Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Patrycja_KG_Lu 21:17, 25 mar 2025

Sianie pomidorów: Czy lepiej rzucać nasiona na oślep czy hodować je jak małych ninja?

Chciałabym podzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat dwóch metod wysiewu: wysiewu bezpośredniego do ziemi i podkiełkowywania na wacikach. Wiadomo, że każda metoda ma swoje zalety i wady, jednak na jakąś trzeba się zdecydować.

1. Wysiew bezpośredni do ziemi – czyli "szybko, tanio i bez zbędnych ceregieli"

Ach, wysiew bezpośredni! To jak wrzucenie monet do automatu na napoje – wrzucasz, czekasz i masz! Nie ma potrzeby krzątania się z kiełkownikami, nie musisz się martwić o to, czy odpowiednio ostrożnie przenosisz swoje małe, delikatne nasionka z wystającymi kiełkami. Po prostu bierzesz garść ziaren, wrzucasz do ziemi i czekasz na cud. W końcu, kto by chciał spędzać czas na precyzyjnych przenosinach skiełkowanych nasionek, gdy można po prostu rzucić nasionka na ziemię lekko przysypać i cieszyć się ich wzrostem (lub lecieć w tym czasie siać inne warzywne smakołyki)?

Niestety, ta metoda ma swoje pułapki. Po pierwsze, nie zawsze wiadomo, czy dane nasionko w ogóle wzejdzie! Czasem musimy czekać jak na telenowelę, gdzie w końcu, po długim oczekiwaniu, okazuje się, że nasze „gwiazdy” w postaci nasionek nie mają zamiaru pokazać się na powierzchni. A tu w międzyczasie, sąsiad już swoje pikuje! Dodatkowo, jeśli nie wysiejemy wystarczającej liczby nasion, to co zrobimy, jeśli jedno z nich zdecyduje się na "urlop"? Będziemy musieli dosiewać, a to oznacza dodatkowe zamieszanie.

2. Podkiełkowywanie na wacikach – czyli "delikatność i precyzja"

Teraz przechodzimy do drugiej metody: podkiełkowywania na wacikach. Tak, to może brzmieć jak szalony pomysł, ale pozwólcie, że wyjaśnię. To jak hodowanie małych pomidorowych ninja w bezpiecznym schronieniu. Zamiast rzucać nasiona do ziemi na oślep, bierzemy je pod swoje skrzydła, dając im odpowiednie warunki do rozwoju.
Podkiełkowywanie pozwala mi na szybkie ocenienie, czy moje nasionka są gotowe do ataku. Jeżeli jedno z nasionek się ociąga, mogę wprowadzić zapasowego wojownika, zanim zdam się na los. Nie ma nic gorszego niż czekanie, aż nasz pomidorowy „śpioch” zdecyduje się na przebudzenie.

Dodatkowo, podkiełkowywanie daje mi możliwość lepszego zarządzania przestrzenią. Zamiast chaosu na parapetach (a właściwie w moim przypadku na przystosowanym regale rozsadowym), mam pełną kontrolę nad tym, co wzejdzie i kiedy. A jak już moje nasionka pokażą swoje małe, białe “dzyndzelki”, przenoszę je do wielodoniczek, co minimalizuje miejsce i ziemię, jaką muszę zakupić.

Coś wybrać trzeba - klasycznie czy laboratoryjnie?

W poprzednich latach wysiewałam pomidory tylko do ziemi, czasem podkiełkowywałam wcześniej nasiona papryki na wacikach. W zeszłym roku było to 26 odmian do doniczek bezpośrednio po kilka ziarenek (czasami oddzielając wykałaczką 2 lub 3 odmiany). Jak dana odmiana skiełkowała to przenosiłam w chłodniejsze miejsce i rosły do pokazania się liści właściwych. Potem z takich doniczek gdzie rosły po kilka pikowałam ponownie do podobnych wielkością doniczek, ale już pojedynczo. Każdą odmianę wysiałam z zapasem. Finalnie wzeszło mi 129 nasionek, a miejsca docelowego w gruncie i tunelu miałam teoretycznie tylko dla 68 sztuk haha

W tym roku nastawiłam się mocno na różnorodność, bo prawie każdej odmiany będzie tylko 1 sztuka, a część zapasu nasion stanowią odmiany gdzie mam tylko po 2 nasionka. Gdybym posiała po 1 ziarenku do ziemi to musiałabym dłużej czekać na jego pojawienie się nad powierzchnią by ocenić czy nie muszę dosiewać. Przy podkiełkowywaniu szybciej zauważę czy dodać drugie nasionko zapasowe, bo to pierwsze się ociąga z kiełkiem. Chce tym uniknąć sytuacji sprzed roku - nadmiarów, które ciężko rozdysponować, a żal wyrzucić. Gdybym użyła wielodoniczki i każdą odmianę wysiała w jednym polu to nie ma szans by wszystkie skiełkowały w podobnym czasie, a zostawiając je w ciepłym miejscu to te co pierwsze wzeszły by mi wybiegały, w innej opcji, czyli wynosząc do chłodnego przedłużyłabym kiełkowanie pozostałych śpiochów niższą temperaturą. Dzięki temu, że po skiełkowaniu przenoszę nasionko do wielodoniczki to 60 sztuk zajmie mi tylko całą paletę z tacą (minimalizuje mi to miejsce na rozsady na tym etapie i zużycie kupnej ziemi).

Obydwie metody mają swoje plusy i minusy. Wysiew bezpośredni to wygoda i prostota, sprawdza się doskonale przy wysiewaniu wielu nasion jednej odmiany do doniczki. Podkiełkowywanie to natomiast kontrola i mniejsze ryzyko, że zostaniecie z nadmiarem sadzonek. Ostatecznie, decyzja należy do Was i Waszych ogrodniczych aspiracji.
Kordina 21:37, 25 mar 2025

Ja preferuję na wacik zarówno pomidory jak i papryki oraz te roślinki, na których mi zależy, właśnie, żeby mieć pod kontrolą i do ziemi wrzucić 100% pełne sił żywotnych nasionko

W tym roku bardzo mi się sprawdziły takie małe pudełeczka 4,5/4,5cm do zakiełkowania, każda odmiana miała swoje
Makao 10:22, 26 mar 2025

Ja dziś kupiłam takie podłoże torfowe do pikowania. Ma większą frakcję niż podłoże do wysiewu a że teraz będę przesadzać wyrośnięte sadzonki to chciałam zobaczyć co to jest. Jest wzbogacony nawozami, hydrożelem, glinką i mączkami wapiennymi. Ciekawe jak to się sprawdzi ale bardzo polecali mi to w naszej szkółce. Jestem sceptycznie nastawiona i się boję. Może jedną sadzonkę poświęcę na testy. Nawozu niby jest tyle że na 6 tygodni ma wystarczyć czy prawie do końca czasu przebywania w domu
Oto ten wynalazek. Jeśli ktoś sprawdzał i zna ten torf to piszcie.
Rojodziejowa 11:40, 26 mar 2025

Zobacz sobie jakie potrzeby ma pomidor w takiej fazie wzrostu jak Twoje i jak pasuje to się nie bój tylko sadź w tą ziemię
Kasya 12:04, 26 mar 2025

Ojej
Nigdy nie siałam inaczej niz do ziemi…hmm
Zawsze jednak pomieszam nasionka i nie wiem co jest co
Makao 12:58, 26 mar 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Zobacz sobie jakie potrzeby ma pomidor w takiej fazie wzrostu jak Twoje i jak pasuje to się nie bój tylko sadź w tą ziemię

No to patrząc na to jakie składniki mineralne mają nawozy dedykowane pomidorom na tym etapie to w tej ziemi jest ich za mało.
Polon 18:21, 30 mar 2025

Patrycja, złamałam postanowienie i wysiałam dzisiaj pomidory , co nie oznacza, że nie będę szukać innych sadzonek.
Piszę tu o tym, bo sięgnęłam do Twojego opisu o wilgotności ziemi - może warto dla takich początkujących jak ja, dodać tu kilka słów też o tym?
Rojodziejowa 18:24, 30 mar 2025

Makao napisał(a)

No to patrząc na to jakie składniki mineralne mają nawozy dedykowane pomidorom na tym etapie to w tej ziemi jest ich za mało.

To możesz po przesadzeniu fertygację odpowiednik dobrać.
Patrycja_KG_Lu 20:52, 30 mar 2025

Polon napisał(a)
Patrycja, złamałam postanowienie i wysiałam dzisiaj pomidory , co nie oznacza, że nie będę szukać innych sadzonek.
Piszę tu o tym, bo sięgnęłam do Twojego opisu o wilgotności ziemi - może warto dla takich początkujących jak ja, dodać tu kilka słów też o tym?

W pierwszej kolejności przy sianiu czy pikowaniu robię sobie taką mieszankę wody z ziemią oraz perlitem:

W kuwecie/wiadrze/tacy wsypuje sobie ziemie i dodaje wody. Mieszam ręką jak ciasto. Robię test ściskania. Jeśli nabierając garść i ściskając kapie woda = za mokro, jeśli po ściśnięciu grudka się rozpada = za sucho, jeśli grudka pozostaje w nadanym kształcie to wtedy jest idealnie.

Każda doniczka jest mniej więcej takiej samej pojemności i po zasianiu/przepikowaniu staram się zapamiętać jej ciężar jak mam ją w dłoni. To mi najbardziej pomagało w ocenie w pierwszych sezonach. Niestety podlewanie sadzonek pomidora wymaga pewnego wyczucia, bo najważniejszy jest umiar. Przede wszystkim, unikać jak ognia trzeba przelania. Jak pomidorki dostaną zbyt dużo wody to może się pojawić gnicie korzeni lub zgorzel siewek. Z dwojga złego już lepiej przesuszyć, bo to łatwiej odratować podlaniem niż osuszać te przelane.

Kiedy trzymałam rozsady w pracy na parapetach to po pikowaniu podlewałam około 1,5 l wody na jedną tacę metodą od dołu (15-18 sztuk doniczek P9 lub tych okrągłych około 500 ml) w poniedziałek rano, bo były spragnione po weekendzie, potem w środę i w piątek na koniec pracy by starczyło im na weekend. Wpadłam w taką rutynę. Czasem interwencyjnie podlewałam jak widziałam mniej życia w liściach (braki jędrności, zwisające liście, ziemia odchodząca od doniczki po obwodzie, ewidentnie sucha) w mocno słoneczne dni.

Od zeszłego roku już baczniej obserwuję rozsady i zwracam uwagę na szybkość parowania wody z podłoża bez trzymania się schematu. Woda znika z podłoża na dwa sposoby: przez bezpośrednie parowanie z podłoża i przez transpirację roślin. Niska temperatura zmniejsza transpirację, co oznacza, że nasze roślinki potrzebują mniej wody. W cieplejsze dni z kolei ich „pragnienie” wzrasta. Z tego powodu, im niższa temperatura, tym rzadsze podlewanie i nawożenie. Dopasowuję się więc do podlewania przez obserwację roślin i podłoża.

Ogólne wskazówki moim zdaniem są takie:
- podlewanie wodą o temperaturze pokojowej (dla podłoża rozsady pomidora podłoże nie powinno być chłodniejsze niż 16'C, nie ma co fundować korzeniom szoku termicznego)
- przed wykiełkowaniem i do momentu pikowania podlewam od góry, po pikowaniu od dołu; przy podlewaniu zraszaczem/mgiełką trzeba uważać by nie wpaść w pułapkę, że podłoże jest wilgotne tylko do połowy, a na dole zamierają z suszy korzonki
- ważne by nie lać po liściach, bo kropelka wody na liściu działa jak soczewka i skupiając promienie słoneczne pojawi się w tym miejscu oparzenie
- jeśli podlewanie jest wodą z kranu, to warto sobie do butelki/konewki nalać wodę 24 godziny wcześniej ze względu na chlor (taką radę dostałam od Muszelki przy okazji jej instrukcji o rozmnażaniu hortensji); mi w pracy czasami zdarzało się podlać taką prosto z kranu i nie było kłopotów, ale lepiej dmuchać na zimne
- jak ktoś podlewa deszczówką to w planie nawożenia trzeba uwzględnić dodatkowo magnez i wapń
- podlewanie należy uzależnić od pogody: więcej słońca to i pomidorkom mocniej "chce się pić" częściej
- im mniejszy pojemnik tym częściej trzeba podlewać
- jeśli ziemia do siewu/pikowania ma w sobie takie dodatki jak środek zwilżający i/lub krzemionkę to zwiastuje problemy z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności, dlatego takich unikam

Tutaj wyżej widać, jaki kolor ma ziemia, doniczka jest lżejsza, ziemia zaczyna odstawać dookoła na obwodzie. Podleje dopiero rano.

Tutaj widać ciemny kolor ziemi, doniczka jest cięższa od tej poprzedniej, liście jędrne.
Rojodziejowa 21:01, 30 mar 2025

Na ogrodniknewstv gość mówi, żeby zbadać twardość wody, jeśli podlewa się kranówką, bo sobie można podwyższyć pH za bardzo. Do zakwaszania stosuje wtedy kwas ortofosforowy.