Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Dzień Dobry, Witam 08:24, 04 lut 2016

Do góry
Hej,
bardzo mi miło, widziałam twoje zdjęcia wczoraj skarpa jest imponująca i daje mnóstwo możliwości. Moja to taki lekki pagórek, tylko na zdjęciu tak wygląda. Na razie pozostanie polem uprawnym.

Oczywiście, że załażę swój wątek. Muszę się tylko trochę przygotować, zebrać wszystkie pomysły w całość. Niestety a razie trochę brakuje mi czasu.

Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 19:59, 03 lut 2016

Do góry
Witam . U nas w ogrodzie też jest skarpa i równości niewiele . Pomyśl o zapewnieniu roslinom na skarpie jak najlepszych warunków, czyli woda i ulepszanie ziemi . Ja używam rosahumus, kompost, granulowany obornik, cały czas ściełkuje ziemię zanim rośliny sie nie rozrosną. Wbrew pozorom jest sporo roslin lubiacych suche stanowiska , rozchodniki u nas mają ok metra na wysokosc i szerokosć , krwawnik, lawenda, perowskia , trawy przeróżne . Dosadziłam Nigre , na górze są smaragdy , poniewaz zaraz mam ulicę .
Pomysl na spokojnie co i jak, napewno sie uda
Trzymam kciuki
Ogród od zera na skarpie 09:35, 03 lut 2016

Do góry
Cały czas mam nadzieję, że obejdzie się bez murków. Skarpa jest od sierpnia zeszłego roku i na razie nic się nie osypuje, jest mocno ubita koparką. Ale pewnie to naiwne ;(
Skarpa wokół domu 08:49, 03 lut 2016

Do góry
Witaj Malina,
jestem nowa, pewnie wątek nieaktualny, ale i tak napiszę, może przeczytasz. Bardzo podoba mi się twoja skarpa, chyba jedyna jaką widziałam z bylinami (?). Wygląda bardzo lekko. Masz jakieś zdjęcia z jesieni jak to wygląda? Ja myślałam o różach okrywowych z lawendą i trawami, ale takie kwiaty jak u ciebie też bym dodała. Ale skarpę mam dość stromą.
Ula
Ogród od zera na skarpie 20:32, 02 lut 2016

Do góry
Chyba najpierw zasieję łubin na poprawienie ziemi Ale skarpy chyba muszę od razu czymś obsadzić. Myślałam o okrywowej róży przynajmniej na części. Ale nie wiem co oprócz tego. Całej skarpy różą nie obsadzę, bo skarpa ogromna.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:05, 23 sty 2016

Do góry
no własnie na tym pierwszym zdjeciu pokazana jest skarpa. Takie sa 2 w ogrodzie, wiec planuje aby były wykonane w podobny sposób. Planuje użyć tutaj : tawuł, berberysów, jałowców, irgi ( dzięki za podpowiedź), kosodrzewin, jakieś wyższe wypiętrzajace sie gdzie niegdzie drzewko np. choina kanadyjska. Natomiast , nie mam bylin i takich roślin, które szybko zarosna skarpę ale nie sa smieciami Bo tutaj potrzebnych jest dużo roślin, dekoracyjnych ale tanich, bo ta skarpa ma ze 20m a wysoka jest na 2 m. Macie pomysł?
Wrzucam zdjęcie z innej perspektywy.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:43, 22 sty 2016

Do góry
z tego co widze to skarpa jest troszkę wyzsza od płyt betonowych przy płocie. one maja chyba z 30cm wysokosci nie? to chyba skarpa ma z 0,5wys czyli by ci wyszło na płasko czyli idealnie masz jakaś fotkę z większej perspektywy, moze ten murek pasowałoby wkomponować w dalsza część ogrodu
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:04, 16 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Zima u Ciebie....od razu jakoś przyjemniej się robi z tym puszkiem....widniej
Zauważyłam, że masz fajną skarpkę...lubię jak nie jest zupełnie płasko....ciekawe jak to obsadzicie.
skarpa obsypana żwirem, nie myślałam o jej obsadzaniu - a co masz jakieś propozycje ???
Ogród MUZY 11:42, 06 sty 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Agnieszko, żółte poletko czym obsadzone?...Różowa wiązòwka u mnie się kładzie, a u Ciebie wszyskie w pionie, popierasz je i pozostałe byliny?

Agatko moja wiązówka rośnie w rożnych miejscach i na słoncu i jak tutaj nad brzegiem oczka wodnego i nigdy nie miałam problemu z wykładaniem się (moze inna odmiana?) jedynie corocznie podwiązuje do palików piwonie bo mam spore krzaki o ciężkich pełnych kwiatach i parzydła leśne a reszta rośnie bez pomocy
To żółte poletko to skarpa ( ławka jest nad brzgiem oczka którego tu nie widać)która czeka na zmiany bo chcę od strony oczka zbudować murek podtrzymujący ten wał ziemi. Na skarpie posadziłam szpaler piwonii i irysów,na fotce widać żółty rumianek ogrodowy,przekwitły czyściec wielkokwiatowy,firletka kwiecista karminowa,niebieski przetacznik,czerwone liliowce rosną juz nad brzegiem oczka
Ogród z pergolą 13:51, 15 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

no właśnie o to smiecenie podczas kwitnienia sie boje.. ja bym te drzewa posadziła za skarpa na płaskim terenie, skarpa jest ok 2m długa to chyba akurat fajna odległosć zeby cień drzewo rzucało. a brzozy pozyteczne nie zabierają za duzo wody z gleby?moga byc w ich poblizu róże?

ja mam 5 doorenbosów w odległości jakieś 25 m od tarasu, faktycznie w czasie kwitnienia na tarasie jest warstewka tego żółtego pyłku, ale nam to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Jeśli chodzi o liście to mniej śmiecą niż brodawkowate, natomiast są pijakami wielkimi i to trzeba mieć na uwadze.
Ogród z pergolą 13:14, 15 gru 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, każde drzewo "śmieci" , iglaste też. Wiesz, ja mam huśtawkę pod brzozami i wiesz co mi upierdzieliło najbardziej poduchy (poza ptakami ? Świerki sąsiada na wiosnę! Spadały te okrywy pączków i było to wszędzie - w dodatku na niektórych była jakaś żywica czy coś i miałam uklejone. Brzozy gubią liście ale czy zebranie ich to większy wysiłek niż koszenie? No litości Śmiecą jeszcze kiedy pylą ale dorenbosy nie kwitną tak często i obficie jak nasze brzozy brodawkowate. Poza tym żółte liście ścielące się pod drzewem... Piękny widok Z tarasu zmieciesz a na rabacie mogą zostać jako ściółka.
Ambrowce są też piękne ale potrzebują wody, nie wiem czy dlugo uda ci się je utrzymać w dobrej kondycji na skarpie

no właśnie o to smiecenie podczas kwitnienia sie boje.. ja bym te drzewa posadziła za skarpa na płaskim terenie, skarpa jest ok 2m długa to chyba akurat fajna odległosć zeby cień drzewo rzucało. a brzozy pozyteczne nie zabierają za duzo wody z gleby?moga byc w ich poblizu róże?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:05, 12 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Działaj i pokazuj

Lać przestało , ale wiało jak ..... troszkę podziałaliśmy na polu ,a troszkę w warsztacie
Najpierw posadziłam z synem nasze cypryski.....miejscówkę dostały od razu stałą tylko trzeba ją wiosna ciut podreperować , a potem poczeka na duża metamorfozę już poremontową

Czyli tu gdzie ma być kilku poziomowa skarpa z podkładów lub stempli z iglakami i cebulowymi, a na razie jest jak jest

Na wiosnę trzeba zdjąć trawę i poszerzyć ten pas przy chodniku żeby było lepiej kosić
Ogród z pergolą 10:54, 11 gru 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Floksy, choc bardzo je lubię ale na skarpę nie nadaja sie, są za wysokie i na wiosne i na jesieni nieciekawie wyglądają tam musi byc cos ładnego cały rok.

wiem właśnie, Bożenko podpowiedz coś..jak przytargam na wiosne brukarzy do zrobienia "podłogi" w altance to spytam czy by mi tez nie podzielili skarpy tak jak z jazzy proponowałaś na wszelki wypadek chce mieć 2 opcje skarpa w całości i podzielona
Ogród z pergolą 21:12, 09 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
a co sadzisz o takim czymś:
na dole skarpa fairy okrywowa na zmianę z trzmielinami.nad trzmielinami róze rabatowe (jakas odmiana w ciemnym różu). do tego 2 lub 3 miłorzęby na pniu i pomiedzy w wolne miejsca stipa

u mojej mamy na skarpie są róże the fairy i trzy odmiany trzmielin.
Pomysł na nasadzenia mi się podoba, tylko dorzuć tam coś zimozielone.
Ogród z pergolą 21:00, 09 gru 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
na dole skarpa fairy okrywowa na zmianę z trzmielinami.nad trzmielinami róze rabatowe (jakas odmiana w ciemnym różu). do tego 2 lub 3 miłorzęby na pniu i pomiedzy w wolne miejsca stipa

Napisze to co ja sądze tylko, pomyśł ale nie sugeruj sie bo każdemu może sie podobać coś innego
Ja nie lubię trzmielin na pniu np
Ale milorzeby są bardzo ładne
Ja posadzilabym po jednej str jakieś sliczne drzewko lub 2-3 w zależności od wielkości które dadzą trochę cienia
Po drugiej str ze 2 iglaki różnej wielkości które bedą zielone rownież w zime i trochę oslonią taras
Inna opcja to kratki na pnacza czy roze
Albo właśnie takie przejście do altany jak chciałaś tylko ja bym to przejście umieściła z boku a nie na wprost
Porosniete pnaczami, z niezbyt gęsto umieszczonymi przesłanie może ładnie wyglądać

A roze z trawami na skarpie jak najbardziej tylko chyba nie sadzilabym równych rzędów tylko tak poutykala pomiędzy stipą czy innymi trawami
Ogród z pergolą 20:44, 09 gru 2015

Do góry
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 18:57, 08 gru 2015

Do góry
To mało urodziwe teraz miejsce przygotowuję pod nową rabatę ,a jest to skarpa na metr wysoka .Będzie podmurowana kamieniem ze schodkami po środku .Zdjęcie zrobione z boku.Oczywście nie jest skończona bo nie było mi łatwo usypać ją mając tylko szpadel i taczki Trochę tej ziemi tam weszło a do końca jeszcze druga taka połowa.
Będę potrzebowała waszej pomocy bo zupełnie nie wiem czym ją obsadzić ale to dopiero na wiosnę

Ogród z pergolą 14:10, 07 gru 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Aniu,

Czerwone róże będą trochę wyższe niż różowe. Jako, że to przy tarasie, a obok masz trawiastą rabatę to tu może poprzeplatasz trochę bukszpanu? jest zimozielony i nada trochę zieleni zimą.
Na okrywowe to nadadzą się "The Ferry", mają ją u Ciepłuchy.

Róże mają kolce to je trochę odsuń od schodów, żeby ci się dzieci nie poraniły.

tak, to jest dobra mysl z tym bukszpanem. tylko dobrze skomponować bukszpan, trawy i róze..pamiętajmy ze to jest skarpa..
Biało różowy ogród za płotem. 13:33, 06 gru 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Miały być fotki to są, ale na prawdę nie ma czego pokazywać, będzie bardziej roboczo.
Na tarasie wstępnie powiązane miskanty, dziobały po oczach jak sadziłem narcyzy to na szybko powiązałem.

Mam nadzieję, że w przyszłym roku na tym kadrze będą piękne ukrzyżowane graby zasłaniające podwórko sąsiada, oby moich upatrzonych nikt nie wykupił.

Zamknąłem drugą skarpę murkiem, niestety brzeg tarasu nie wykończony bo kolejna firma od elewacji nie stawiła się w umówionym terminie, temat przechodzi na wiosnę.

Przy okazji na przekopanej z końskim obornikiem skarpie wschodzi owies, będą żniwa

No i nie miałem pokazywać w sumie bo nie ma czego. Uporządkowana skarpa przy schodach wejściowych z obrzydliwym zawijasowym murkiem (pozostałość z projektu
domu), który mam nadzieję troszkę się ukryje po wykonaniu podjazdu i ścieżki.
Skarpa dostanie granitowy murek, a różaneczniki są tylko zadołowane w ajkimś tam układzie na zimę.

Tak ma wyglądać podjazd. W sumie będą tutaj 4 niewielkie rabaty do zagospodarowania, nie wiem do końca co będzie, ale ma być dość minimalistycznie.

I tyle, nic więcej do pokazania nie mam liczę, że w przyszłym roku mocno się to zmieni

Trawy posadzone w jednym rzędzie ślicznie wyglądaja. Podoba mi się.
Ogród z pergolą 20:37, 05 gru 2015

Do góry
prawda? tylko muszę cos z tą moją skarpa zrobić bo boje się ze woda będzie za szybko uciekała i róże nie dadzą rady. ale na rabacie trawiastej myślę ze będzie bajecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies