Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 21:10, 23 mar 2019

Do góry
Witam. Kupiliśmy działkę na której wzdłuż ogrodzenia posadzone są thuje (ok 40sztuk). Wysadzane były sporo lat temu. Większość ma zdrowy zielony kolor ale na kilku z nich końcówki pędów zmieniły z wierzchu kolor na ciemnobrązowy. Nie są suche, od spodu są zielone. Poprzedni właściciel twierdzi że w zeszłym roku jedna thuja miała takie same objawy i mimo oprysku w końcu uschła dlatego radzi wszystkie chore usunąć. Wcześniej przez kilka lat podobno żadnych problemów z nimi nie było więc to raczej nie wina gleby. Korzenie oglądaliśmy, wyglądają ok. Podłoże wysypane cienką warstwą kory bezpośrednio na glebę. Pod koniec września były podobno jak zawsze podlane nawozem jesiennym i opryskane środkiem grzybobójczym. Od października do teraz działka stala pusta więc nie były przy nich wykonywane żadne czynności. Zwierząt mogących je podlewać brak. Bardzo proszę o sugestie co im może dolegać i jak je ratować.
Malutki pod lasem 21:05, 23 mar 2019

Do góry
Angelika i Asia, podejrzałam Wasze posty na telefonie będąc w ogrodzie i podzieliłam Zaczęły już się zielenić od dołu, więc wykopałam, w ruch poszło ostre narzędzie i podzieliłam Poobcinałam też już moje wszystkie miskanty, po ciemku już praktycznie pociachałam dośc ostro lawendę, okropnie wygląda, więc ciachnęłam ostro Mam nadzieję, że to było potrzebne jej cięcie odmładzające

Pod płotem rosły sobie trzy ML i Limka po prawej od nich. Limka poszła na frontową rabatę, bo w ogóle tu nie pasowała, a tu dosadziłam dwa podzielone ML Teraz wygląda to już imaczej, bo miskanty ścięte i lawenda też

Ewa, młynek pożyczony od teścia, on ma duży teren, dużo drzew i krzewów. Fajnie się sprawdził.
Wiesz, w sumie to ja też mieszkam w mieście Tyle, że już przy granicy w otulinie parku krajoobrazowego Lisy, sarny, bobry są na porządku dziennym, ale wilki?
Właśnie u Ciebie jest dużo cieplej, dlatego ja się jeszcze wstrzymywałam, ale dziś obejrzałam miskanty i okazały się zielenić od dołu

Ania, właśnie chyba ruszają Podzieliłam, co będzie, to będzie
Mała działka - wielkie nadzieje 21:03, 23 mar 2019

Do góry
Zrobiłam dziś obchód po moich "włościach", pierwszy raz po zimie Bardzo to się nie nachodziłam ale jest tak:
dwie róże z posadzonych jesienią chyba nie przetrwały, bo nie ma śladu życia: to munstead wood i schoene maid Za to zadołowane w doniczkach mają się dobrze. Nie widać żadnych pączków na 3 hortkach bobo. I powojniki do wyrzutki. Nie znalazłam też żadnego śladu po hostach, ale to może za wcześnie? Ładnie za to wyszły tulipany, szafirki, hiacynty, a ostróżki już są całkiem spore.
Forsycje dopiero mają niewielkie pąki.

Rododendronowy ogród II. 21:00, 23 mar 2019

Do góry

Rododendronowy ogród II. 20:56, 23 mar 2019

Do góry
W tym roku dziwnie kwitną krokusy , stare juz prawie przekwitły a posadzone jesienia własnie zaczęły kwitnienie, może to i fajne bo dłuzej ciesza.

...uDany ogród 20:51, 23 mar 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Danusiu widzę,że działasz pełną parąAle słoneczko dodaje energii,żeby tylko jeszcze ciało chciało współpracować na takich obrotach jak chęciJa dzisiaj też działałam aż do zmroku,ale jeszcze sporo zostało do wykonania...
Ale był też pierwszy w tym sezonie posiłek na tarasie,zaczyna się cudowny czas...

Aniu staram się zrobić wszystko, co sobie na dany dzień zaplanuję, ale dzisiaj coś mi ręka niedomaga, boli jak diabli
My też skończyliśmy wieczorem, a teraz siedzę na kanapie i nawet mi się nie chce ruszyć
Tego brakuje mi najbardziej domu z tarasem...

Do raju daleko - u Ewy 20:50, 23 mar 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 20:41, 23 mar 2019

Do góry
Jak wróciłam to zdążyłam jeszcze trochę zdjąć darni i przygotowac miejsce pod zakupioną magnolię Sadzona o zmierzchu

Ogród z wilkiem zamkn. 20:35, 23 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Czyli cała rodzinka działała, ale fajnie

Sylwia prawie cała em na wyjeździe
i takie mam jeszcze bu...llo

widać pozostałe doniczki każda inna i nowe śliczne ,piękne ,cudne -czemu nie mam teraz jakiś urodzin ,albo imienin

jolanka napisał(a)
Po takim dniu endorfiny wierzchem wychodzą

jolu dokładnie ….pomimo,że plecy bolą ,to taka wspólna praca najbardziej cieszy
i moje nowe nabytki z bałaganem w tle jeszcze raz są śliczne
Ogrodowe kreacje 20:34, 23 mar 2019

Do góry
i mam magnolię jako pamiątkę roślinną z targów

U sprzedawcy widac było, że magnolie to jego ogromna pasja, miał ich bardzo dużo odmian, o każdej mi opowiedział Wyjaśniłam, że potrzebuję odmiany małej nie dużych rozmiarów, więc oczywiście zaproponował tą o której myślałam Kupiłam już teraz, ponieważ wiem, że na pewno sprzedał tą odmianę bez pomyłek, ponieważ przy sprzedawaniu zwrócił mi uwagę, że każdą odmianę sadzi w innym typie doniczek i innym kolorze i wtedy wie na pewno, że nie pomyli odmiany Pan stał na zewnątrz, bo do środka już niestety nie zdążył się zapisac i wychodząc z budynku i odjeżdżając dopiero go zauważyłam, nawet nie miał nazwy swojej szkółki i teraz żałuję, że nie dopytałam.... bo pewnie jeszcze jedną bym kupiła, albo zamówiła przez internet
Do raju daleko - u Ewy 20:34, 23 mar 2019

Do góry
Dzisiaj była przepiękna pogoda Bardzo przyjemnie pracowało się w ogrodzie. Dlatego wolę robić porządki wiosną, zamiast podczas zimnej jesieni
Porządki dziś zakończyłam . Teraz czekam na kwitnące forsycje, żeby zająć się cięciem róż.

A to moja dzisiejsza wiosna

Ogrodowe kreacje 20:33, 23 mar 2019

Do góry
i jeszcze taka fajna biżuteria ogrodowa:

i na miejscu docelowym:
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:32, 23 mar 2019

Do góry

Pierwszy pieris kwitnie

I forsycja w pełni

I ciemierniki w końcu się otworzyły
Te od katki - cmokam -

A ten od Sylwii- tez buziakuje

Tyle - więcej nie mam bo strasznie byłam zmęczona a jeszcze trzeba było ogród podlać. W kolejnych dnie\ach zmiana daszku i budowa domku ogrodnika
Ogrodowe kreacje 20:32, 23 mar 2019

Do góry
No i oczywiście wróciłam z pamiątkami z targów :

Ogrodowe kreacje 20:31, 23 mar 2019

Do góry
Bardzo mi się podobał zakątek z postarzonymi obwódkami z kamienia:

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:29, 23 mar 2019

Do góry
Kompostownik strasznie się przydał - pół ziemi poszło do lasu a pół na uzupełnienie dziury po altanie. Teraz chwila oddechu i jeszcze domek ogrodnika stanie

Pięknie wierzba kwitnie - a ile na niej pszczół!

I moje kochane ranniki - pięknie wzeszły!
Ogrodowe kreacje 20:28, 23 mar 2019

Do góry
Taki fajny zakątek był stworzony :

Ogrodowe kreacje 20:28, 23 mar 2019

Do góry
Oczywiście było nasze Rdzą malowane

Ogrodowe kreacje 20:27, 23 mar 2019

Do góry
Krótka relacja z targów Green Days

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:26, 23 mar 2019

Do góry

Wszędzie za mną łaziła bo przekompostowaną ziemie pełną robaczków woziłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies