Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stwórz ze mną mój ogród 23:19, 06 mar 2019

Do góry
o ludzie cały mój elaborat się skasował (((( eh no to jeszcze raz.

Kochani dziękuję Wam za pomoc w tworzeniu tego Mojego Miejsca!!

Zana no właśnie nie widziałam jak tego buka miałabym podsadzić dlatego pytałam, klony po prawej też kulki globosum (kocham je)
Z tyłu te hortensje, bo tak mi się podobaja w szpalerze (tylko będą z bomby nagle ze świerkiem ) a też patrzę na te moje strefy widokowe (jakby były pod grabami to z jadalni je widzę ale znowu z tarasu same świerki to tak smutno, jednak jak ktoś przyjdzie to raczej będzie patrzył przez taras niż przez inne okna na ogród, i dlatego też nie wiem jak to będzie wyglądać ale musi dobrze wyglądać bo tego świerka jednego już mam i go zostawię bo on jest tam specjalnie do ubierania w światełka w zimę ) no i własnie co do tych widoków z okien to z chęcią bym tego lilaka mojego zostawiła bo lubię na niego patrzeć jak ptaszki do niego przylatują, a jak będą kwiaty to już w ogóle będzie bajka - kocham bzy, urodziłam się w maju i je uwielbiam! Najbardziej fioletowe, ten jest biały ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda. ALE! pozostawienie go byłoby strzałem w kolano dla mojego ogrodu dlatego posłusznie przesadzę go w róg, koło magnolii i przyszłej śliwy Pissardi będzie taki kwitnący wiosenny kącik. I teraz mam pytanie - czy mogę tego lilaka przesadzić teraz gdy ma pączki ale jeszcze nie liście czy już zostawić go i po przekwitnięciu lub dopiero na jesień go przesadzić? (teoretycznie powinien przeżyć bo ja go przesadzałam od teściów z działki z kwiatkami czyli w najgorszym możliwym momencie ) ale nie chcę go drugi raz tak stresować..

Paweł dzięki za zrozumienie w kwestii tego frontu, miejmy nadzieję że miskanty spełnią oczekiwania a jeśli Ci przyjdzie jakaś inna roślina do głowy (której nie zaszkodzi wielka zaspa śniegu zrzucona znienacka z dachu na "głowie" to daj znać podobno elewacja się szykuje na maj

PS tak przeglądałam ostatnio wątek o rozplenicy i zaczęłam się zastanawiać czy te moje maluchy nie wymarzły? kiedy ścinacie rozplenice??

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:39, 06 mar 2019

Do góry
Gabrysia zatem witaj w zacnym kręgu pod wezwaniem "Ja się cały czas uczę.."

Alicja to jaśmin nagokwiatowy

problemy motoryzacyjne więc fotki z archiwum dla poprawy nastroju

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:23, 06 mar 2019

Do góry
A zaraz potem poleciała jabłonka cieniujaca drugą magnolię ledwie się życia już trzymała

gdyby nie to, że babcia wcześniej nie pozwalała się z nią rozstać to dawno już by jej nie było

takich chorych owocowych w podwórku zostało jeszcze przynajmniej 5 szt, ale niestety z wycinki na ten sezon to tyle
Ukojenie 22:21, 06 mar 2019

Do góry
Balagan pozimowy:

Frontowa

Furtkowa

Łukowa

Krokusy kwitna i hortensje powinnam ostrzyc. Przydaloby sie takze inne suszki pozbierac
Dla mnie za zimno w weekendy, a w tygodniu zbyt krotki dzien.
Słoneczny Ogród 22:20, 06 mar 2019

Do góry
Takie przymiarki do zarysu rabaty i wąskich ścieżek.
Edit. zamieniłam na wyraźniejsze zdjęcia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:20, 06 mar 2019

Do góry
w przekroju była taka

Ukojenie 22:18, 06 mar 2019

Do góry
Szybki raport:
- chyba wschodza wreszcie begonie...
- reszta bez spektakularnych postepow

- namoczylam i posadzilam do doniczek bulwy begoni kaskadowej, anemonow i jaskrow azjatyckich.

- posypalam dzis nawozem do cebulowych
Wszedzie sa liscie i kly
Tutaj
Mam wrazenie, ze jest ich wiecej i peewnie skonczy sie na lisciach - ciekawa jestem.

Zalwitly rozowe krokusy

A zoltych jest wiecej niz tydzien temu

Słoneczny Ogród 22:18, 06 mar 2019

Do góry
Aurelia i Magda no dziewczynki dzisiejsze zmęczenie da mi siłę na jutro
Kopałam dziś i kopałam mój dołek
Aurelia już hortki przycięłaś, ja dopiero w przyszłym tyg. bo będę patyki wysyłać z innymi roślinami na wymianę.
Ten wiatr to nawet dobry jest sprzątacz

Jak się narobię to też się tak cieszę jak Wy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:17, 06 mar 2019

Do góry
pąki na magnoliach w zastraszającym tempie przybieraja na rozmiarach

irysy jeszcze moment i wszystkie zakwitną

I akcja wycinania moreli w podwórku, to ta co ją co roku zaraza atakowała, a do tego rak

już magnolii nie będzie zacieniać
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:16, 06 mar 2019

Do góry
wierzba jest super wiosną

krokusy pod nigrą kwitną, a ona mam nadzieję teraz śmignie bo złe towarzystwo zostało usunięte i nie będzie światła odbierało
Osiedlowy ogródek 22:14, 06 mar 2019

Do góry

wrzesień

Piękna trawa Jak się nazywa?
Hortensjowo 22:13, 06 mar 2019

Do góry
To dobrze, że sobie poradziłaś, bo mnie jakaś dobra dusza pomogła i do te pory nie opanowałam tej sztuki

Moja rabata niewiele Ci pomoże, bo mamy inny styl - ja lubię busz, a Ty porządek
Ale wrzucam mimo to:

Cisy kupowałam przez internet ale poszukaj najpierw w okolicznych szkółkach - może trafisz na większe niż ja.

Dla wspomożenia wzrostu, Toszka - nasze cisowe guru - zaleca częste cięcie przyrostów. Tzn: jak tylko zaczynają ciemnieć. Mnie wyszło chyba ze trzy razy w zeszłym roku.
Mam nadzieję, że tą odmianę da się utrzymać na 30-40cm szerokości, bo inaczej jestem w czarnej ....
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:12, 06 mar 2019

Do góry

ciemierniki na jabłoniowej rabacie

temu coś pączek podgryzło

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:09, 06 mar 2019

Do góry
To ono
gdyby było białe to bym zniszczyła, ale zileone? Wypuściliśmy w trawę nad rowem za ogrodzeniem....może Ktoś wie co za ono?

brzuchem do góry, bardzo nie ruchawa jeszcze była

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:06, 06 mar 2019

Do góry
Róża parennial blue od Agusi posadzona wczoraj koło chatki

Jeszcze musimy jej zrobić stelaż po którym będzie się wspinała na dach
Brzoskwinia Harnas posadzona na rabacie pod siatką

A lilak który był tam jesienią zadołowany posadzony przy samym wejściu

a gdy tu trawę zdejmowaliśmy na głębokości całego sztycha znaleźliśmy czyjeś dziecko, tylko czyje?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:03, 06 mar 2019

Do góry
Dostałam gazetę angielską i tam jest taka oto fotka. To się nie wahałam.
Niskie cięcie powoduje wypuszczanie kolorowych gałązek przy samej ziemi.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:49, 06 mar 2019

Do góry
Szklarenkę wreszcie w biały dzień cyknęłam, a nie po nocy
Jeszcze pare ulepszeń musimy zamontowac do otwierania i uchylania, ale pierwsze wietrzysko już za nia

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:39, 06 mar 2019

Do góry
Tess napisał(a)
Mój przedogródek.
Cisy z kopytnikiem, citronelkami i hakonechloa Aureola.

Bardzo mi się podoba to zestawienie roślin! A ta piękna wysoka trawa w tle po prawej jak się nazywa?
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:37, 06 mar 2019

Do góry
Wiadomość dnia

nie wiem czy ja to wiedziałam czy nie ale

przebiśniegi cuuuuudownie pachną miodowo koniecznie trzeba powąchać

robiłam analizę odmian

Z 30 posadzonych niby w miarę ok cebulek przebiśniegów woronowii wyrosło mi tylko kilka - zrobiłam takie sprawdzenie jak to jest z tymi cebulkami no i tak właśnie jest że kupione jesienią nie dają gwarancji że coś z nich będzie.

A wiecie że właśnie z tej odmiany próbuje się zrobić lek na chorobę Alzheimera.

O przebiśniegach fajnie napisał Łukasz Łuczaj
http://lukaszluczaj.pl/sniezyczka-przebisnieg/

pachną

pachną

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 21:37, 06 mar 2019

Do góry
Effka dla Ciebie wrzucam zdjęcie poglądowe. Wyklina z boku ma 180cm, a jakie tuje są wysokie A jak wprowadzaliśmy się 4 lata temu, to widzieliśmy okna w domu na przeciwko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies