Dzień dobry.
Ma się utrzymać dość ładna pogoda więc zaraz zamierzam zabrać się pilnie za opryski.
Pan w sklepie ogrodniczym polecił mi taką oto recepturę:
miedzian 15g + topsin 5 ml + treol 100 ml na 7 l wody.
Czy tak mogę zrobić, czy raczej powinnam pryskać osobno uwzględniając np. tygodniowe przerwy pomiędzy ??
Hm, tylko znów czy korzystna pogoda się utrzyma...
Zaznaczam, że kilka moich posadzonych jesienią tuj zbrąowiało i się sypie nieładnie, a niektóre nawet zczerniały jakby od smoły(doczytałam, że to mocz kota, psa?)a na igłach czarnej sosny jest czarno, to chyba miodownica.
Miedzianem teraz (temp. w ciągu doby nie spadająca poniżej 5 stopni przez min. 3 dni), promanalem w fazie pękania pąków, czyli jeszcze chwilę poczekać, temp. ok 12 stopni. Czyli najpierw miedzian, później promanal, minimalna przerwa między opryskami 3 dni.
witam,
mam miedzian extra 350 SC, na ulotce nic nie pisze o pryskaniu roslin ogrodowych, mogę go użyć, a jeśli tak w jakim steżeniu?
Mam: świerki serbskie, szmaragdy, wrzosy, wrzośce, bukszpany, kalmie, pierisy, azalie, żurawki, carexy - wszystko można nim psiknąć?
Proszę o poradę, dziś miał być oprysk, a tu pojawiły się takie wątpliwości....
"Ja w przeważającej części używam miedzianu do ochrony drzew owocowych i ozdobnych przygotowując 1% roztwór środka w wodzie deszczowej. Ponieważ bardzo poręcznym do tego typu prac jest 5l plastikowy pojemnik po wodzie, to wsypuję do niego małą torebeczkę miedzianu tj 50g. Tobie proponuję zmniejszyć stężenie środka do 0.5% i do podanej ilości wody dodać 25g miedzianu.
1% roztwór-10g miedzianu w 1l wody
0,5% roztwór- 5g miedzianu w 1l wody
1% roztwór-100g miedzianu w 10l wody
0.5% roztwór-50g miedzianu w 10l wody
1 łyżeczka-ok 3g miedzianu."