Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Zacisze Alicji 20:55, 28 lut 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Alicja

U ciebie to już wiosną na całego krokusiki już masz piękne. Tak syn jest w trasie z Zakopać i pisał jak pięknie sypie śniegiem że żal wyjeżdżać.
U mnie to tylko liście krokusów zalążków kwiatów nie widać. Ale hiscenty już mam ładne.

Ciemiernik ten przy murku może ma jakieś możliwości w bok się rozrastać. Białe bardzo lubię są w tej szarzyźnie bardzo wyraziste.
Ten bratek pewnie też samosiejka jaki uroczy piękne uszy ma w kropkę.

Elu! Krokusy kwitną te najwcześniejsze, inne dopiero z ziemi wychodzą. Też bardzo lubię właśnie białe ciemierniki,
(chociaż inne też piękne), bo ładnie je widać na szarych, pozimowych rabatach.
Bratek samosiejka, najbardziej kolorowy z wszystkich .
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:27, 28 lut 2023

Do góry

Ciemierniki które rosną któryś rok z kolei są już zaaklimatyzowanie nie trzeba ich przykrywać.
Młódki nie wiem. Moje odkryte i nic im nie jest.

Dzisiaj byłam u ogrodnika i bratków nie schowali,nie przykryli i mróz zmroził liście i kwiaty. Bratki do -5 wytrzymują widocznie było więcej

Tak wiem Elu, dlatego te co rosną u mnie już kilka sezonów nie przykrywam, te pod wiadrami to świeżaki styczniowe,dlatego chucham na nie

Szkoda bratków ale może odżyły potem,bo one twardzielki

Dziś u mnie chyba przymrozi bardziej ,bo już jest -3,ech...
Ptasi gaj 20:08, 28 lut 2023

Do góry
Dzisiaj słonko świeciło od razu inaczej człowiek się czuje. Widzę na spacerze, że już cebulowe ładnie kwitną.

Chcialam się pochwalić moimi doniczkowymi. W zeszłym roku kupione o tej porze przesadzone w kwietniu i rosną jak na drożdżach. Podlewam je raz w miesiącu mikstura z żylatyny na szklankę 1 łyzeczka żylatyny rozprowadzam w ciepłej wodzie i później przelewam do słoika litrowego i podlewam poniższe kwiaty.
W grudniu też posłałam rozcieńczonymi drożdżami (nimi podlalam wszystkie kwiaty)

Sanseviera urosła o 50 cm ta wyższa, druga muszę przesadzić bo z donicy kłącza wychodzą

Zamioculcas - wypuściły nowe kły

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:46, 28 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Rano -5 ,ech
Dziś ma być powtórka, jedyny plus, że słońce od rana

Kwitnące ciemierniki nakryłam wiadrami

A jak u Was?

Ciemierniki które rosną któryś rok z kolei są już zaaklimatyzowanie nie trzeba ich przykrywać.
Młódki nie wiem. Moje odkryte i nic im nie jest.

Dzisiaj byłam u ogrodnika i bratków nie schowali,nie przykryli i mróz zmroził liście i kwiaty. Bratki do -5 wytrzymują widocznie było więcej
W ogródku Martki 19:30, 28 lut 2023

Do góry
Witam Martka

Dzisiaj to pierwszy dzień u nas tak słoneczny i ciepły.
Krokusy się otworzyly w słońcu ok 20 stopni
Zasiewy pięknie wykiełkowały.
W przyszłym tygodniu sieje pokrzywkę resztę do gruntu.

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 19:11, 28 lut 2023

Do góry
Witam Agnieszko

Przesledzilam koncowke watka działasz już na całego. Ja tam lenia mam. Pogoda też taka sobie pierwszy dzień dzisiaj słonko świeciło.
Słonko świeci coraz wyżej i ciepłej.
Jeszcze czekam na ciepełko.
Wozidelko bardzo ładne i pomocne, ale drogi.to zakup.

Słońca życzę
Ptasi gaj 15:37, 27 lut 2023

Do góry

Mam nadzieję Aniu że już wypoczęłaś dzisiaj.po wczorajszym wyjeździe.

Jak zrobię wszystko w ogrodzie będziemy jeszcze przycinać sosny i brzozy.tez chcemy gdzieś wyjechać.
Moze się uda wbić w okienko pogodowe. Chciałabym pojechać nad morze popatrzeć na zimowe fale.

Tak, dziś już jest dobrze. Nie lubię być taka zmęczona bo nie mogę kompletnie myśli pozbierać a jeszcze wczoraj musiałam wyrobić normę przygotowywania syna z matmy do egzaminów ósmoklasisty i po prostu on szybciej rozumiał zadania niż ja.

Patrzyłam na pogodę to w przyszłym tygodniu od środy pokazuje 0 w nocy. To chyba dobry znak
April podbija las... 13:19, 27 lut 2023

Do góry

Jola jakie paprocie polecilas Wioli i skąd też jestem zainteresowana.
Odnośnie lilii napiszę wieczorem u siebie.

U ciebie wątek jak w lecie takie ma wzięcir. Czytam i do tyłu się cofam ciągle coś nowego.

Teraz idę do Wioli te sadzonki zobaczyć

Wioli poleciłam Dryopteris affinis - nerecznica mocna. Ale ona ma tam dość mokre stanowisko. Przyszły piękne sadzonki, zimozielone.
Sklep na pw
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:27, 27 lut 2023

Do góry

Co jeden ciemiernik to piękniejszy, ale ten na pierwszej focie tylko pozazdrościć (pozytywnie). Może też się takich dochowam.
U ciebie już wiosną pełna gębą.
U mnie mokro. Lenia mam. Pogoda beznadziejna szaro buro, pada deszcz.
U mnie znowu roje komarów nad kompostownikiem widocznie czują ciepło.

Pozdrawiam

Elu to chyba nie są komary, u mnie też latają, ale chyba jakiś rodzaj błonkówek podobnych do komara, ale większych. One wcale nie są nami zainteresowane.
Tych ciemierników mam trzy takie kępy , a już ich siewki mi w tym roku kwitną i to obficie jak na pierwsze kwitnienie. Ciemierniki to chyba razem z liliowcami jedne z moich ulubionych roślin. Żadnej roboty z nimi nie ma a efekt jest u nas też teraz pogoda pod psem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:40, 26 lut 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

zimowity

pszczółki przyleciały

Co jeden ciemiernik to piękniejszy, ale ten na pierwszej focie tylko pozazdrościć (pozytywnie). Może też się takich dochowam.
U ciebie już wiosną pełna gębą.
U mnie mokro. Lenia mam. Pogoda beznadziejna szaro buro, pada deszcz.
U mnie znowu roje komarów nad kompostownikiem widocznie czują ciepło.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:14, 26 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Ja też mam lenia a dziś jestem padnięta do byliśmy wczoraj w odwiedzinach u rodziny męża i późno wróciliśmy. Padam na twarz

Mam nadzieję Aniu że już wypoczęłaś dzisiaj.po wczorajszym wyjeździe.

Jak zrobię wszystko w ogrodzie będziemy jeszcze przycinać sosny i brzozy.tez chcemy gdzieś wyjechać.
Moze się uda wbić w okienko pogodowe. Chciałabym pojechać nad morze popatrzeć na zimowe fale.

Ptasi gaj 21:10, 26 lut 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Elu, ciemierniki pięknie ci kwitną. Zawsze na wiosnę przeraża mnie ilość prac ogrodowych, a potem powoli, powoli,
jakoś się trzeba z tym wszystkim wyrobić. W tym roku zdążyłam dopiero pościnać hortensje i hibiskusy, dziś zasypało, a pogoda kiepsko się zapowiada, więc nie wiem kiedy następne prace.
Też mam lenia. Pozdrawiam Elu.

A u mnie wszystko rośnie tak jak we wrześniu, październiku i listopadzie zeszłego roku. Tylko suchcielce mokre.
Czekam na słońce.
Mam w tragicznym stanie bergenie leżą liście w kropki zmieszane z ziemią które bażant rozgrzewały.
Zrobiłam sobie grafik. Przytnę hortensje później trawy. Jeszcze nie mam róż przyciętych a pąki na zielonych łodygach już sa. Potem będę porządkować rabatę po rabacie, aby było widać co zrobione.

Też pozdrawiam Alicja
Zacisze Alicji 21:02, 26 lut 2023

Do góry
Witam Alicja

U ciebie to już wiosną na całego krokusiki już masz piękne. Tak syn jest w trasie z Zakopać i pisał jak pięknie sypie śniegiem że żal wyjeżdżać.
U mnie to tylko liście krokusów zalążków kwiatów nie widać. Ale hiscenty już mam ładne.

Ciemiernik ten przy murku może ma jakieś możliwości w bok się rozrastać. Białe bardzo lubię są w tej szarzyźnie bardzo wyraziste.
Ten bratek pewnie też samosiejka jaki uroczy piękne uszy ma w kropkę.
Ptasi gaj 17:44, 26 lut 2023

Do góry
April napisał(a)
Elu, jakie masz ładne te martagony. Ja kupiłam cebulki ale w pierwszym roku wcale nie kwitły. Czyżby za młode cebulki?

Jolu były ładne w zeszłym roku. Moje sądziłam wiosna 2021 też nie były specjalne. Coś w tym jest cebulką musi się rozrosnąć aby wytworzyła ładny kwiat. Kwiat musi z czegoś czerpać siłę aby był taki ładny.
Poniżej fotki z 2021 specjalnie ich nie robiłam bo byłam nabytkiem tych lilii przerażona, że takie byle jakie aż w zeszłym roku przeszły moje oczekiwania przepiękne.
Myślę że w tym roku twoje też będą ładnie kwitły podsyp im trochę nawozu.
Jak widzisz zaledwie parę kwiatów na łodydze a w zeszłym to na jednej gałązce naliczyłam 37 kwiatów.

Ptasi gaj 15:58, 26 lut 2023

Do góry
Kasiu w dalszym ciągu mam lenia. Nie chce mi się nawet pisać. Trzeba jednak kiedyś rozpocząć. Przejrzałam kilka wątków u niektórych to jak latem sądzą, przesadzają i sieją tylko pielenia brak.
U mnie żadna rabatach nie ogarnięta.
Będzie cieplej to pojadę na tydzień to ogarnę. W zeszłym roku też ok połowy marca zaczęłam coś robiła a później jak wiesz na początku kwietnia śnieg przyszedł i d. ...
Z ciemiernikami nie rozdrabniaj się tylko razem jest efekt.
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:03, 26 lut 2023

Do góry

Wiola Sporobulusa to trawa preriowe urośnie nawet na piachu. Nie musi mieć dobrej ziemi przeciętna aby była tylko dobrze zdrenowana i dużo słońca. Najważniejsze aby ziemia była luźna i woda zima nie zalegała.
Nie potrzebuję zbytniego podlewania.
Mam dużo traw preriowych i prawie ich nie podlewam i rosną.
Jak masz te młode w donicach abyś ich nie podlewalam bo korzenie zgniją.

Właśnie czytałam , że on woli sucho niż mokro. Uwielbiam takie niewymagające trawy

Ok nie będę podlewać. U mnie ziemia przepuszczalna tu gdzie będą sadzone ,więc spoko
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:12, 26 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Nie zabieraj fotek

Tak glebę będą mieć dobrą ciekawe jak będą rosły u mnie i czy będą się siać w kamieniu

Fajnie Twoje urosły z nasionek

Wiola Sporobulusa to trawa preriowe urośnie nawet na piachu. Nie musi mieć dobrej ziemi przeciętna aby była tylko dobrze zdrenowana i dużo słońca. Najważniejsze aby ziemia była luźna i woda zima nie zalegała.
Nie potrzebuję zbytniego podlewania.
Mam dużo traw preriowych i prawie ich nie podlewam i rosną.
Jak masz te młode w donicach abyś ich nie podlewalam bo korzenie zgniją.
April podbija las... 13:59, 26 lut 2023

Do góry
April napisał(a)

No skandal Do mnie wysłali e-mail. Może już jestem dla nich stałym klientem A może po prostu wczesną wiosną wysyłają mocniej zabezpieczone, nie wiem, miałaś fart.

No i widziałam, przyszły PIĘKNE sadzonki Niech zdrowo rosną

Jola jakie paprocie polecilas Wioli i skąd też jestem zainteresowana.
Odnośnie lilii napiszę wieczorem u siebie.

U ciebie wątek jak w lecie takie ma wzięcir. Czytam i do tyłu się cofam ciągle coś nowego.

Teraz idę do Wioli te sadzonki zobaczyć
Grzebiuszka ziemna 22:57, 25 lut 2023

Do góry
Bożenko tak na szybko. Werbena wysięk i postaw na dworze. Musi przejść nostryfikacje. Albo wstaw paczkę do lodówki na 1 miesiąc i później wysięj.
Jutro zajrzę bo widzę wszyscy sieją tylko ja do tyłu.

Elu - dzięki za przypomnienie, już robię zetknęłam się z opinią ogrodniczki, że właściwie wszystkie byliny dobrze jest poddać stratyfikacji i coś w tym jest, bo przecież w naturze, tak właśnie się dzieje.
Grzebiuszka ziemna 22:46, 25 lut 2023

Do góry
Bożenko tak na szybko. Werbena wysięk i postaw na dworze. Musi przejść nostryfikacje. Albo wstaw paczkę do lodówki na 1 miesiąc i później wysięj.
Jutro zajrzę bo widzę wszyscy sieją tylko ja do tyłu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies