Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aga 18:25, 10 cze 2016

Witam mam rabatę z trzema śliwami wiśniowymi między nimi rosna hortensje vanila fraise.Przed pniami sliw rosna tuje orientalis aurea nana .Miedzy tujami orientalis jest przerwa ok 1 metra narazie rosna tam orliki ale chcialabym zamienic je na cos innego.Czy moga byc zurawki ?A całkiem na przodzie rabaty jest bukszpan zywopłocik.Z góry dziekuje za pomoc
Gardenarium 18:31, 10 cze 2016

Żurawki Obsidian będzie dobrze. Ciemne, prawie czarne.

Instagram Ogrodowiska
Aga 18:58, 10 cze 2016

Mam taka rabate gdzie miedzy rozami(angielskie nie pnace) jest troche miejsca co lepiej posadzic ostrózke czy bodziszka?Czy lepiej wszedzie lawenda?

Gardenarium 08:04, 12 cze 2016

babik napisał(a)
Co sądzicie o takiej rabacie?

Całkowicei wszystko zginie w zimie, z powojnika będzie brzydki kołtun, szłwia zmarnieje po przekwitnięciu, jak przytniesz będzie kwitła ponownie, róża Chopin urośnie w połowę okna albo wyżej i pustki będą.

Źle, nie ma nic zimozielonego a ni niczego co by nadało formę rabacie. Chopina zamień na niższą różę, np okrywową, W różę posadź pienne trzmieliny a w szałwie dodaj zimozielone turzyce.
Do powojnika dodaj bluszcz. Albo w ogóle z niego zrezygnuj, bo na czym go puścisz? na brzydkiej kartce, która będzie zimą szpeciłą dom?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:06, 12 cze 2016

Aga napisał(a)
Mam taka rabate gdzie miedzy rozami(angielskie nie pnace) jest troche miejsca co lepiej posadzic ostrózke czy bodziszka?Czy lepiej wszedzie lawenda?

Wszędzie lawenda? NIe. Lepiej co innego, inne wysokości, inne odcienie fioletu, dodaj innego koloru który pokręci fiolety.

Instagram Ogrodowiska
frezja 21:48, 12 cze 2016

Fajne podpowiedzi Danusi...czytam i uczę się
Mariusz72 12:10, 13 cze 2016

Gardenarium napisał(a)

Na trójkąciku przy domu może być także jeden miłorząb. Jakby się uparł, to można jeszcze wkomponować 3 miskanty Variegatus.

Dziękuję Danusiu, Twoje rady są jak zawsze bardzo pomocne. Kompozycja mi się podoba. Zamieszczę moje propozycje, inspirowane Waszymi kompozycjami i poddam je Waszej ocenie.
AnkaW 09:48, 14 cze 2016

Może jeszcze raz zapytam: jakie rośliny mogłabym wsadzić tam, gdzie "narysowałam" te wysokie zielone "cosie"? Czerwoną linią pokazałam granicę kamyczków. Potrzebne jest mi coś dość wysokiego (1,2- 1,5m)co dobrze czułoby się z lawendą - strona bardzo słoneczna. Zaczęłam się zastanawiać nad cisami ale nie wiem czy nie uszkodzi ich śnieg spadający z dachu Nie mam też pomysłu na obszar pomiędzy lawendą a trawnikiem. Nie mogą to być niestety rośliny z kolcami czy owocami, bo mam małe dzieci a altana jest blisko jagodnika. I oczywiście nic trującego. Na innych skarpach mam: macierzankę piaskową, floksy, żagwin, rogownicę ale te ostatnie zaczynają być brzydkie o tej porze. Miałam kostrzewę siną i się nie sprawdziła - może jakieś inne trawy? Nie chciałabym skończy z płożącymi jałowcami Agnieszka radziła mi murek i możliwe, że powstanie jak będziemy budować grilla ale póki co ta skarpa straszy. Zastanawiam się też co posadzić po stronie północnej - myślałam o barwinku? Pas lawendy po stronie południowej zasadziłam wczoraj - tej po stronie wschodniej jeszcze nie ma, bo nie wiem co będzie powyżej i nie wiem jaką odległość zostawić A roślinki się męczą w doniczkach
AnkaW 09:49, 14 cze 2016

aha jeszcze informacja - na te wysokie rośliny mam do dyspozycji około 2,5m szerokości. Wspomóżcie proszę
paula23 10:12, 14 cze 2016

AnkaW napisał(a)
Może jeszcze raz zapytam: jakie rośliny mogłabym wsadzić tam, gdzie "narysowałam" te wysokie zielone "cosie"? Czerwoną linią pokazałam granicę kamyczków. Potrzebne jest mi coś dość wysokiego (1,2- 1,5m)co dobrze czułoby się z lawendą - strona bardzo słoneczna. Zaczęłam się zastanawiać nad cisami ale nie wiem czy nie uszkodzi ich śnieg spadający z dachu Nie mam też pomysłu na obszar pomiędzy lawendą a trawnikiem. Nie mogą to być niestety rośliny z kolcami czy owocami, bo mam małe dzieci a altana jest blisko jagodnika. I oczywiście nic trującego. Na innych skarpach mam: macierzankę piaskową, floksy, żagwin, rogownicę ale te ostatnie zaczynają być brzydkie o tej porze. Miałam kostrzewę siną i się nie sprawdziła - może jakieś inne trawy? Nie chciałabym skończy z płożącymi jałowcami Agnieszka radziła mi murek i możliwe, że powstanie jak będziemy budować grilla ale póki co ta skarpa straszy. Zastanawiam się też co posadzić po stronie północnej - myślałam o barwinku? Pas lawendy po stronie południowej zasadziłam wczoraj - tej po stronie wschodniej jeszcze nie ma, bo nie wiem co będzie powyżej i nie wiem jaką odległość zostawić A roślinki się męczą w doniczkach

Cis jest trujący, bukszpan tez, tuje też...
Jest mnóstwo trujących roślin i zapewne sama masz wiele w swoim ogrodzie...