Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 14:55, 03 mar 2016

konarzanka napisał(a)
Witam, jestem nowa na tym forum , proszę o pomoc w takiej oto sprawie:
mam na działce lipę , dość dużą, pod nią jest cień i sucho jak pieprz, trochę słońca pada od strony południowej pod "parasol" jak ja to nazywam. Plan co do niej mam taki aby ustawić ławkę ze stolikiem, natomiast problemem jest co posadzić na ziemi pod lipą, chodzi mi o zadarnienie , brak konieczności koszenia. Jestem na działce raz w tygodniu, regularne podlewanie odpada. Ostatnim moim pomysłem jest niedźwiedzie futro, ale nie wiem czy nie jest za wysokie. Pomóżcie proszę, wszystko to co widziałam w necie nie znosi suszy lub cienia. Z góry dziękuję.

Irga 'Major'.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:58, 03 mar 2016

MartaR napisał(a)
Witam, proszę o pare podpowiedzi jakie drzewo liściaste , jeszcze nie wiem czy ma być jakieś małe na pniu, czy duże (zależy mi na kulistym pokroju korony), będzie pasowało na róg rabaty z białymi hortensjami , lawendą i różą bonica ? Proszę o popowiedzi, bardzo lubie jasną , żywą zieleń liści, więc bordowe odpadają. Dodam , że miejsce jest słoneczne

Katalpa 'Nana'
Prunus 'Ubraculifera'
Platanus 'Alphens Globe'

Instagram Ogrodowiska
m_gocha 23:56, 03 mar 2016

Witam
Potzrebuję pomocy w zaaranżowniu częsci mojego ogrodu (można rzec rabaty). Od tego miejsca https://www.ogrodowisko.pl/watek/6503-ogrodowy-miszmasz?page=4 pokazuję ogólny plan swojego ogrodu oraz tzw. mapki sytuacyjne poparte zdjęciami.
Natomiast tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/6503-ogrodowy-miszmasz?page=6 wyłuszczam swoją wielką prośbę.

Wiem, że zawsze spieszycie z pomocą i po cichu przyznam, że na to liczę . Obiecuję, że przyjmę wszystkie słowa krytyki oraz rozważę wszystkie pomysły i propozycje
danusia_84 14:35, 04 mar 2016

Witam wszystkich Oglądam was od dawna i podziwiam wasze ogrody. Odważyłam sie napisać i prosić was o radę, co do dwóch moich rabat, to jedna z nich

są tu tawuły, 2 różaneczniki (jeden z nich zmarniał po zimie i nie kwitł) wierzba hakuro, wierzba pendula, róża, wiosna kwitną tulipany i krokusy, skalniczek jest zrobiony na starym szambie, sadziłam na nim lobelie

ta rabata jest robiona w tam tym roku, ta w ogóle jest pusta, obsadzam je aksamitkami. Obie maja 2, 60 szerokości( w najszerszym miejscu) i 5, 80 długości aha słońce jest tu od południa do wieczora. Dziękuje za każda rade
joldom72 19:32, 04 mar 2016

Witam serdecznie. Niedługo wiosna i zwracam się z prośbą o poradę. Może macie więcej doświadczenia ode mnie- początkującej ogrodniczki. Mam do zagospodarowania 2 symetryczne rabaty w przedogrodku. Mają kształt polkolisty i znajdują się od strony północno- wschodniej. Słońce tam zagląda do godz. 11. Chcę je obsadzić roslinami cieniolubnymi i zimozielonymi, ale nie wiem jak. Myślę o czymś szczepionym na pniu w środek, pod nim może jakieś ładne hosty lub żurawki a obwódka z kulek tui danica? Co o tym myślicie? Może jakieś cebulowe pomiędzy, a latem niecierpki,bo dobrze by było gdyby coś kwitło
Te rabaty latem były obsadzone jednorocznymi, ale chcę coś ładnego na stałe.

Kasya 19:37, 04 mar 2016

danusia_banach napisał(a)
Witam wszystkich Oglądam was od dawna i podziwiam wasze ogrody. Odważyłam sie napisać i prosić was o radę, co do dwóch moich rabat, to jedna z nich

są tu tawuły, 2 różaneczniki (jeden z nich zmarniał po zimie i nie kwitł) wierzba hakuro, wierzba pendula, róża, wiosna kwitną tulipany i krokusy, skalniczek jest zrobiony na starym szambie, sadziłam na nim lobelie

jest tyle mozliwosci ze chyba musisz cos wiecej napisac
jaki efekt chcesz osiagnac, jakie rosliny, kolory lubisz, moze wtedy bedzie latwiej cos doradzic ?
cos zimozielonego ?
Kasya 20:02, 04 mar 2016

joldom72 napisał(a)
Witam serdecznie. Niedługo wiosna i zwracam się z prośbą o poradę. Może macie więcej doświadczenia ode mnie- początkującej ogrodniczki. Mam do zagospodarowania 2 symetryczne rabaty w przedogrodku. Mają kształt polkolisty i znajdują się od strony północno- wschodniej. Słońce tam zagląda do godz. 11. Chcę je obsadzić roslinami cieniolubnymi i zimozielonymi, ale nie wiem jak. Myślę o czymś szczepionym na pniu w środek, pod nim może jakieś ładne hosty lub żurawki a obwódka z kulek tui danica? Co o tym myślicie? Może jakieś cebulowe pomiędzy, a latem niecierpki,bo dobrze by było gdyby coś kwitło
Te rabaty latem były obsadzone jednorocznymi, ale chcę coś ładnego na stałe.

a zobacz tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=714

i jeszcze z funkiami
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/a7/f0/b9/a7f0b9b1998a3f15523c8ae3cb85f4f2.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/37/13/a9/3713a90d9af8757e2e4a2498891cf5df.jpg
joldom72 20:38, 04 mar 2016

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zdecydowanie podoba mi się wersja z funkiami, ale boję się, że z czasem za bardzo się rozrosną i wszystko przysłonią. Co w takim razie do środka, chcę coś niedużego, może jakaś sosna na pniu cięta w kulkę?
Kasya 20:46, 04 mar 2016

joldom72 napisał(a)
Dziękuję za szybką odpowiedź. Zdecydowanie podoba mi się wersja z funkiami, ale boję się, że z czasem za bardzo się rozrosną i wszystko przysłonią. Co w takim razie do środka, chcę coś niedużego, może jakaś sosna na pniu cięta w kulkę?

hosty mozna wykopac i podzielic jak będą za duze albo wybrac mniejsze odmiany

a hortensje w srodku ci sie nie podobają ?

miedzy nimi tez mozna posadzic cos wyzszego na pniu

joldom72 20:52, 04 mar 2016

Uwielbiam hortensje ale czy nie bedą za duże przed domem?