Mam ten sam problem.. najgorsza jest ta rabata z EE, bo nie dość, że tam są teraz tylko kulki bukszpanowe i budzące się trawy, to jeszcze jest najbardziej widoczna z domu... i niestety będę musiała patrzeć na te liściory sporobolus i buchanani ich nie zasłonią
Ja w donicach posadziłam tylko takie mniejsze cebulki, które nie wiedziałam czy zakwitną i rozlokowałam w różnych miejsach po ogrodzie - te które będą kwitly zostawiłam w miejscach, gdzie je jakoś widać, a same liściory przeniosłam w miejsce, gdzie nie patrzę Zresztą pozostałe po kwitnięciu też przeniosę Reszta zostanie w tym roku w ziemi, tylko muszę pamiętać, żeby dać nawóz po ogłowieniu.
To jest jakaś wyższa szkoła jazdy No zależy co u nas rośnie - za buksowym żywopłocikiem też mi jakoś te liściory mocno nie zawadzają, ale na innych rabatach mam nasadzenia, które nie są zwyczajnie w stanie zamaskować tulipanów.
tym bardziej, że nie wszystkie odmiany w ogóle chcą powtarzać - np Queen of the night miałam tyle na początku, po roku zostało kilka niedobitków, które w dodatku pokazały mikre główki.
Szkoda faktycznie, jak tak się dzieje. A same liście Ci się pojawiają?
Dzisiaj ŚŚ otworzyła kwiatuszki
Pieris dalej szaleje
Aktualny widok z kanapy - rabata przedtarasowa do zrobienia
Widoczne z oddali Flaming purissima są mega zróżnicowane - trochę jakby ktoś wrzucił losowo cebulki tulipanów o tym samym czasie kwitnienia, wzroście, sposobie rozkładania płatków