Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Migawki z Rodos 11:43, 06 maj 2024

Do góry
Troche wiosny podlaskiej
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:15, 06 maj 2024

Do góry
Pamiętacie moją nową magnolię z marketu budowlanego - Żorżyka? Miał dwa pąki inne niż wszystkie i typowałam je na kwiatowe. Po czym okazało się, że nie były kwiatowe, lecz liściaste . Przyjęłam do wiadomości, że jeszcze nie czas na kwiaty u młodziaka.
Jakież było zatem moje zdumienie, gdy wczoraj zaglądam do Żorżyka i co ja pacze? Pąk kwiatowy! Hurra! Będziemy mieli kwiatuszka-jedynaka .

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:13, 06 maj 2024

Do góry
Trochę w nocy popadało ,mało ale dobre i to

Warzywka podlewane deszczówką pięknie rosną w skrzyniach
Cieszę się jak dziecko własny kompost im służy

W końcu kupiłam linię kroplującą do malin, bo rok temu zaniedbałam podlewanie i były bardzo drobne.

Jestem zachwycona sama ją zmontowałam ,bo montaż dzeicinnie prosty
Teraz podlewa się samo i bardzo efektywnie

Zostało mi linii i złączek ,więc zamontuję hortensjom, bo one też wody potrzebują sporo

Przy ścieżce 11:13, 06 maj 2024

Do góry
vita napisał(a)

Lubię się "przejść" po Twoim ogrodzie. Masz tyle ciekawych roślin. Storczyki przepiękne - nie tylko kwiaty, ale też liście.
Na cytowanym zdjęciu zachwyciło mnie to drzewko prowadzone przy murze. Uwielbiam takie obrazy. Co to za drzewko?
Na kolejnym zdjęciu też roślina, której nie znam, ale bardzo mnie zaintrygowała
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:12, 06 maj 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Asiu w szklarni luksusik! Na deskach umieściłaś tabliczki z napisami odmian pomidorów? Jakie to tabliczki ? Z czego i mocowane na stałe z możliwością zmiany napisu?
dasz bliższą fotkę? Też poproszę o namiary na podpory spiralne
Dorodne sadzonki pomidorów!

Tan na deskach są odmiany Lepiej widać.
Tabliczki zrobione z czarnych, plastikowych znaczników. Ucięłam im nóżki i wkrętarką zrobiłam dziurki. Nałożyłam na małe gwoździki wbite do deseczek. Można wymieniać

Podpory już są niedostępne w miejscu, z którego je kupowałam i aktualnie wychodzą drożej. Są dostępne na erli.pl i na vidaxl.pl

Najszybsze z pomidorków będą u mnie wysiane wcześniej Tiny Tim
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:48, 06 maj 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia brawo oparłaś się pokusie i tylko 3 sztuki -no podziwiam

a w szklarni masz perfekcyjnie -fajnie te opalane dechy wyglądają i te podpory super

pokażesz swoje piwonie pliss -widziałam zajawkę na insta ,ale na telefonie ,to małooo

Na razie same pąki

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:36, 06 maj 2024

Do góry
Prawie zawału dostałam że 5osiowa ciężarówka wyląduje w rowie...

Nie udało się (w sensie kazałam gościowi przestać próbować). I Pan Mirek rozładowuje go tam gdzie stoi a potem powozi worki tam gdzie bym je chciała... znów prawie dniòwka dla pana Mirka...

17 bigbagów, 24 tony granitu

Magary Dramaty z Rabaty 09:19, 06 maj 2024

Do góry
Nie wiem czemu narzekasz na ogród Smerfetka marudna

Ślicznie masz i już

a co do skarpy -powywalaj tam ,to co brzydko rośnie ,nie rozpoznaje na zdjęciu ,czy to wrzosy ,czy coś innego
Magara napisał(a)

to po prawej od floksów

floksy porozsadzaj ,dodaj jakieś niskie iglaczki -ja mam takie rosnące już 8 lat kulki malutkie -tylko nazwy zapomniałam ...
dobrze mi rosną na skarpie rozchodniki ,azalie te niskie ,kosodrzewiny-tylko je dość mocno tnę ,żeby były niskie ,posadziłam też irgę w trudnych kawałkach ...
ja dobrych kilka lat walczę z tą swoją skarpą -sporo roślin wyleciało ,lub zmieniało miejsce ,teraz w wolne luki wsadzam tylko to co sobie dobrze radzi

spróbuję też tych floksów dosadzić ,bo mam trochę miejsca po rozplenicach

Magary Dramaty z Rabaty 09:15, 06 maj 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Niezapominajki mam wszędzie gdzie się da

To miejsce mi się szczególnie podoba.

Floksiki też wyglądają super! A kwitną dość długo. U mnie dopiero teraz kwiatki się przerzedzają.
Ogród długi 08:26, 06 maj 2024

Do góry
Joann napisał(a)
Dziękuję Ewuś, a jeszcze nie tak dawno był obraz nędzy i rozpaczy

Klonowa się zbiera. Jedna z bezobsługowych rabat latem i jesienią.

Pięknie wygląda ta ściana

Cały ogród z roku na rok robi się ładniejszy
Własny Vengerberg 08:11, 06 maj 2024

Do góry
Dzięki

U mnie majówkowy, ogrodowy detoks. Kończyliśmy Młodej domek.

W międzyczasie kwadratowa dostała plecy z cisów Hicksii i 3 tujek Szmaragdów. Wylądował na niej dąb bŁotny Green Pillar. Poza tym dopadła mnie niemoc twórcza.
Hortensjowo 06:36, 06 maj 2024

Do góry
Poranne zdjęcia

Irysy już w pełni

Przywrotniki lada moment zaczną kwitnąć

I sporo doniczek do posadzenia, m.in. szałwia mysty

Za drzwiami do ogrodu... 05:16, 06 maj 2024

Do góry

Teraz z tego miejsca domu prawie nie widać, studni na pewno nie widać. Bez białego płotu, to musiało być bardzo dawno. Ciekawa jestem kolejnych zdjęć.
Za drzwiami do ogrodu... 00:46, 06 maj 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Fajne te stare drzwi
w ogrodzie cudnie -nawet doniczki z przekwitniętymi kwiatkami wyglądają super

a warzywnik -wzdycham z zachwytu jak tylko są fotki

Madziu, właśnie wczoraj przeglądając fotki trafiłam na te z początków warzywniaka. Ależ on przeszedł metamorfozę, sama jestem w szoku, jak teraz porównuję
Wstawię kilka zdjęć przedstawiających ten progres. Tym którzy nie widzieli miejsca na żywo może trudno będzie porównywać, bo zdjęcia robione są z różnych miejsc. Ale ty byłaś, to powinnaś umieć umiejscowić sobie wszystko. Dla innych podpowiem:niech odniesieniem będzie brzoza.
A zaczęło się tutaj od niewielkiej kupki kompostu pod brzozą( w 2013 roku).

Miałam początkowo mini warzywniak przy domu i całe zielsko lądowało za płotem. Chyba już wtedy doczytałam, że kompost przyda się roślinom A że wszystko słabo mi rosło, szukałam wiedzy!

Na tej kupce posadziłam cukinie , dynie i patisony, trafił się koperek i szałwia muszkatałowa

Ucieszona, że pięknie tam rosły, rozgarnęłam kupkę i przeniosłam się z warzywniakiem w to miejsce i okolicę(w 2014 albo 2015) Od razu z większym rozmachem. Przede wszystkim powstał (EM wytyrał własnymi rekoma)pierwszy kompostownik z desek- widoczny na zdjęciu.
Pewnie już pod wpływem pierwszych inspiracji internetowych obrzeża i ścieżki w warzywniaku robiłam z tego co miałam pod ręką, bez żadnych inwestycji( resztki kostki i stary pas transmisyjny na ścieżkę, gałązki na płotek

cdn...
Magary Dramaty z Rabaty 00:28, 06 maj 2024

Do góry
I było nie było - jest czas floksów Rosną na skarpie, której nie lubię.
Ale widzę, że ładnie ją zadarniają więc moją skarpę czeka floksowy dywan w przyszłości
Teraz tak gwiazdorzą:

Magary Dramaty z Rabaty 00:23, 06 maj 2024

Do góry
Różności:

Kiku Nie przemarzła

Zaczynają kwitnąć kolejne wielosiły, tu gold feathers:

Ciemierniki jeszcze dają radę

I na pocieszenie po przemarzniętej Gience zakwitła mi druga z moich magnolii, Susan??? Marketowa bidulka za małe pieniądze, posadzona na niezbyt słonecznym miejscu, ma wolę życia
Magary Dramaty z Rabaty 00:18, 06 maj 2024

Do góry
Ostatnie narcyzy i ostatnie tulipany. Dziwnie trochę. W poprzednich latach cieszyły właśnie w maju...

Shirasawy aureum - żyje I powojnik n/n - zamierza kwitnąć
Magary Dramaty z Rabaty 00:15, 06 maj 2024

Do góry
Niezapominajki mam wszędzie gdzie się da

Magary Dramaty z Rabaty 00:14, 06 maj 2024

Do góry
Mirka - u nas pokropiło, ale fotki mam
Wrzucam te, na których strat przymrozkowych nie widać, prawie

Zacisze Alicji 23:58, 05 maj 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies