyli do firmowego ogrodu.
Najgorsze, że to co wyjedzie stąd tam muszę jakoś to zagospodarować, jakoś z głową posadzić, jakoś to połączyć... już i tak rośnie tam kalina, kilka berberysów kolumnowych i kulistych, jałowiec Sky Rocket i juka... dramat.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies