Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:28, 01 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Ooo fajnie będzie z ławeczką pod drzewem. Uwielbiam ławeczki pod drzewami.

Jejku Ania, właśnie kupiłam ławeczkę, a miałam juz nic nie kupowac ale taka promocja była, 100zł taniej, że no nie mogłam nie wziąść...

Emek niech lepiej nie wyjeżdza, bo zbankrutuję...
Ogród z rzeźbą 11:16, 01 kwi 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Tak ścięłam hortensje potocznie zwane strong anabelkami na podokiennej (ścinałam dwa tygodnie temu):

Co to za patyczki przy anabelkach?
Tajemniczy Ogród 10:58, 01 kwi 2019

Do góry
Teraz ta sama rabata od strony ogrodu. Na pierwszym planie widać róże rosnącą pomiędzy dwoma choinami, które ysilnie zaczęłam prowadzić w stożki Udało mi się opanować tego potwora, ponaginałam jej gałązki, czuję, że będzie pięknie kwitła, a jej kolor cudnie gra ze śliwami. Żal mi było ją stąd wywalić, widzę ją prze okno z salonu.

Za stożkiem za pergolą różaną rośnie sliwa i wyżej przedstawiana trzymetrowa luka po świerku. Najbardziej widoczne miejsce przez salonowe okno.

Tu kolejna wiśnia, za nią ma zostać jedna choina na stożek, druga do przesadzenia. I hortek do przymierzenia

Tak więc znacie już całą prawdę Czekam na kwitnienie tych śliw. I tak po zimowych przemyśleniach, myślę, żeby pójść w rodki zamiast choin Jeddeloh, zostawić trzy choiny na stożki, obsadzić Aureoloą lub Everillo. A z drzewek... się wyleczyłam Myślę, że prawda jest taka, że gdy te śliwy się rozrosną, to będzie w sam raz. ewentualnie jedno drzewko w 5metrową lukę.
To co Dziewczyny miłe? Prawdę inną od mojej zniosę
Moja działka na Dębowym Lesie 10:53, 01 kwi 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Aniu super że udało się z sąsiadem załatwić sprawę bez wojny. Wiosna u ciebie całą parą.

Gosialuk napisał(a)
Aniu sporo zrobione i jeszcze sąsiad pozytywnie zareagował. Super.
A ja całą sobotę i pół niedzieli siedziałam nad papierami. Oj jak mi było szkoda tej pogody i słońca.

I ja się cieszę,że sprawnie z sąsiadem się dogadałam.I drzewek nie ma już na granicy
Wiosna się rozwija.Prace po mału ale idą do przodu.
Gosia faktycznie szkoda takiej pogody,Ale jak mus z pracą to trudno.Pewne rzeczy są ważniejsze.

dostałam taki prezencik od mojego męża.
Lampiony tak na razie tylko stoją .Mąż ma mi je dobrze przymocować.
Staną docelowo na miejscu obecnego ogniska.Ale póki co mam sporo gaszek do spalania.To jeszcze miejsca ogniskowego nie przenoszę.

Tajemniczy Ogród 10:47, 01 kwi 2019

Do góry
Zgodnie z obietnicą - zaczynamy W weekend jelitówka wygrała - niewiele można było zrobić. Ale dziś już na stanie tylko najmłodszy, więc luz
I oto znowu moja południowa - czyli bok działki szerokości 5m. Złudzenia optyczne na foto są znaczące - np. pomiędzy kulkami trzmielin są odległośco czasem 2metrowe, a pomiędzy pierwszym widocznym klonem a śliwą - 5m. Zdecydowałam, że większość trzmielin jednak zostanie - ładnie rozjaśniają, rosną bezproblemowo, no lubię je. Wybaczcie jakość zdjęć, ale Ignacy w domu, więc wszystko na szybkim oblocie

Poniżej pierwszy fragment do zakomponowania, pomiędzy klonem a śliwą: 5m, rosną tu jeszcze dwie małe choiny. Tą bliżej śliwy chcę zostawić i formować w stożek. Wstawiłam tam na próbę doniczkę z rodkiem - tak sobie intensywnie myślę, czy by trzech sztuk rodków biało kwitnących nie wsadzić na tej rabacie, oczywiście rozstrzelonych pomiędzy roślinami, nie ciągiem. Biały kwiat pod śliwami wiosną, potem piękne liście, a potem kwitną tu hortki Diamant Rouge.

Poniżej widać kolejną, trzymetrową lukę po świerku, pomiędzy śliwami, tam gdzie postawiłam rodka. Tam rośnie pod śliwą tylko hortensja, myślę tu o rodku i cisie...
Moja działka na Dębowym Lesie 10:42, 01 kwi 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Dobrze mieć takiego sąsiada co zrozumie .Mam rokietnika po drugiej stronie płptu to pod fundamentem przełazi .Wredny jest to prawda.Fiona pomocnica pilnuje pani. u Was woda stoi a u mnie such i podlewam

I ja się bardzo cieszę ,że dogadałam się z sąsiadem i już nie mam tych drzewek przy granicy.
Patrz, jaki ten rokitnik wredny.Oj chyba pomyślę nad nim.
Fioncia włości swoich dobrze pilnuje i już sezon zaczęła z polowaniem

i z zabawą
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 10:28, 01 kwi 2019

Do góry
Proszę o poradę. W zeszłym roku odkryłam że dzieje się coś złego z pniem mojej pissardi. Posmarowałam go maścią ogrodniczą i dodatkowo spryskałam na grzyba dwa razy. Zdjęcia aktualne poniżej. Korona jest w porządku. Zaczyna wypuszczać listki. Czy drzewko jest do uratowania czy trzeba się go niestety pozbyć.

Moja działka na Dębowym Lesie 10:18, 01 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Księciunio przystojny . Skrzyneczki piękne. Szczerze podziwiam.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:01, 01 kwi 2019

Do góry
DorKa napisał(a)

.............
Ścieżkę Twoją przeoczyłam. przypomnij mi co będziesz robić ?

Aha ścieżka to taka malutka na rabacie prowadząca do orzecha, o tu:

A pod samym drzewem mała ławeczka.
Ogród do odnowy 09:38, 01 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Białe rozrośnięte ciemierniki trafiają się. Kolorowe z zaporową ceną. Moje z ubiegłego roku

A na tej focie po prostu coś przepięknego - takie szlachetne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:30, 01 kwi 2019

Do góry
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Mam gorącą prośbę o doradzenie jak zagospodarować taki oto kącik w ogrodzie, komplepetnie nie mam na niego pomysłu. Jest to zakątek wystawiony na całodniowe słońce, strona południowa, widoczny z tarasu. Ma około 5 metrów długości w obie strony. Do tej pory zajmowałam się przedogródkiem i innymi rabatkami w ogrodzie. A tu gdzie najbardziej powinnam to nic nie powstało... Inne rabaty które mam obsadziłam głównie hortensjami, rodhodendrami , żurawkami.

Poradzcie jak to zaprojektować. Z jednej strony narożnik łączy się z rzędem cyprysików a z drugiej ze świerkami podciętymi od dołu , na dodatek stoi tam sobie jeszcze spora już sosna. Oczywiście sterta gałęzi do posprzątania... Nie chciałabym dosadzać w ten kąt cyprysów gdyż mam nimi obsadzoną całą działkę dookoła i czuje pewien przesyt. Czerwona linia wyznacza linię rabaty. Wszelkie sugestie i słowa krytyki mile widziane.

Pomożecie??

Dalszy ciąg cyprysów po prawej stronie

Dziekuje
Marta
Ogród w mieście-ogrodzie 09:17, 01 kwi 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 09:16, 01 kwi 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 09:15, 01 kwi 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 09:11, 01 kwi 2019

Do góry
Moje miejsce na ziemi -początek 09:08, 01 kwi 2019

Do góry
sobota u mnie była bardzo ładna w związku z tym zrobiłam porządek na rabacie z truskawkami tz. zostały oczyszczone ze starych liści, przedziabane,będą jeszcze wyściółkowane

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 08:33, 01 kwi 2019

Do góry
No i stało się zrobiłąm eksperyment w tym roku .Zcięłąm swego do wys 1,30 wyciągnęłam z kraty .Grube gałęzie uwiązałam do podpórki i siedzi . Musiałam go wyjąć z kraty bo dłużej jak by był na niej to byłby kłopot z przsadzaniem go .perspektywa przenoszenia płotu i oddania ziemi sąsiadowi . Ma już pączki czyli żyje najwyżej nie zakwitnie .Nie będę na razie przesadzać a kupię nowego w miejsce które chcę przesadzić a ten niech rośnie na drzewko .Jesteem bardzo ciekawa czy mi zakwitnie i jak pódzie do góry.

tak wygląda to co zostało
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:32, 01 kwi 2019

Do góry
Ciemierniki kwitna przepieknie
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:14, 01 kwi 2019

Do góry
Pogode mamy piekna, choc wietrzna. Wszystko doslownie eksploduje.
Sezon 2017 u Hanusi 07:25, 01 kwi 2019

Do góry
Ranek słoneczny i mroźny ale wiatr zelżał/ Myślę, że w koncu się ociepli. Ale dziś i tak w domu. Mam trochę zaległości domowych.

Miłego dnia- Pierwszy kwietnia bajów pletnia!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies