Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

14:30, 08 cze 2016
W podziękowaniu za widoki rabatowe, przybiegłam z ofertą piwonii pojedynczych i typu japan. Polecam kilka wyborów.

W szkółce'Bergenia' jest piwonia chińska'Fen Yu Nu' - 'Little Medicine Man'- 'Dancing Butterflies' oraz piękny amarantowy'Neon" i różowawa'Władysława.

W sklepie u Bilskich będą w sierpniu różowa Doreen i biała Witleyi Major oraz bladoróżowa z fioletem 'Do Tell'i amarantowa 'Ursyn Niemcewicz'.

U Barcikowskich-odmiana piękna bardzo różowa -H.F.Hemerick.
Malgosik 15:13, 08 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

ależ piękne kwiatowisko
paniprzyroda 15:18, 08 cze 2016

Cóż można dodać do tych wszystkich zachwytów? Tylko cisza i rozdziawiona paszczęka została Reanimowałam śmietankowe łubiny z ub. roku, nie przeżyły zbyt dobrze kilku przeprowadzek dzięki za instruktaż rozmnażania.
blyxa 22:47, 08 cze 2016

Miałam chwalić łubiny i warzywniak ale przy tym zaniemówiłam.
Pszczelarnia napisał(a)

wielkie WOW. Tak się wpatrywałam, ze pewnie będize mi sie śniło
anka_ 07:35, 09 cze 2016

Łan irysowy cudowny. A łubiny to już poezja....
Pszczelarnia napisał(a)
...2. inne mam żółte (mleczno-żółte dla porównania z makiem syberyjskim rosną),

3. i dla kompletu jeszcze malinowe.

"Zdefiniowanie koncepcji ogrodu" ... ja cały czas mam z tym problem. Ale zauważyłam, że ostatnio coraz bardziej w stronę sielskości mnie ciągnie. A może wreszcie człek dostrzega, że na wsi to poprostu ten typ ogrodu wpisze się w całość?....

Ewo a czy łubiny z siewu to kwitną dopiero w następnym roku?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
kKasiA 15:18, 09 cze 2016

śmietankowe łubiny hmmmmm moje marzenie u mnie miały też być takie a wyszły fioletowo-białe i różowe. Podziwiam i zachwycam się. pozdrowionka!
Pszczelarnia 18:01, 09 cze 2016

anka_ napisał(a)
(...)

Ewo a czy łubiny z siewu to kwitną dopiero w następnym roku?

Niektóre mogą zakwitnąć już w tym samym ale nie będzie to z pewnością szał kwitnienia.
Pszczelarnia 18:14, 09 cze 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tak bardzo podziwiam ten cud wpisania się Twojego ogrodu w krajobraz, że aż mi dech zaparło. Kiedy się na takie coś patrzy, nie żal wysiłku jaki się włożyło w zagospodarowanie ugorów. Gratuluję Ewo!

Gruszko, ot i wynurzeń moich ciąg dalszy. Czasami myślę sobie, że powinnam była się zasłonić od skarpy (ze względu na otwartość terenu na okoliczne krajobrazy sąsiedzkie), czyli obsadzić ją drzewami i szybko rosnącymi żywopłotami ( a nie cisem).
Ale wtedy nie miałabym rabaty bylinowej po słonecznej stronie, a drzewa rzuciłyby dużo cienia, nawet na dom.

Przed powodzią i regulacją potoku skarpa nie była tak stroma i była naturalnie obsadzona drzewami, a na miejscu bylinowej rosło wrzosowisko i był zielnik w słonecznym miejscu. Ciekawa jestem czy teraz już zawsze w tym miejscu będzie bylinowa?

Pszczelarnia 18:15, 09 cze 2016

paniprzyroda napisał(a)
Cóż można dodać do tych wszystkich zachwytów? Tylko cisza i rozdziawiona paszczęka została Reanimowałam śmietankowe łubiny z ub. roku, nie przeżyły zbyt dobrze kilku przeprowadzek dzięki za instruktaż rozmnażania.

Ja bym dodała kompozycję mikołajków z czosnkami główkowatymi. Ale to w kolejnym sezonie.
Pszczelarnia 18:17, 09 cze 2016

AgataP napisał(a)

No to wymiękłam Ty chcesz na leżaczku poleżeć u mnie a ja u Ciebie....
kule bukszpanowe już takie wielkie, kiedy ja się swoich takich doczekam...
a malinowe łubiny są przepiękne... szkoda że tak mało się ich wprowadza do ogrodu... i czy dobrze widzę na rabacie arcydzięgiel ? bo rdest widzę - masz ich chyba ze 3 czy 4 odmiany cudowności ....

W tym roku nie tnę tych kul. Raz im się upiecze. One mają 15 lat, Agato - ale zawsze były cięte.