Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

ewsyg 21:10, 25 cze 2026

Jolu, ja też lubię poranki w ogrodzie. jak tylko pogoda pozwala, to spaceruję sobie z kawką. Pięknie masz Jolu, bujnie, zielono, soczyście i kolorowo. Szkoda róż, które Ci przemarzły.
Ostatnio bardzo podobają mi się powojniki z tyli dzwoneczkami. Wyglądają jak czapeczki elfów
Magara 22:56, 25 cze 2026

Jola - też mam Amistad i Love&Wishes. U mnie też nie zimują Bardzo je lubię i już mam wpisane na stałe w kalendarz, żeby w styczniu zamówić.
Liczyłam trochę na to, że masz pozytywne doświadczenia z ukorzenianiem ale widzę, że to jednak nie jest taka prosta sprawa
Joku 19:28, 26 cze 2026

Ewa, mnie się dzwoneczki już znudziły , wolę "bardziej płaskie" . Ale gdybym nie miała Rooguchi i Princess Diana pewnie bym do nich wzdychała . Tak na prawdę wszystkie są piękne.
Róże do donic na pewno jeszcze zakupię jeżeli znajdę coś co wpadnie mi w oko.

Daga, może gdybym miała cierpliwość i chęć to bym dotrzymała sadzonki do wiosny ale nie chciało mi się użerać. Masz szklarnię więc może spróbuj jesienią wykopać jeden lub kilka okazów, przyciąć je, posadzić w szklarni i w razie zapowiadanych mrozów otulić czymś porządnie. Najwyżej się nie uda ale spróbować można. Jeszcze inna możliwość czyli sadzonki przed przeniesieniem do domu opryskać jakimś preparatem antygrzybowym albo takim specyfikiem 2 w 1 (antygrzyb i anty owad) w sprayu na róże. Bo z wypuszczeniem w wodzie korzonków nie powinno być problemu.
Magara 22:35, 26 cze 2026

Jola, może spróbuję, ale dla pewności pewnie i tak zamówię
Zimy u nas ostatnio srogie, więc nie wiem czy szklarnia by coś pomogła
TAR 12:18, 29 cze 2026

Jola, swego czasu podczytywalam twoj wątek. Od samego poczatku. Potem u mnie nastapily zmiany, odeszlam stad na troche i watek sie zgubil. Najlepsze to, ze nie pamietalam osoby a ogrod. Ciesze sie, ze odnalazlam a to po naszym spotkaniu u Mirki
Ogromnie wszystko porosło bujnie od ostatniego mojego czytania. Na razie jestem na bieżaco, nie bede juz wracac do poprzednich stron i lat. Dodaje watek do obserwowanych.
Joku 16:51, 29 cze 2026

Aniu, miło mi powitać Pomorzankę . Mijamy się w różnych wątkach a nawet jak piszesz miałyśmy okazję poznać się osobiście. No i jakieś rośliny dotarły do twojego ogrodu. Zawsze nurtuje mnie myśl czy któraś z cebul czosnkowych zakwitła. Bo moje przesadzone póki co mają głównie liście. Więc jestem pełna obaw że podesłałam towar wybrakowany .
Przyznaję się że od czasu doi czasu podglądam twój wątek, podziwiam artystyczne zdjęcia i oczywiście urocze białasy sztuk 3.

Tymczasem ogród i ja próbujemy przetrwać panujące od kilku dni upały. Ogród wygląda coraz smętniej, jakoś bronią się głównie róże ale im również sporo do pięknej urody brakuje. Na termometrze zobaczyłam 50 stopni - akurat promienie słońca celowały w czujnik termometru. Dla mnie to nie jest normalne i coraz bardziej martwi.
Miało być spotkanie Pomorzanek w ogrodzie ale na szczęście uczestniczki mnie przekonały że nie damy rady. Rzeczywiście, nawet na zacienionym tarasie trudno byłoby wytrzymać. Trzeba poczekać na deszcz, spadek temperatury i powrót ogrodu do formy.
Dorota321 18:22, 29 cze 2026

Joku napisał(a)

Jolu masz piękny ogród, wygląda jak z angielskich czasopism o ogrodach. Bujne rabaty, piękne zestawienia roślin. Jest się czym zachwycać i cieszyć oczy.
Joku 18:23, 29 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Cudnie, róże zaczynają kwitnąć, są piękne i zdrowe Ale nie wszystkim zrobiłaś portrety? Czyżby jeszcze wszystkie nie zakwitły?
W balii zostawisz roślinki w doniczkach czy tak są teraz tymczasowo?
A gdzie Sibelius?

Umknęło mi pytanie o balię. Balia jest ale jakoś nie budzi mojego entuzjazmu. Rośliny rosną w doniczkach, na razie totalna prowizorka więc na efekty estetyczne proszę nie zwracać uwagi . Ponieważ balia jest głębsza niż doniczki więc postawiłam je na innych doniczkach odwróconych do góry dnem, wymiary nieco się rozmijają . Rośnie mięta wodna, coś co prawdopodobnie jest potocznikiem, ma fajne podobne do paproci liście i jakaś trawa. Rośliny upolowałam na brzegach okolicznych strumyków podczas spacerów z kijkami. Roślinom chyba jest dobrze, przynajmniej na razie. Natomiast z wody robi się breja. Brakuje ewidentnie czegoś natleniającego.

Sibelius nadal nie uwieczniony, zmaltretowany po upale.
TAR 18:47, 29 cze 2026

Jolu czosnki niestety nie przyjely sie. Za to bodziszki jak najbardziej. Tak sie mnoza, ze trafily juz do kolejnego ogrodu.
Dobrze, ze odpuscilyscie sobote. Ten upal byl niemilosierny. Ale zapowiada sie niewielkie ochlodzenie. Dla mnie wystarczajace sa temp. 23-24 stopnie. To co jest teraz to jakas masakra.
Joku 19:19, 29 cze 2026

Przykro mi że czosnki przepadły. Myślałam że coś z nich będzie, pewnie cebule były małe. Z bodziszkiem nie ma takich problemów, rośnie jak wściekły. Ale ja go lubię jako zadarniacz.
Co do upału to ja też "żyję" w temperaturze poniżej 25 st.