Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 21:38, 10 lis 2014

Toszka napisał(a)

Iwonko, na tym zdjęciu zobaczyłam, że twoje buksy maja problem - miodówkę bukszpanową. Widać wzdęte, wykręcone listki.
Poczytaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Toszka, nie wiem, jaką masz profesję,ale normalnie specem jesteś od chorób roślin. Fajnie , że zaglądasz.
Być może, że coś w moim ogrodzie jest, bo do tej pory nie stosowałam żadnych oprysków. Poczytałam linka, który mi wrzuciłaś, cytuję fragment artykułu, który dotyczy problemu:

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Jeśli chodzi o szkodniki, to lepiej nie czekać na pojawienie się objawów, lecz opryskiwać profilaktycznie, zanim się pojawią.

Diagnoza postawiona na szczęście w dobrym momencie, mogę teraz zastosować Promanal. Jutro przyjrzę się dokładniej buksikom. Wtedy będę musiała popryskać wszystkie, bo mogło diabelstwo się roznieść , buuuuuuu...
Iwk4 21:42, 10 lis 2014

Malgosik napisał(a)
też ją mam
myślę, czy da się ją zwalczyć bez chemii

Małgosiu, a jak ty planujesz zwalczyć problem? Ja nawet bym nie wiedziała, że mam. Bukszpany czasem wyglądają lepiej, czasem gorzej, czasem brązowieją, czasem odbijają zielone młode listki, nie przejmowałam się tym do tej pory, bo myślałam, że taka kolej rzeczy.
Iwk4 21:47, 10 lis 2014

Viola napisał(a)

Ale super plantacja bukszpanowa . Toszka, a gdzie Ty wzdęte listki widzisz, ja na takie rzeczy ślepa jestem ;(

A mam głupie pytanie do Was, czy można spróbować przez zimę ukorzenić gałązki bukszpanowe w garażu (około 15 stopni, widny)i na wiosnę wysadzić do gruntu? Pewnie nie, bo nikt tak nie robi. Ja jestem chciwa na te sadzonki, latem zrobiłam chyba z 60 malusich sadzoneczek, ale potrzebuję 3 razy tyle.

Violu, mogłabyś spróbować, tylko teraz skąd weźmiesz sadzonki? Na cięcie bukszpanów za późno, mógłby mróz wejść do podciętych gałązek i uszkodzić roślinki od środka.
Mi najszybciej ukorzeniły się z cięcia czerwcowego, z sierpniowego nie jestem pewna co do wszystkich, dlatego zadołowałam do wiosny. Nie chcę wyciągać z ziemi, aby nie uszkodzić małych korzonków. Te czerwcowe zaczęły po prostu rosnąć, więc był to znak, że się ukorzeniły.
Viola 21:48, 10 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

W tamtym roku o tej porze posadziłam kilka na próbę i wszystkie sie ukorzeniły , w ziemi bez doniczek.

To i ja spróbuję, idę jutro ciąć

EDIT: No to jednak nie pójdę bo szkoda mi "matki"
Iwk4 21:52, 10 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

W tamtym roku o tej porze posadziłam kilka na próbę i wszystkie sie ukorzeniły , w ziemi bez doniczek.

To jest też dobry sposób, Bogdziu. Tylko u mnie na piaskach bałam się, że nie będę w stanie kontrolować wilgoci podłoża, a tak wszystko latem było pod kontrolą. Doniczki codziennie zraszałam i podłoże zapewniłam lepsze, tzn. wymieszana ziemia ogrodowa z moją rodzimą.
Iwk4 21:53, 10 lis 2014

Viola napisał(a)

To i ja spróbuję, idę jutro ciąć

Violu, za późno na cięcie bukszpanów, nawet Danusia już o tym u siebie pisała.
Malgosik 23:13, 10 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, a jak ty planujesz zwalczyć problem? Ja nawet bym nie wiedziała, że mam. Bukszpany czasem wyglądają lepiej, czasem gorzej, czasem brązowieją, czasem odbijają zielone młode listki, nie przejmowałam się tym do tej pory, bo myślałam, że taka kolej rzeczy.

myślę o herbatce tymiankowej i gnojówce z wrotyczu
ale to na miodunkę

takie niedożywione, niewybarwione zamierzam nawozić, narazie florovitem, tzn, wiosną, a może i nawozem do bukszpanów
Iwk4 23:26, 10 lis 2014

Wiosną też chciałam nawieźć, poprawić ich kondycję, bo trochę brązowieją mi bukszpany na jesień, te, co z gołym korzeniem sadziłam w tym roku. W środku sa ok.
Ale teraz chyba ten Promanal kupię, bo teraz do wiosny można się wspomóc. Jutro jeszcze obejrzę moje bukszpany. A tak się z nich cieszyłam
Iwk4 23:31, 10 lis 2014

W necie znalazłam coś takiego:
Promanal 60 EC - ekologiczny środek owadobójczy
http://poradnikogrodniczy.pl/promanal-ekologiczny-srodek-owadobojczy.php

Napia 11:44, 11 lis 2014

Szkółka bukszpanowa rewelacyjna w zeszłym roku i tej wiosny próbowałam ukorzenić bukszpany, ale bez skutku z innymi roślinami nie mam takiego problemu... ale specjalnie się nie przejmuję, bo niedaleko mam w lesie szkółkę, w której zawsze kupuję bukszpany i ceny tam mają bardziej niż przyzwoite.
Dąb piękny i ładnie się przebarwia - listopadowe fotki najładniejsze. Jak duży masz ogród, bo ja w swoim nie widzę niestety miejsca na takie duże drzew. U mnie dla odmiany rośnie orzech, posadzony przez M. i przez niego pielęgnowany I to będzie największe drzewo w naszym ogrodzie
Muszę się jeszcze raz uważnie przyjrzeć się zdjęciom Twoich buksów, bo ja żadnych anomalii nie zauważyłam, a one podobno chore, i porównać z moimi
Miłego odpoczynku