Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 17:37, 24 mar 2019

Do góry
Sylwia, tym uprzątnięciem na cacy to tak nie do końca...Część trawnika i podjazd mam rozryty na maksa,bo em przekłada kostkę.Także czeka nas jeszcze przygotowanie podłoża,położenie nawodnienia pod trawnik i sianie tej części od nowa. Część ogrodu z warzywniakiem nawet nie ruszona.A mam przesadzać maliny i to już chyba ostatni bezpieczny dla nich moment? Przygotowanie nowego warzywniaka.
Dwie rabaty do przeróbki,jedna do dosadzenia,jedna do zaplanowania.Płot i domek narzędziowy do malowania.Nie mówiąc już o uprzątnięciu kilku składzików różności...
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:36, 24 mar 2019

Do góry

Koniec
Pszczelarnia 17:35, 24 mar 2019

Do góry
jolanka napisał(a)

Ja nie Bogdzia, ale odp.
Ten jegomość to grubodziób.

Jolanko, dziękuję. Tyle ptaków się zleciało, że jestem zmuszona poznać tych gości ogrodowych.

Powiedz mi jeszcze, czy dzięcioł zielony żywi się robakami z trawnika? Jest taki duży ptak zielony z pomarańczową pręgą na głowie i też nie wiem co to?

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:35, 24 mar 2019

Do góry
Anemony i cebulica

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:34, 24 mar 2019

Do góry
Czas na fotki, ale malutko ich dziś, bo nic nowego właściwie nie doszło.

Narcyzy Accent podpędzone, Pulmonaria Majeste, Adiantum venustum świeżutkie , Pulmonaria Wuppertal

Ogród na tle lasu malowany 17:32, 24 mar 2019

Do góry
Madia napisał(a)
Obiecałam pokazać nasze prace na skarpie. Jeszcze trochę ziemi trzeba podsypać, ale to już raczej nie zmieni całościowego obrazu.
PRZED

PO

Całość została rozciągnięta i poszerzona wg rad Pani Danusi. Ułożyłam kamienie żeby poprawić ogólny wygląd i stworzyć lepsze stanowiska dla roślin. Przydałoby się trochę więcej kamulców, więc jak ktoś z okolic Krakowa ma za dużo, to chętnie przyjmę Usunęłam chyba połowę bardzo ekspansywnych floksów szydlastych. One i tak odbiją bez większej szkody dość szybko. Dzięki temu zrobiło się miejsce na nowe nasadzenia, które mają sprawić, że skarpa będzie atrakcyjna nie tylko wiosną.
W planie mam tu dosadzenie traw(miskanty Morning Light, prosa rózgowate Prairie Sky), szałwi omszonych, trzmielin, berberysów Bagatella, tawuł Princess Gold. Jeśli macie jakieś trawy, które dobre radzą sobie na nasłonecznionej skarpie to napiszcie jaka to odmiana.

Też planuję zagospodarowanie skarpy w tym roku ale chyba nie będę szła w skalniak tylko w zwykłą rabatę chociaż kto wie co jeszcze mi się w głowie urodzi . Na skarpę Pani Danusia polecała mi Red Barona.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:31, 24 mar 2019

Do góry
Udało się przenieść oświetlenie ze starej altany do nowej

2 mocne zestawienia - upał i lód

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:31, 24 mar 2019

Do góry
Jana, świdośliwa dla Cię

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:30, 24 mar 2019

Do góry
Agatek, fotki odmłodzonej LO dla Cię

Pszczelarnia 17:30, 24 mar 2019

Do góry
Zakwitły i takie iryski z B.

Pędzę rabarbar pod donicami

Zawitał nowy kolor brateczków

I rozsadzam ciekawą odmianę przebiśniega (przebiśniegu?). Każda cebulka osobno.

Ogród na tle lasu malowany 17:29, 24 mar 2019

Do góry
Madia napisał(a)
Przychodzę z forsycjami, które właśnie rozkwitają. Mam ich kilka, wszystkie darowane i choć bardzo lubię ich widok wiosną, to niestety później nie są zbyt atrakcyjne. Dlatego ostatnią jesienią, pod jedną z forsycji, podsadziłam róże Coral Dawn i trzmielinę. Jestem ciekawa czy róża będzie w stanie rosnąć bujnie w takim towarzystwie, czy jednak forsycja zabierze jej całą wodę i inne potrzebne składniki.
Ktoś z czytających ma jakieś ładne kompozycje rabatowe z forsycjami? Czy raczej traktujecie tą roślinę jak nudny krzak i nie ma dla niej miejsca w Waszych ogrodach?

Ja forsycji nie lubię i też nie miałabym pomysłu jak ją zagospodarować. Żółty kolor lubię bardzo ale nie u forsycji. Ale jestem ciekawa co wymyślisz przy niej .
Japoński ogród Reni i Matiego 17:28, 24 mar 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Czytam, że działasz intensywnie na nowej rabacie.
Nie martw się, że teraz tam pustawo, rośliny szybko urosną.
Spodobał mi się pieris, czy znasz nazwę?, bo gdzieś bym upchnęła.
Ja miałam taki o białozielonych liściach, ale nie kwitł, a w 2015 usechł / też była susza /.

Grażynko dopiero teraz pstryknęłam fotkę pierisa. Mam ich kilka odmian, ale ten obficie kwitnie i nie przemarza zimą

Gutlandia 17:28, 24 mar 2019

Do góry
Pierwszy w tym roku weekend całkowicie spędzony w ogrodzie. Nie bolą mnie tylko włosy bo nawet paznokcie czuję. Pewnie od wydłubywania zielska ze szpar w chodniczku. Melduję, że wszystko pięknie mi się przez zimę rozrosło a najlepiej perz, gwiazdnica i mniszki. Jakieś takemnicze ruchy górotwórcze spowodowały, że w miejscach w których w zeszłym roku wygrzebałam gruz pojawiły się kawałki cegieł. No same wylazły jak nic. Toż kopałam tak na półtorej głębokości łopaty tudzież wideł (nieco później) i praktyczie przesiewałam ziemię (a raczej piach). Zrozumiałam również jak to możliwe, że niektóre ludy afrykańskie wykorzystują zwierzęce odchody wymieszane ze słomą jak surowiec do budowy domów. Otóż to, czego nie zdążyłam przekopać jesienią wyschło na wiór (swoją drogą ciekawe bo padało w zimie) i nie chce się skruszyć.

Z pozytywów - pęczerznice przeżyły, ukorzeniane hortki dają oznaki życia, nie zamordowołam dwóch hakuro (na dowód zdjęcia).

Japoński ogród Reni i Matiego 17:25, 24 mar 2019

Do góry
Mój piątkowy zakup
Pszczelarnia 17:24, 24 mar 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bogdziu, co to za grubodzioby jegomość?

Ja nie Bogdzia, ale odp.
Ten jegomość to grubodziób.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:23, 24 mar 2019

Do góry
Zdecydowanie spokojniejszy ten szary kolor...

potem wziełam pędzel i pomalowałam kwiatki - nie jestem jednak do końca przekonana efektem na zewnątrz - tam zrobię szare pod kolor dachu a w środku moga byc szafirowe
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:20, 24 mar 2019

Do góry
Przymiarka nowego pokrycia dachu

Dołem daszku pójdzie listwa boazeryjna maskująca. Ogólnie jestem bardzo zadowolona
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:19, 24 mar 2019

Do góry

lilak pokazuje kolor
Pszczelarnia 17:18, 24 mar 2019

Do góry
Kilka obrazków:

Co mi się posiało w warzywniku? Aminek?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:17, 24 mar 2019

Do góry
i pierwsze motyle

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies