Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 21:47, 10 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Ale super plantacja bukszpanowa . Toszka, a gdzie Ty wzdęte listki widzisz, ja na takie rzeczy ślepa jestem ;(

A mam głupie pytanie do Was, czy można spróbować przez zimę ukorzenić gałązki bukszpanowe w garażu (około 15 stopni, widny)i na wiosnę wysadzić do gruntu? Pewnie nie, bo nikt tak nie robi. Ja jestem chciwa na te sadzonki, latem zrobiłam chyba z 60 malusich sadzoneczek, ale potrzebuję 3 razy tyle.

Violu, mogłabyś spróbować, tylko teraz skąd weźmiesz sadzonki? Na cięcie bukszpanów za późno, mógłby mróz wejść do podciętych gałązek i uszkodzić roślinki od środka.
Mi najszybciej ukorzeniły się z cięcia czerwcowego, z sierpniowego nie jestem pewna co do wszystkich, dlatego zadołowałam do wiosny. Nie chcę wyciągać z ziemi, aby nie uszkodzić małych korzonków. Te czerwcowe zaczęły po prostu rosnąć, więc był to znak, że się ukorzeniły.
Ogródek Iwony 21:42, 10 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
też ją mam
myślę, czy da się ją zwalczyć bez chemii

Małgosiu, a jak ty planujesz zwalczyć problem? Ja nawet bym nie wiedziała, że mam. Bukszpany czasem wyglądają lepiej, czasem gorzej, czasem brązowieją, czasem odbijają zielone młode listki, nie przejmowałam się tym do tej pory, bo myślałam, że taka kolej rzeczy.
Ogródek Iwony 21:38, 10 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Iwonko, na tym zdjęciu zobaczyłam, że twoje buksy maja problem - miodówkę bukszpanową. Widać wzdęte, wykręcone listki.
Poczytaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Toszka, nie wiem, jaką masz profesję,ale normalnie specem jesteś od chorób roślin. Fajnie , że zaglądasz.
Być może, że coś w moim ogrodzie jest, bo do tej pory nie stosowałam żadnych oprysków. Poczytałam linka, który mi wrzuciłaś, cytuję fragment artykułu, który dotyczy problemu:

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Jeśli chodzi o szkodniki, to lepiej nie czekać na pojawienie się objawów, lecz opryskiwać profilaktycznie, zanim się pojawią.

Diagnoza postawiona na szczęście w dobrym momencie, mogę teraz zastosować Promanal. Jutro przyjrzę się dokładniej buksikom. Wtedy będę musiała popryskać wszystkie, bo mogło diabelstwo się roznieść , buuuuuuu...
Ogródek Iwony 21:31, 10 lis 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tyle fotografii troche mnie nie było a tutaj jest album do ogladania superrrr!

Ptaszki kochaja twój ogrod ...ja tez tak chce

Przedszkole bukszpanowe super ale tego masz

Ładnie jesiennie tak nastrojowo

Jolu, miałam dziś dzień wolny, to czas na fotki był
Byłam u ciebie podziwiać oświetlenie, super.
Lawendowy zawrót głowy 20:59, 10 lis 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Wiesz z tym chorym jeszcze ...tylnym i dolnym odcinkiem czesci ciała to nie ogarniam wszystkiego ale poszło tak szybko ze nie było kiedy pstrykac. Jak ja sie bałam w tych kamykach sadzic i kopac . Ja głupia baba pierwszy bukszpan słuchajcie....

Wrzuciłam kamyczki do wiaderka robiac miejsce na dziure potem ziemie z dołka do wiaderka ...przemyłam kamyki zasadziłam bukszpan przytachałam kamyki i zasypałam ....zajelo mi to troche....przyszedł eMus z synem...

Rozsuneli kamyki zrobili dziure wsypali ziemie zasadzili ...zasypali kamyki spukali woda od razu podlewajac...

Czyscioszka sie znalazła usłyszałam na kociec ...lepsze niz zdjecia hihihi

Hi, hi, bezcenne
Ogródek Iwony 20:37, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iwonko, na tym zdjęciu zobaczyłam, że twoje buksy maja problem - miodówkę bukszpanową. Widać wzdęte, wykręcone listki.
Poczytaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
Ogród Beaty 20:35, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piekna jesień z tymi brzozami. Beatko, te brzozy sąna twojej działce, czy za płotem ?

brzuzki są moje
pamiętam jak je sadziliśmy były takie małe kikuty a teraz całkiem spore drzewa
Ogródek Iwony 19:39, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Agatko, nie martw się, dadzą radę. 3 lata temu też wetknęłam w ziemię sadzonki takie tycie, w tym roku wyglądały wiosną tak:

Potem je latem przesadziłam i zrobiłam z nich obwódkę zawijaskową:

Wiosną przytnę, powinny moje buksy czuć się już lepiej.
A tu sadzonki czerwcowe po posadzeniu, ale chyba za gęsto je posadziłam i wiosną będę poprawiać. :

Wiesz jak się cieszę na widok twoich buksików, pięknie się zadomiły i są już u ciebie piękną ozdobą, tylko u mnie glina, ziemia nie taka jak u Ciebie, ale będę za nie trzymać kciuki, żeby przetrzymały zimę

Ogródek Iwony 18:34, 10 lis 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Czytam, że przesiewasz kompost, ja tego nie robię. Nawet jak są jakieś większe części roślinne to przecież przez zimę mają szansę się rozłożyć na rabatach, co innego wiosną, ale teraz szkoda sił. Zdjęcia bardzo lubię oglądać.

Dorotko, teraz stoję przed koniecznością: albo pozyskam trochę przesianego kompostu, albo kupię ziemię w workach do róż do ich zakopczykowania. Z mojego kompostu wydobyłam w tym roku sporo. Mam nadzieję, że choć troszkę jeszcze uda mi się pozyskać. W ziemię nie przesiewałam, dawałam tak, jak leci, ale do kopczyków muszę inaczej
Ogród na glinie 18:31, 10 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Jeśli chcesz porządne drzewo, to faktycznie nie kulka na pniu, musi być normalny ambrowiec

Ogród na glinie 18:14, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A nie będzie zamiast wierzby za miniaturkę robił? Ja bym chciała go z okna widzieć, jak siedzę w domu. Teraz tylko trochę wierzby górą widać. Ponadto nie wiem, co dostanę w szkółce. Będę wiosną szukać po szkółkach. Mam nadzieję,że jakiegokolwiek ambrowca dostanę.

Jeśli chcesz porządne drzewo, to faktycznie nie kulka na pniu, musi być normalny ambrowiec
Ogród na glinie 18:01, 10 lis 2014

Do góry
A nie będzie zamiast wierzby za miniaturkę robił? Ja bym chciała go z okna widzieć, jak siedzę w domu. Teraz tylko trochę wierzby górą widać. Ponadto nie wiem, co dostanę w szkółce. Będę wiosną szukać po szkółkach. Mam nadzieję,że jakiegokolwiek ambrowca dostanę.
Ogród na glinie 17:55, 10 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No właśnie, ambrowiec ... aby do wiosny. Tak bardzo się na niego napaliłam, że mój M szuka pana z piłą, żeby wyciąć i wykarczować wierzbę. Myślę, że tam będzie dla niego najlepsze miejsce. Tylko to karczowanie korzeni mnie przeraża, dlatego wiosną może będzie cieplej, teraz już nie ma komu. M zamówił bramę, więc w końcu podwórko będzie zamknięte i zadne psy już mi rabat nie będą rozkopywać. Wrrrrrrrrrrrrrr ...

no to super że brama będzie
niezbyt to przyjemne jak jakieś psy się pałętają
a mżeę byś sobie sprawiła takiego Gumbala jak Kamalja, nie urósłby wielki
Lawendowy zawrót głowy 17:50, 10 lis 2014

Do góry
Ale fajnie oswietlilas dom i nasadzenia.
Ogródek Iwony 17:10, 10 lis 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Iwonko, dąb już pięknym drzewem jest, dobrze, że to ten prawdziwy polski, a nie dąb czerwony (który jesienią wprawdzie przebarwia się na czerwono, ale to ekspansywny, wręcz inwazyjny gatunek w Polsce i nie powinno się go sadzić, bo wypiera nasze rodzime dęby). Piękną obwódkę bukszpanową wyhodowałaś Pozdrawiam

Agnieszko, o dęba walczył mój M , jak lew Ryczał normalnie, że nie da go wykopać. A przecież bez niego nawet bym nie dała rady. Więc będę się nim zachwycać i już
Ogródek Iwony 17:08, 10 lis 2014

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Pod berberysa, którego chcesz bardziej do tyłu przesunąć daj urzyce 'Silver Sceptre' lub 'Evergold'. Albo jakiegoś małego iglaczka typu jałowiec 'Limeglow' czy żywotnik 'Golden Tuffet'

Podobają mi się te propozycje w kolorach żółtego. Muszę zapamiętać. Zimą zrobię podsumowanie, co na jakiej rabacie dosadzić. Bo inaczej się pogubię I znowu pojadę do szkółki i kupię nie to, co bym chciała.
Ogródek Iwony 16:49, 10 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Fajnie, ze zaplanowane prace udało się wykonać. Podziwiam osoby, które mają chęć wykopywania przed zimą roślin. U mnie takich nie będzie, głównie z tego względu, że nie miałabym ich gdzie przechowywać. Tak więc ta praca odpada

Danusiu, na razie będą. Tych, których nie trzeba wykopywać wciąż mam za mało. Trochę w tym roku uzupełniłam zakupami rabatki, ale wciąż mało. M się cieszył, jak dostał od znajomego kłącza, a latem cieszyły oko. Więc jest cel sadzenia, póki co
Ogród prawie romantyczny 16:47, 10 lis 2014

Do góry
Nallar napisał(a)

Twoje życzenia się spełniły, świeci słoneczko, więc idę do ogródka.

U mnie dżdżysto było od rana. Na złość pogodzie i tak poszłam wykopać kanny i uporządkować trochę rabatkę północną.
Jurajski Ogród 16:44, 10 lis 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
jurajska jesień - cd

zwiewność...

w czerwieni...

Jesień w moich ulubionych kolorach. Macham serdecznie.
Ogródek Ewy 16:42, 10 lis 2014

Do góry
No proszę, tu też sadzonki bukszpanów. Fajnie, jak się ma prywatną szkółkę. Jak e-Musiowi pokazałam, że można, to już mi nie pozwolił buksów kupować, tylko robić własne sadzonki. A z tymi trzyletnimi latał i znosił mi z całego ogrodu, jak robiłam zawijasek buksikowy
Do kupienia po 4 zł były, a wyszło mi 35 sadzonek. Ale go duma rozpierała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies