Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 15:47, 12 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I róża gęstokolczasta, której piękno odkryłam dopiero w tamtym roku, po 6 latach.

czy jakoś specjalnie tniesz tę różę? Na zdjęciu wydaje się że to ciepła biel. Piękna jest.
Dla mnie hosty w donicach tez są najpiękniejsze.

Czekam na Twoje skrzynie w kwiatach do cięcia
Pszczelarnia 19:34, 11 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
ten naj, naj narcyz wydaje się w maślanym kolorze- taki jest faktycznie?
Bukiet pod narcyzem nieziemski!- takie pękate i krótkie uwielbiam.

Donica-misa na stole- piękna tak, że aż boli. Skąd masz taką? I zdjęcie cudne!
Robisz coś teraz?- siejesz, porządkujesz, czy patrzysz na śnieg pod kocem?
Ja patrzę na wysiewy,wlaczę z ziemiórkami w domu, dumam nad odmianami pomidorów, marzę o wielkiej ilości białej serduszki okazałej i szukam kiełkownicy do kiełków ( gdzieś ją dobrze schowałam niestety)

Marto, tak, ten narcyz ma dużo takiej maślanej żółci, średniowysoki i ma piękne przykoronki. W tym roku chciałabym go koniecznie namnożyć (trzeba zapisać w notesie, najlepiej jeszcze pod odpowiednią przegródką miesięczną - inaczej zapomnę).

Donica ze zwykłego marketu ogrodniczego w Holandii.

Co robię? Odświeżam pokoje (maluję, coś tam zaszpachluję), siać będę głównie do gruntu, tylko pomidory i lewkonie posieję na parapet. A śnieg? Zasypało mnie mocno, zaspy wszędzie, bo wiatr hula a śnieg lekki. Dziś np. na biegówkach pojechałam na zakupy do sklepu, traska 8km, w sam raz jak na kalorie po pączkach.
Dla odmiany czas na zmiany... 13:13, 11 lut 2021

Do góry
beta napisał(a)

Cześć
Staram się jakoś przetrwać tą zimę i robię wszystko co mogę

Dobrze to rozumiem. Mi się ostatnio gubi perspektywa- zima wydaje się nie mieć końca.
Dla odmiany czas na zmiany... 12:58, 11 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)
ale masz wesołe kwiaty i pory.
I kulig!- super!!!

Cześć
Staram się jakoś przetrwać tą zimę i robię wszystko co mogę
Dla odmiany czas na zmiany... 12:01, 11 lut 2021

Do góry
ale masz wesołe kwiaty i pory.
I kulig!- super!!!
Pszczelarnia 11:59, 11 lut 2021

Do góry
beta napisał(a)

hejka...nie próżnujesz jednym słowemgdybyś nie znalazła kiełkownicy to polecam sposób hodowli kiełków w słoiku

Mam właśnie wrażenie, że próżnuję
Sposób na kiełki w słoiku znam, ale nie poddam się łatwo w poszukiwaniach. Jeszcze z dzień i zejdę do piwnicy ( nie lubię tego robić)
Pszczelarnia 11:39, 11 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

Ja patrzę na wysiewy,wlaczę z ziemiórkami w domu, dumam nad odmianami pomidorów, marzę o wielkiej ilości białej serduszki okazałej i szukam kiełkownicy do kiełków ( gdzieś ją dobrze schowałam niestety)

hejka...nie próżnujesz jednym słowemgdybyś nie znalazła kiełkownicy to polecam sposób hodowli kiełków w słoiku
Pszczelarnia 11:35, 11 lut 2021

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:54, 11 lut 2021

Do góry
obłędnie pachną

magnolia do podcięcia, bo rozwarom coraz trudniej

Pszczelarnia 21:38, 10 lut 2021

Do góry
Grzesiu napisał(a)
Witaj pszczółko.
Przepraszam że tu ale i ja potwierdzam że magnolia Elizabeth kwitnie później i jakoś tak co dwa lata ma więcej kwiatów.
Pozdrawiam

Grzesiu, tyle lat, miło Cię widzieć i mam nadzieję na fotki z działeczki i wieści ze świata ogrodniczego.

Witam Cię.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 07:40, 09 lut 2021

Do góry
Zmiany, tak. Jeszcze kombinuję. Ja dopiero w ubiegłym roku dotarłam do takiego kształtu ogólnego mojego ogrodu, który sprawia mi przyjemność, zadowolenie. Wiesz, chodzę i na każdym kroku nie widzę tylko i wyłącznie rzeczy do poprawy a te, które sprawiają mi frajdę. Ostatnie miejsca to front i placyk do siedzenia za płotem. W sumie front mogłabym zostawić tak jak jest, ale po pierwsze magnolia a po drugie twœj plan uświadomił mi, że ja tam wiecznie skaczę przez radę. No i brak już ogœlnie miejsca na nowe rabaty sprawia że patrzę łakomym wzrokiem na ten kawałek. To potencjalne kilka metrów na róże
Pszczelarnia 14:00, 07 lut 2021

Do góry
Witaj pszczółko.
Przepraszam że tu ale i ja potwierdzam że magnolia Elizabeth kwitnie później i jakoś tak co dwa lata ma więcej kwiatów.
Pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 10:07, 03 lut 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

Dobre podsumowanie. Dobrego dnia Beatko

wzajemnie
Dla odmiany czas na zmiany... 10:00, 03 lut 2021

Do góry
beta napisał(a)
cieszę się, że wprawiłam Was w dobry nastrój

faktycznie świat stanął na głowie...ten bałwan to taki trochę wyznacznik naszych czasów...

Dobre podsumowanie. Dobrego dnia Beatko
Mały podmiejski 21:12, 31 sty 2021

Do góry
Dużo pytań
W skrócie. Po bokach domu nie masz okien ale... masz sąsiadów. 3 metry to bardzo blisko. Warto pomyśleć o jakimś wyższym żywopłocie takim 2 metry. Tłumi hałas. Zamiast żywopłotu można dać panele drewniane, taki płotek. Albo zrobić pas żywopłotu i pas płotka. Tu pomyślałam o grabowym żywopłocie lub z tui. W narożnikach może cisowy.
Jakby płotek nie wystarczył można dać graby lub ambrowce ale strzyżone tak
https://www.instagram.com/p/CKsu_n8AicU/?igshid=9ykwzsvyqley

Zobacz płotek u Basi: https://www.ogrodowisko.pl/watek/10482-chodzze-na-pole-do-mojego-ogrodu?page=39
(edit - link nie działał, na telefonie pisałam sorry)

Co wybrać to zależy od poziomu prywatności jaki jest ci potrzebny. Na wysokości tarasu myślę, że jest ona potrzebna szczególnie, że sąsiad obok też tam będzie miał taras. Za tujami nie przepadam ale mam i bardzo bym się zdenerwowała gdyby sąsiadka swoje wycięła. Czułabym się jak w miejscu publicznym. Oprócz tego tuje są dużo tańsze niż... cisy.

To co zaznaczyłaś na czerwono po lewo to rabata. To co zaznaczyłaś jako drzewa to rzeczywiście potencjalne drzewa. Może być jednorodnie lub jakieś smaczki typu judaszowiec, magnolia, lub coś ciemniejszego typu Pissardi. Lub kuliste. Niższe drzewo takie do 5 metrów i szerokości do 3 metrów. Ambrowiec Gumball, platan kulisty Alpens Globe itp. Wszystko zależy jaki styl nasadzeń wybierzesz. Po lewo zmieści się coś wielopniowego.

Co do placyku, hmm... jeżeli lubicie siedzieć przy ognisku to warto go zrobić. Ognisko nie musi być stałe. Może to być przenośne palenisko. Jak niepotrzebne przestawiasz je lub chowasz. Opcji jest mnóstwo.
Co do huśtawki to może taki bardziej wiszący fotel
Mam tego typu na tarasie i uwielbiam w nim pić kawę i czytać. On na placyku nie musi stać, może być też na tarasie od strony zachodniej, tam za rogiem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:48, 31 sty 2021

Do góry
Magara napisał(a)
Sylwia, smaka mi na piwonie zrobiłaś, a raczej pogłębiłaś tego, który już jest
Danusia w II książce pisze, że najlepiej, żeby rano miały słońce a potem cień - mam takie miejsce
Ale nie wiem co przy nich posadzić, żeby było atrakcyjnie... Ty co masz z nimi posadzone?

Z jednymi mam tawuły japońskie i wrzosy, za za nimi sosny i berberysy.
Z drugimi magnolia....i to nie był dobry pomysł bo je mocno zacieniła przez co się wyciągają, ale już ją podgoliłam i gole co roku by zrobić im miejsce.
Z trzecimi mam róże, bodziszki, pysznogłówki, ożankę i różne bylinki jeszcze.
Czwarte są posadzone w samym środku bylinówki, z irysami, ostróżkami, naparstnicami, astrami, wiesiołkiem i dzielżanami.
Piąte w donicy tej długiej z bali, mają jeżówki, rudbekie, tulipany i astry do towarzystwa
A teraz posadziłam z czosnkami, kocimiętką, za nimi budleje Dawida
Mam jeszcze kilka tych najzwyklejszych wsadzonych w górnej łące, ale na razie pojedynczymi kwiatami kwitły bo młode.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:57, 31 sty 2021

Do góry

wyspa berberysowa

magnolia gwiaździsta

Ogród w remoncie 19:41, 29 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

ja ją tnę jak już zetnę seslerie a jest na tyle ładnie, że łażę po ogrodzie i mnie świerzbi co by to zdziałać. Zwykle to jest koniec marca/kwiecień. jak sa młode sadzonki to czasem nie ścinam wcale.Czyli nie najwcześniej, ale w drugim rzucie.
The beatles to moim zdaniem trawa do trudnego cienia. Najładniej wygląda tam gdzie ma sucho, cień/półcień. Wtedy jest ładna, co 2-3 sezony zwykle odcinam jej kawałek i rośnie powoli dalej. da sobie radę pod krzewami/drzewami.
Tam gdzie miała dobrze, była paskudą po 1 sezonie.
Tnę je tak jak sabińskie-czyli kolejne wyjście w ogród

Magnolio dziękuję za podzielenie się swoim doświadczeniem.
Ja u siebie mam piasek i właśnie głównie suchy cień. Pod nowe rośliny wymieniam lub uzdatniam podłoże. Najwyraźniej więc The Beatels dostały dobra więcej niż potrzebowały. Spróbuję jeszcze raz je posadzić do gruntu zgodnie z twoim podpowiedziami. Mam ją pod hortensją pienną i tu się chyba rozmijają wymagania hortensji i carexa...
Ogród w remoncie 17:45, 29 sty 2021

Do góry
magnolia napisał(a)

nie zastąpi jednak stipy.
Stipa jest bardzo cienka i wzniesiona, a sabińska jest szersza niż wyższa. Ona nie przenika się tak z innymi roslinami.
Ja tez szukam czegoś do zastąpienia dla stipy- lubię ja bardzo, ale czasem jak wylegnie to dusi wszytsko wokół. W tym sezonie wciąć ją wycinałam, podpierałam, a i tak oblepiała wszystko wokół. Efekt przenikania trochę daje się zrobić śmiałkiem ( ale do wyższych roslin tylko), brizą ( do ok lipca super to wygląda), trzcinnikiem Cheja-do, molinią, buteluą

No właśnie, to wyleganie wielkich kęp też mnie nieco złościło. Popatrzę na te inne propozycje traw, nie znam. Dziękuję za podpowiedzi
Ogródkowe perypetie:) 17:33, 29 sty 2021

Do góry
No widzisz magnolia prócz kwitnienia i przebarwień i zimą się przydajeA zima w tym roku najprawdziwsza, dawno takiej nie było....
Gila miałaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies