Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:39, 27 mar 2019

Do góry
bodziszki i brunery, są i kwiatki

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:36, 27 mar 2019

Do góry
piwonie majowe, ta jest boska

bez koralowy Gold jest cudnym drzewem, teraz liście w tym kolorze, kwitnie i pachnie, a potem limonkowe

Za drzwiami do ogrodu... 10:33, 27 mar 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Widzę, że już się realizujesz twórczo-ogrodowo Tyle dekoracji! Rojniki w każdym naczynku wyglądają uroczo, wspaniałe roślinki

Chwilę się porealizowałam i znów czasu brak ...ech życie!
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:32, 27 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

3 m woow, to bardzo dużo. Musze o tym pamiętać, sadząc róże w ich niedalekiej odległości.

Ja mam z nimi róże Chopin, musiałam je puścić na kilka metrów w górę, inaczej byłyby niewidoczne

tu masz foto w sezonie; tam jeszcze 2 wielkie miłorzęby w środku, napchane do usrania błędy , ale cóż
Wzgórze chaosu 10:29, 27 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Iwonko w to miejsce, o które pytasz 3 grabów nie zmieścisz. Dla jednego trzeba min 4 m zostawić, dwa nie pasują, a trzy za żadne skarby się tam nie zmieszczą.
Najwęższe z grabów są 'Frans Fontaine', ale 3 metry też mu musisz przewidzieć.
Ja mam 'Fastigiata', szybko rośnie.

Muszę w końcu wejść w ten znienawidzony przeze mnie zakątek i wyliczyć ile tam jest metrów do sadzenia.

Na razie znalazłam stare zdjęcia z lat 2008-2010. Nie patrzcie na płotek, chwasty i falę, która wije się jak szalona Większość roślin "wypadła". Nie ma jałowca stricta, jałowca kolumnowego, żółtego cyprysa, bordowej pęcherznicy, dwóch rododendronów. A z cyprysika lawsona została tylko "głowa" Perukowiec kilka lat temu przemarzł, po jakimś czasie odbił i obecnie ma podobne wymiary jak 10 lat temu. Najpiękniejszy jest klon atropurpureum, który rośnie niestety tam, gdzie go prawie wcale nie widać. Taki zdolny ogrodnik ze mnie

Poszukam zdjęć z zeszłego roku, a jeśli nie znajdę to zrobię nowe, tylko liści niestety jeszcze brak...

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:26, 27 mar 2019

Do góry
kulka forsycji prawie, też mam dużo zabawy z jej cięciem, 3 razy w sezonie, aby formę utrzymać

hakonki w cieplejszym miejscu już

carex Elata aurea też
różne stadia traw, zależy od miejscówki
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:22, 27 mar 2019

Do góry
ciut fotek

ruszyły pęcherznice na pniu, które cały sezon są w donicach, nieokrywane oczywiście, zbyt leniwa jestem...

hortensja pnąca odpala, kwiecia jak co rok mnóstwo, wielgachna ona, kilka metrów już ma, ale zgrabnie rośnie wokół słupa

podarki od Madżenki posadzone, wywlokłam donicę z sypialni, bo szable mi padły
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:21, 27 mar 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja już nie raz przerabiałam nocne kopanie, z czołówką może nie ale z lampą wieszaną na drzewie, jesienią trzeba było sobie radzić jak szybko ciemno się robiło. Za chwilkę czas przestawiamy to i czołówka nie będzie potrzebna. Macham i lecę... do kopania

Hehe, no dobra ja też kiedyś przy blasku księżyca kopałam (i to nie raz)
Ale Ci fajnie a ja w robo siedzę...za to w ładnych okoliczościach przyrody
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:16, 27 mar 2019

Do góry
oliwka napisał(a)
Irenko, w sobotę jadę ciąć cisy na działkę. Powiedz mi czy ty swoje tniesz tak na 1/3 wysokości czy boki też jako podcinasz. Czy wszystko co suche mam ciąć do zielonego ??? Oj, zastanawiam się co tam zastanę, w ten weekend sprzątałam balkon.
A czy twoja gwiaździsta juz zakwitła ? widziałam, ją u nas na osiedlu - rozkwitła jako pierwsza

Kasia, ja ścinam tak po trochu, aby wyrównać, końcówki głównie, co wystaje czy suche jakieś. Będę to dość często robić, w ten sposób ładnie się zagęszcza. Na razie jest za młody na radykalne cięcie np. nożycami szpalerowymi. Bawię się nożyczkami. Nie rób nic na siłę, po troszku, moje już są łądne.
Młoda gwiaździsta w tym roku nie zakwitnie, mało ją rok temu nie straciłam, ale te 2 stare dopiero się szykuję, późno słońce do nich dociera, więc dłużej się nacieszę, ale paków pełno.
Japoński ogród Reni i Matiego 10:10, 27 mar 2019

Do góry
Moja bajka 10:09, 27 mar 2019

Do góry
Zamiast karmnika brateczki. Miniaturki- moje ulubione
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:07, 27 mar 2019

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:03, 27 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dużo masz tego ogrodu, a do tego gęsto i różnorodnie a wszystko to rabaty i ścieżki, jest co robić.
Pięknie wysprzątałaś w niebieskim zakątku.

Dziękuję Daria
Został nam piach i żwirek z budowy, to to rozwoziliśmy, aby sprzątnąć, poszło pod berberysy, do niebieskiego, za łuki, na razie jakoś dziwnie i śmiesznie w niektórych miejscach, ale potem rośliny zarosną

na dużej rabacie pod domem, też żwirek, dość grubo, może susza tak nie dokuczy w sezonie, ale pewnie też psy w łapach wszędzie go naniosą

Ukojenie 10:02, 27 mar 2019

Do góry
zoja napisał(a)
Dzis rano minus 2 stopnie

Ładnie, bardzo ładnie. Ale tymi gałązkami iglastymi to się w aurę wpasowałaś. Ba, można postawić też taką tezę, że te gałązki to ewidentna prowokacja.

Twoje wysiewy jak co roku zwalają mnie z nóg.
Kiedyś będzie tu ogród 09:52, 27 mar 2019

Do góry
Po wczorajszej nawałnicy i opach śniegi, dzisiaj piękny, zimowy poranek. Lekki mrozik (-5), roślinki przykryte śniegiem i słoneczko...

Staw zmrożony...

A na parapecie zaczątek wiosny...

Chyba czas zacząć wysiewy.
Kiedyś będzie tu ogród 09:49, 27 mar 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ale śliczne te szczygły.
Już wcześniej widywałam na swoich włościach, ale pierwszy sezon przylatują do karmników. Radochę sprawiły niesamowitą.

Kwiczoły są stałymi bywalcami ogrodu...

Margerytka40 napisał(a)
No być może nie musi być różnych, nie byłam pewna co do tego. Ja mam jednego i raczej już tak zostanie
Asiu mój duży jest z siewu. Bardzo długo czekałam na pierwsze kwiaty. Owocki nieliczne. Dokupiłam 3 szczepione, odmianowe- z tych co polecał mi Mariusz. Maluszki, ale kwitły i owocowały już w tamtym roku. A co do towarzystwa to chyba większość owocowych sprzyja drugi egzemplarz, choć nie jest konieczny. Tak więc praktykuję i będę obserwować co się dzieje. Choć powiem, że dereń jadalny sam w sobie jako drzewko jest cuuudowny. No i pszczoły i inne bzyczki go uwielbiają. Warto więc sadzić.

jolanka napisał(a)
Szczygiełki przepiękne
A te śnieżyce to mogłaś jednak sobie darować, wcale Ci ich nie pozazdrościłam
Ha, ha, ha... a ja chciałam być miła i się podzielić...
Szczygły cieszą. Może kiedyś będę miała Jolu taką różnorodność ptasią jak ty.

Kasya napisał(a)
Te piwonie od Mariusza zadziwiają bo juz paki prawie widać !
A to zolte maleństwo to co to ? Bo tez mi takie jedno wyrosło
U mnie Kasiu wiosna zdecydowanie mniej zaawansowana niż w twoich rejonach- piwonie dopiero rozwijają listki. Ale nawet forsycji daleko do kwitnienia.
Żółte maleństwo to rannik, jak już Gosia napisała.

Gosialuk napisał(a)
Żółte maleństwo to rannik.
Niby takie maluszki, a jak cieszą.
Skarpa w ogrodzie 09:32, 27 mar 2019

Do góry
Na wstępie dzień dobry wszystkim. To mój pierwszy post i od razu prośba ale mam nadzieję że wybaczycie Oczywiście cały wątek prześledziłem ale nie ukrywam, w świecie roślin poruszam się trochę po omacku.

Jako że już parę wiosenek minęło w nowym domu, nadszedł czas upiększyć powolutku teren wokół jeszcze nie wykończonego domu Zaczynamy od terenu wokół tarasu, delikatna skarpa. W zeszłym roku nadałem kształt, a teraz chciałbym sprawić swojej żonie większą radość i troszkę zazielenić. Jako że jestem tylko facetem (mam nadzieję że pozostali mężczyźni się nie obrażą ) nie mam niestety konkretnej wizji. Podoba mi się udostępniony poniżej sposób zagospodarowania terenu ale nie mam pojęcia co i jak:
Aga napisał(a)

Mnie osobiście marzyły się jakieś trawy, ale z tego co poczytałem, to ponoć są dość wymagające i pracochłonne.

Mimo mojej niewiedzy naprawdę świetnie radzę sobie z łopatą i taczkami

Wklejam projekt ogródka i kilka zdjęć z obiektu z wielką prośbą o pomoc w sprawieniu niespodzianki mojej małżonce.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:23, 27 mar 2019

Do góry

To on wredota co jakiś czas mu coś nie pasuje i liście od dołu żółkną brązowieją i padają martwi minie ta gałąż z mieniona na brązową . Tu tak nie widać ale nie mogę wstawić piątego zdjęcia ,te liście jasne to słońce .Zrobię lepsze zdjęcie to wstawię i pokażę jak to wygląda.
Japoński ogród Reni i Matiego 09:08, 27 mar 2019

Do góry
Japoński ogród Reni i Matiego 08:58, 27 mar 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies