Ja tez wczoraj mojemu mówiłam o podlewaniu. Oczy zrobił jak pięciozłotówki. Musiałam wytłumaczyć wszystko, co i jak. Ze jeżeli śniegu nie było, że jeżeli nie pada deszcz, że zima nie była zimą, że skąd woda w glebie miałaby być teraz.. To jakby zrozumiał Choć nie jestem przekonana co o mnie mysli
Jeszcze będę drążyć temat, ale i tak dziękuję Muszę sobie to wszystko zapisywać. Stworzyłam nawet folder "inspiracje" gdzie zapisuję zdjęcia ciekawych kompozycji, przydałby się jeszcze taki z nazwami ulubionych roślin, bo jak nadejdzie w końcu taki dzień, że trzeba będzie zrobić konkretne zakupy to będę się zastanawiać i od nowa szukać albo kupować na łapu capu. a tego drugiego to wolałabym uniknąć.
Zakup bukszpanów przesunęłam na początek kwietnia. Dziś oczyszczam moje tuje. Trochę tego jest! I mam dylemat ... muszę zrobić oprysk Pramanolem ale jest pochmurno i nie wiem czy ryzykować?
Kupiłam ten rozchodnik w zeszłym roku, kwitnął, ale co do odcienia to głowy nie dam... Mnie zależało na ciemnym, wpadającym w fiolet bardziej... I myślę, że taki był. Bordowy raczej nie, bo nie chciałam takiego koloru.
Ale pomogłam
One niewiele mniejsze były kupione niż są na zdjęciu. To jest chyba drugi rok po posadzeniu, a cięłam dosyć ostro. A tak w ogóle, to Ty się nie przejmuj centymetrami, byle były zdrowe i kształtne. Dokarmisz i będą rosły
witaj, czesać nie czesze, ale moje w piewszym sezonie były okropne, myślałam , że padną z żalem i bijącym sercem poobcinałam wszystkie brązowe gałązki a potem podlewałam, nawoziłam i teraz mogę śmiało powiedzieć że są piękne!
mebelki są takie jak te http://allegro.pl/rattan-meble-ogrodowe-stol-160cm-krzesla-italy-i5125874893.html
I to może być dobry pomysł
1) Zaoszczędzisz na kupnie nowej kory (zostanie kasa na nowe roślinki przed tuje )
2) Użyźnisz ziemię.
3) Zagospodarujesz skoszoną trawę, bo z nadwyżkami z reguły nie ma co robić.
4) Ułatwisz sobie zadanie z zasilaniem iglaków, bo korę musisz odgarniać, a tak najpierw zasilisz, a później posypiesz trawą.
Ale Ci ładnie wypisałam...
A tak w ogóle, to u mnie pod tujami (mają już ze 12 lat) to i tak żadne chwasty nie rosną...
Witaj,
Czy pamiętasz jakie duże kupowałaś te kulki bukszpanowe? Bo ja planuję taki zakup...tylko nie wiem czy takie 30cm będą wystarczające żby osiągnąć efekt jak u Ciebie. Pięknie jest w Twoim ogrodzie!
Witaj Ana,
Podglądam Twój piękny ogród. Wspaniale o niego dbasz. Ja dopiero uczę się być ogrodniczką. Dlatego mam dużo pytań. Chciałabym Cię zapytać na początek o tuje Smaragd (bo wiele więcj to u mnie nie ma)- czy Ty je "czeszesz" i to pomaga?
A jakie są te meble, które chcesz sprzedać?