Beatko - e tam niedosyt, to wszytsko przez Magnolię to ona mnei tak urządziła
Basiula-siadaj wygodnie i odpoczywaj, olej tikurilla się nie spisał, tak trawy to rozplenice, a wzdłuz podjazdu miskant Gracek
Karolcia, Syla, Ewa-całuski
Jolas- pokaz projkekt na swoim wątku bo wiem że ta twoaj projektantka zrobiła np fajowy projket dla Spirea więc możwe jednak masz fajnei zaprojektowane a to że inaczej niż więszość ogrodów na O. to akurat nei znaczy że źle, nawet wręcz przeciwenie pokaż i już
no ja tez chcę w koszyczkach do ziemi - zakupiłam nawet dwa żeby mi nornice nie zeżarły bo latają u mnie wteiwewte i że w tych koszyczkach to nie rosną ?
Malkul,jestem pod wrażeniem, zestawu wypoczynkwego,zdradzisz jak zrobiłaś pod poduszkami, na których się siedzi?
Mam pytanie o olej do tarasu,masz teraz osmo,a wcześniej tikurillę, mozesz powiedzieć dlaczego zmieniłaś?
no i te trawy, co to są za trawy w donicach stalowych te z puszkiem ( rozplenica japońska) i te bez i te wzdłuż podjazdu,masz wogóle gdzieś opisane jakie masz trawy?
U nas w ogrodniczym są takie metalowe drążki obciągnięte zielonym plastikiem, wygląda jak "łodyga" wiąże sznurkiem do snopowiązałki bo łatwo dostępny i w miarę niedrogi, łatwo go też później przeciąć zatem nic szczególnego
Ewa ja w zeszłej jesieni posadziłam w koszyczkach do ziemi czosnki głowkowate z myślą że wiosną je wysadze do donic, i jak je wiosna wysadzałam to niestety z 25 sztuk zakwitło może z 6 najelpej sadzic bezpośrednia i docelowo.
Może i młody masz ogród, ale już widać w nim potencjał
Nie wiem, co zrobić z projektem. Strasznie długo czekałam na wolny termin u projektantki (znanej Ci na pewno z innego forum), a potem strasznie szybko go zatwierdziłam. Właściwie to obejrzałam pojedynczo zdjęcie każdej rośliny-podobały mi się, a niestety nie skupiłam się kompozycjach, kształtach rabat. Najważniejsze dla mnie było jak najszybciej posadzić drzewa i to niestety teraz się mści.
Mój ogród jest ogromnym wyzwaniem, ale to nie miejsce na moje rozterki.
Pszczółko podono tak. co wiem:
Lubi słońce, które dodaje jej cieplejszych barw, w cieniu będzie bardziej zielona.Gleba powinna być próchniczna, przepuszczalna, o odczynie obojętnym lub kwaśnym. Choroby i szkodniki roślin nie stanowią zagrożenia. Jest to trawa w pełni zimotrwała w naszych warunkach
Sadźić je co 50cm,- wtedy kępy nie zrosną się w 1 masę, będą się lekko stykały. W późniejszych sezonach po zimie trzeba je wyczochrać rwąc suche pędy, bez litości- wtedy ślicznie ruszają i widać zielone pędy. Nie nawoź ich , im mają biedniej tym są ładniejsze.