Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 07:57, 02 mar 2016

Do góry
Podawajcie propozycje, ja na pewno nie mogę w samą majówkę i od 5 do 10 lipca.

Powojnik pod magnolią 07:54, 02 mar 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/203-prosty-przepis-na-wrzosowisko

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/60-czas-na-wrzosowisko

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/427-wrzosce-krokusy-i-wrzosy-udany-mariaz-na-wiosennej-rabacie
Przedogródek z roślin jednorocznych (zamknięty, przeniesiony) 07:51, 02 mar 2016

Do góry
Mamy taki wątek, poczytaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/273-przedogrodek?page=11#post_7
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 07:51, 02 mar 2016

Do góry
kleszcz72 napisał(a)

Witam
Chodzi o ok 40cm szerokości i 20 metrowej długości pas między chodnikiem a ogrodzeniem /siatką/
Chciałabym posiać tam cosmos pelny biały oraz mak Blac Peony /"czarny"-burgund pełny/-posadzone w kilku kępach razem,oraz jak się uda to aksamitka kremowa.
Całość byłaby uzupełniona smagliczką nadmorską.
Czy to będzie dobrze wyglądało?
A może zaproponujecie coś innego?
Jesienią chcę tam posadzić trzmielinę fortune'a +rozchodnik okazały +rogownica/?/
Wystawa jest wschodnio-południowa.
Dziękuję wszystkim za rady
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:47, 02 mar 2016

Do góry
Podstawowa informacja - czy to torf wysoki (nadaje się jedynie do zakwaszania gleby) czy niski (nadaje się do ogrodu, ale należy przemieszać go z glebą, nie sam stosować) , jakie ma pH.

Wysokiego nie warto, taki torf będzie za kwaśny, zero składników mineralnych (jest jałowy), szybko wysycha, a jak wyschnie, nie sposób go nawodnić, bo suchy wiór, nie nadaje się. Posyp ubytki kompostem to się trawnikowi przysłużysz a tym torfem nie.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:46, 02 mar 2016

Do góry
Błąd poprawiłam Nieźle producent jest wyszkolony
Moim zdaniem nie jest to prawdziwy kompost, ale zawsze coś. pieczarki bedą rosły w ogrodzie
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:46, 02 mar 2016

Do góry
Do różaneczników kupujesz torf kwaśny (i to też nie wszystkich firm podobno się nadaje) - musi być kwaśny ale nie tylko kwaśny z nazwy, a pH ma 5-6! Zgroza bo i takie przypadki się zdarzają. Dp torfu kwasnego dodajesz próchnicy kwaśnej, możesz zaszczepic mikoryzą do wrzosowatych, możesz dodać nieco przekompostowanej kory i oczywiście przepróchniałego obornika (w workach można takowy dostać w niektórych sklepach ogrodniczych)

W jakie podłoże sadzić czytaj i pytaj na wątkach o konkretnych roslinach.
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:45, 02 mar 2016

Do góry
Podłoże w dołek, gdy sadzimy roślinę należy dobierać zgodnie z wymaganiami roślin. Najwięcej w sklepach widać różnych substratów na bazie torfu. Jeśli są bez dodatku nawozów - są bardzo ubogie w składniki mineralne potrzebne do życia roślinom.

Poprawiają jedynie strukturę gleby, jeśli je przekopiesz, sypanie samego torfu w dołek mija się z celem, bo takie podłoże szybko wysycha, kurczy się i nic nie daje roślinom. Tak myślę, że lepiej jednak jeśli cokolwiek podsypiesz niż nic.

Nie sadzę nigdy rośliny w ubogie podłoże, w piasek, szkoda pracy i szkoda roślin.

Najlepszym do zasilania gleby jest kompost - czysta zywa próchnica powstała z materii ogranocznej. ale trzeba go samemu zrobić, nie ma go w workach w sprzedaży.

Najlepiej różnymi sposobami wzbogacać glebę w ogrodzie. Tutaj podałam jak:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Myślę, że ten wątek nieco się dubluje z wątkiem Waldka "Tam gdzie rodzą się ogrody", ale w sumie możemy tutaj pisać o podłożach "gotowych" do kupienia w sklepie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4914-tam-gdzie-rodza-sie-ogrody

Mamy także takie wątek - gleba w ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/watek/1307-gleba-w-ogrodzie
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 07:45, 02 mar 2016

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Co z tą ziemią? Dzisiaj postawiłam sobie pytanie, bo totalnie się pogubilam wchodząc od sklepu ogrodniczego. Torf, ziemia ogrodowa, czarnoziem, ziemia do kwiatów, ziemia do różaneczników, podłoże do iglaków itd.
Przesadzaliśmy 5 ogromnych tui - to ok wzięłam podłoże do iglaków.

Potrzebuje pod różanecznik, azalie, tawuły i pod rożę - czy to ta sama ziemia?
A co pod moje bukszpany? Wyczytałam, że torf zmieszany z piaskiem. Myślę teraz już, że moja ziemia z piaskiem też chyba wystarczy. Czy to prawda? A jeszcze skalniak? Czy wystarczy moja ziemia ogrodowa z piaskiem? Czy torf z piaskiem, czy pod iglaki z piaskiem? Na skalniak pójdą dzwonki, kostrzewa, funkie, goryczka może. Chce uniwersalny skalniak.

Niech ktoś to uogólni proszę, bo ja się nie znam w ogóle.

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 20:01, 01 mar 2016

Do góry
No to pewnie że czerwiec lepszy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:00, 01 mar 2016

Do góry
Jak wyjdzie to pewnie że siem pochwalę
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 19:04, 01 mar 2016

Do góry
No to może środek maja? Będzie po majówce, bo każdy z dziećmi jedzie na majówkę a i tłumy będą, to może 7 maja lub 13 maja? Albo pierwsza sobota czerwca czyli 4 czerwca?
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 18:43, 01 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawet bym rękę dała uciąć, że taki wątek już powstał, tylko kto wie gdzie? Znaleźć nie mogę.
Danusiu przejrzałam dokładnie zanim otworzyłam ten i niestety nie było. Myślę że koniec kwietnia byłby ekstra
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 18:40, 01 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może kwiecień?

Kwiecień to dobry miesiąc, bo jeszcze można "zdobycze" wsadzić do gruntu, bez zagrożenia, że upały zniweczą tę pracę>

Jestem za końcem kwietnia>
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:33, 01 mar 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Dziękuję. Obawiam się, że daru nie mam, ale zrobię co w mojej mocy

Chodzi o to, że gdy masz naśladować naturę, żadnych schematów na to napisać się nie da.Rób, co w mocy twojej. A ja będę swoją moc wydobywać Zobaczymy co nam wyjdzie.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 18:29, 01 mar 2016

Do góry
A może kwiecień?
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 18:28, 01 mar 2016

Do góry
Nawet bym rękę dała uciąć, że taki wątek już powstał, tylko kto wie gdzie? Znaleźć nie mogę.

Spotkanie jest 11 czerwca (sobota) od godz. 10.
Cały rok w ogrodzie 17:00, 01 mar 2016

Do góry
Witaj, widzę, że znowu jesteś. Fajnie, że stara miłość nie rdzewieje

Pozdrawiam
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 16:53, 01 mar 2016

Do góry
Nigdy w życiu więcej siatki pod trawnik siany. Przerobiłam to i dziękuję. Praca ogromna i strasznie uciążliwa.

Lepiej zrób z rolki.

A jak nie, to moim zdaniem:

- zerwij darń
- skompostuj i zrób ziemię darniową, albo zielonym do zielonego zrób podwyższone rabaty
- przerób ziemię
- zerwij warstwę na głęb. co najmniej 10 cm
- znowu pzrerób jakąś broną rotacyjną
- wyrównaj
- wałuj
- połóż siatkę kawałkami, syp na to ziemię, równaj wałuj itd.
- dokładaj siatki i powtarzaj czynność

Całe pole równasz tak, żeby spadek był odpowiedni, od domu a nie do domu, ja nie jestem na Twoje działce więc gotowego przepisu jak równać akurat u ciebie nie powiem.

Nie masz wątku a z samego opisu się przepisu nie zrobi.

Ogród na piasku i z wielkim murem 16:51, 01 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobór róż kolorystycznie doskonały

Danusiu - Twoja opinia - jak drogowskaz - jadę w tym kierunku.
Dziękuję, że znalazłaś czas.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies