Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 20:31, 08 kwi 2026

Do góry
Kochane Bratnie dusze ogrodowe .
Za życzenia dziekuję.
Dochodzę do siebie i jutro lekarz i robię sobie badania kontrolne. Krew mocz itd.

Dziś mi się humor poprawił bo wrócił jeden z moich bocianów. Czekamy oby drugi szczęsliwie wrócił

A poza tym trochę się zacebulkowalam

Ceny wychodzą niezłe kupiłam, narcyzy t'tatet i bridal crown. Oraz zółte hiacynty.

I moja rzeczka z szafirków cieszy bo coraz ładniejsza.

Cieszą hiacynty choć nie mam ich wiele (jeszcze)

Narcyzki wokół kortowej też cieszą.

Lilak już w pełni ulistniony

Poza tym jest masakrycznie sucho. Nie uruchamialiśmy jeszcze nawodnienia na trawnik bo nocki zimne. Widać już wyraźnie że przydałoby się.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 18:59, 08 kwi 2026

Do góry
mrokasia napisał(a)

Wisienka Kojou no mai w całej okazałości. Spore z niej drzewko .

Podziwiam kancik i zielony trawnik
Wisienka bombowa
Ożankowy ogród 18:24, 08 kwi 2026

Do góry
Margo2 napisał(a)
I jak wypiłaś kawę w altanie?
Z jednej strony nie zazdroszczę tego śniegu,a z drugiej przy suszy jaka panuje to zbawienie.

Altankę tylko przemyłam, a że muszę zabejcować podłogę, wiec rozpoczecia sezonu nie było. I niestety pogoda nie dopisała ze względu na halne wiatry. Altanką się zajmę w przyszłym tygodniu. Kawy w domu powodują, że nie zauważam dodatkowych prac.

W przyszłym tygodniu będzie u mhie pierwsze koszenie i mycie okien po zimie.

W wielkanoc pięknie rozkwitła wiśnia szczepiona ozdobna, ależ zapach, pszczoły miały ADHD i obsypana na maksa, nie było wolnych przestrzeni beż kwiatów. Uwielbia ją, sprawiłabym sobie jeszcze jedną taką na kuchenną rabatę.

Ożankowy ogród 18:15, 08 kwi 2026

Do góry
Kordina napisał(a)
Mam nadzieję, że już po śniegu, stopniał i zasilił wilgociowo glebę a przecież w marcu jak w garncu. U mnie duży rozrzut z temperaturą, w dzień po kilkanaście, a w nocy przymrozki do - 2-3°C

Cały czas depresja pogodowa z powodu zimna więc palenie w piecu nie ustaje. Ptaki też docieplają gniazda, zbierają ścinki traw z rabat, kursują dół- góra non stop szpaki urządziły sobie od południowej strony pod dachówkami, kolejny rok gniazdeczko. Potem denerwują się, że przeszkadzam im chodzeniem po ogrodzie, nie mówiąc jak przeszkadzam, kiedy koszę a może mnie lubią i czują się tu bezpiecznie. Jedzenia m8ęsnego na rabatach jest pod dostatkiem, tłuściutkie dżdżownice i inne robaczki

Magnolia Susan kwitnie, pytanie czy mini przymrozki coś jej zrobią. Druga, od znajomych - Nigra? Czy kolejna Susan? Trudno powiedzieć, startuje minimalnie później, jeszcze nie rozchyla kwiatów bo zimno.

Jarzębiny są świetne gdy się otwierają, a grujeczniki też cudowne w wiosennym słońcu
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:04, 08 kwi 2026

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:03, 08 kwi 2026

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:39, 08 kwi 2026

Do góry
Drzewka kwitną, jest zimno a wiatr chce łeb urwać
Ciekawe czy je coś zapyli

Czosnek Sloniowy

Piwonie

U Polon 15:51, 08 kwi 2026

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Rewelacyjne te hiacynty. Jest moc

No ta “moc” mnie trochę zgniotła

Teraz aktualizacja warzywna

Papryczki - jedna z większych

No i lista pomidorów - większość wzeszła, teraz będę koło nich łazić, żeby wydały plon tysiąckrotny

Pomidor Najwcześniejszy
Early Williamette
Sub Arctic Plenty
Early Wonder
Matriosza
Dwarf Arctic Rose
Bajaja
Dwarf Seanis Yellow
Sejk
Ola Polka
Betalux
Dwarf Perth Pride
Śląska Malina
Harzfeuer F1
Malinowy Ożarowski
Cytrynek Groniasty
Dwarf Loxton Lass
Dwarf Pink Passion
Kmicic
Moneymaker
Poranek
Sutton (White) Hairloom
Dwarf Shadow Boxing
Tiny Tim
Dwarf Purple Heart
Dwarf Brandyfred
Lubań
Dwarf Mongolian
Thunder Mountain
Barry's Crazy Cherry
Aussie Heirloom
Stara Babcina Malinówka
Brown Sugar
Malinowy Retro
Aurija
Summer Cider
Ananas
Yellow Dragon
Blue Tom
San Marzano
Gigantomo
Kellog's Breakfast
Ptasi gaj 15:27, 08 kwi 2026

Do góry
Witam wszystkich.
Czy ktoś może zna nazwę tej rosliny

Tutaj w tle

U Polon 14:15, 08 kwi 2026

Do góry
I miodunki - no skradły moje serce, są przecudowne

I zbliżenie na “stołownika”

U Polon 14:13, 08 kwi 2026

Do góry
Jejuuuu, widział kto taki zimny początek kwietnia???

Święta z rodziną, więc czasowo absorbujące, nawet nie było jak gości na taras wywalić, bo zimno jak cholera

Dziękuję za odwiedziny i życzenia ♥️♥️♥️

Połaziłam po ogrodzie w nadziei na jakieś miłe dla oka obrazki - kiepsko, ale wstawiam co mam

Zaczynają tulipany, na razie bardzo nieśmiało i do poczucia dumy baaaardzo daleko, ale coś tam kolor pokazuje

Hiacynty na obrazku wyglądały na ciemny malinowo-czerwony kolor, a wyszedł zaje… róż- świeci jak żarówa

Grzebiuszka ziemna 11:38, 08 kwi 2026

Do góry
Kordina napisał(a)

Nie tak dawno skończyłam przerabianie toaletki na prezent, z ciemnej na biel, bo obdarowana wolała jasną, ale się powstrzymywałam przed nadmiernym ozdabianiem z decoupage, jak to mam w nieposkromionym obłędzie i tylko przecierki zrobiłam, żeby uwidocznić rzeźbienia szufladki wykleiłam tapetą samoprzylepną. Jeszcze zrobiłam niewielki rzucik przy uchwytach małych szufladeczek (ale bez zdj) Wyjedzie niedługo do W-wy

Super wyszła ta toaletka, wygląda bardzo profesjonalnie. I te rzeźbienia... Jak dałaś z nimi radę? Mój ojciec i stryj pracowali przy renowacji starych mebli, więc wiem, ile to wymaga zachodu. Zwykle zdejmowali wpierw politurę - rozpuszczalnik + zeskrobywanie szpachlą - potem czyszczenie papierem, wypełnianie lub dosztukowywanie ubytków, potem bejca i znów politura. Zabawy z tym było co niemiara. Jest to praca dla cierpliwych. Jednego lata pomagałam im przy meblach, ale szybko zrezygnowałam. Za to malowałam kiedyś stary, drewniany wieszak na ręcznik - kiść winogron farbami olejnymi - i nawet całkiem fajnie to wyszło.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:04, 08 kwi 2026

Do góry
Narsilia napisał(a)
Miałam sprzątać karmnik bo mówię wiosna w pełni a tu większe oblężenie niż jesienią czy zima

Widocznie robaczków jeszcze mało .
Długa i wąska działka 08:18, 08 kwi 2026

Do góry
LIDKA napisał(a)
Łączy nas podobne położenie tarasu. Moja działka też prostokątna i za tarasem 1 M mam już płot.

Musisz przemyśleć układ rabat. Możesz kontynuować tak jak ta jedna duża po innych stronach dzialki.
Jak już obsadzisz to potem zrobisz rabatę na środku tych pustych placów.

Mam prostokątna działkę, wjazd z długiego boku, dom po lewej stronie działki i po prawej glówny ogród.

Znajdź mnie na insta i popatrz. Rabaty pod płotami po 3-4 M głębokie i po środku wielka rabata , tak że jest trawiasta ścieżka wokół nich szeroka na 3 M.

Albo robić od razu zakamarki tzn tak rozmieszczać rabat że by były zakryte części i kusiło iść patrzeć co dalej .

Wkleje tu jedna fote.
To jest moja prawa strona działki. Widok z podjazdu.

Lidka, a mogłabyś podać mi swój Instagram? Być może jest tu gdzieś informacja, ale dopiero raczkuję na forum i wszystko poznaję. Z góry dziękuję
Ogródek Gosi 23:28, 07 kwi 2026

Do góry
Margo2 napisał(a)

Przepiękne przylaszczki <3 Ta ostatnia to różowa?

A na drugim zdjęciu co to za roślinka? Zabawnie wygląda
Glina i zielsko 23:19, 07 kwi 2026

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zrobiłam kilka fot na pamiątkę wiosny i pustego prawie ogrodu.

Może i na razie prawie pusty, ale za to jaki uporządkowany!

Mam nadzieję, że już wychodzisz z grypy i czujesz się lepiej?
W zgodzie z lasem 23:13, 07 kwi 2026

Do góry
Późną jesienią rzutem na taśmę kupiłam 10 dorodnych rododendronów. 9 z nich ma się świetnie, jeden już ma widoczne otwierające się pąki! Ale jeden - niestety nie wiem jaka odmiana, bo sadziłam na szybko i nie zrobiłam porządnych notatek - wygląda tak jak na zdjęciu. Myślicie, że jest jeszcze dla niego szansa? I co mogło być przyczyną? Na pewno nie niedobór wody, bo ma jej na pewno więcej niż dwa widoczne obok, schowane pod okapem dachu. Sadzone wszystkie w takiej samej ilości ziemi do rododendronów (po ok. pół dużego worka na krzak). Czy jest coś, co mogę jeszcze teraz dla niego zrobić?

Ogródek Gosi 23:11, 07 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 23:10, 07 kwi 2026

Do góry
Kordina napisał(a)
Po szaro-burościach dłuuuugiej zimy, tak cieszą wszystkie kolorowe drobiazgi wiosenne

Tak, po zimie cieszy każdy kolorowy maluszek.
Uwielbiam te drobiazgi.
Staram się co roku dosadzać, ale ciągle mi mało

ajka napisał(a)
Ja w tym roku nie zdążyłam z oknami. Może gdyby ciepło było, a tak to ani w ogrodzie ani nic z wodą się nie chciało robić. Więc i okna i taras nie zmyty w tym roku.

Pogoda faktycznie w tym roku jakaś taka do kitu.
Ale wykorzystałam 2 dni ciepełka i okna pomyłam.
Goście zobowiązują.

Święta, nie święta, a ja w niedzielę rozrzucałam nawóz na trawę.
Nie chciałam wczesniej, bo nie mam podlewani i kot chodzi, więc szkoda jego paputów.
Wieczorem miało padać, więc wyskoczyłam w stroju galowym do ogrodu . Sąsiedzi patrzyli dziwnie na mnie, że w dniu świątecznym prace ogrodowe uskuteczniam, ale ja byłam strasznie zadowolona, kiedy wieczorem usłyszałam burzę i deszcz.
Trawnik zasilony.
Szkoda, że teraz spadek temperatury

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:03, 07 kwi 2026

Do góry
Narsilia napisał(a)
Pierwiosnki i wiśnia pissardii w pąkach

Klaudia, Twój pierwiosnek taki sam jak mój. Identyczny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies