Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:20, 23 paź 2014

Do góry
Robaczek napisał(a)
Marzenko, nie szalej z tymi kopczykami w deszczu. NIC IM NIE BĘDZIE.
Róże kopczykuje się gdy kilka dni z rzędu temperatura spada poniżej zera. Świeżo posadzone mozna delikatnie opruszyć ziemią, ale głownie dlatego, zeby nie wysychaly, co przy tej pogodzie raczej im nie grozi. Poza tym masz strefę pewnie koło 7a, więc większość róż da radę do -25 bez kopców.

Dobrze to wiedzieć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:16, 23 paź 2014

Do góry

Danusia napisała:
Iwk4 - fajnie, ale czy byłam pomocna?

Danusiu, bardzo mi pomogłaś , dwie rabatki dostały twoją podpowiedź i wiem, w którym iść kierunku i co posadzić. Nie są jeszcze do końca obsadzone, ale nie muszę się martwić, czym je zapełnić, bo dzięki Tobie mam plan na sadzenie. Dzięki twoim podpowiedziom rabatki robią się kolorowe nawet bez kwiatków I cieszę się bardzo, że znalazłam Ogrodowisko i Bukszpanowy (i wielu pomocnych mi ludzi)
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:59, 22 paź 2014

Do góry
Łukasz, na której stronie umieściłeś projekt dla siostry, bo nie wiem, jak daleko szukać ? Coś tam chciałam sprawdzić
Ogródek Iwony 23:30, 22 paź 2014

Do góry
Uf, teraz ja się napisałam. Czy o czymś zapomniałam?
Chyba tylko dodać, że bez was kochani bym sobie nie poradziła z tym planem.
I ciekawą rzecz zauważyłam, sporo osób czyta, mało kto pisze, a tak byłaby potrzebna burza mózgów, nawet, jeśli z tego nie skorzystam, to upewnię się, że czegoś nie chcę. Małgosiu, Agnieszko, Łukaszu - dziękuję.
Reszcie dziewczyn i chłopakom też dziękuję za pomoc.
Ogródek Iwony 23:25, 22 paź 2014

Do góry

Łukasz napisał:
Co do płyt to jeszcze tego nie pisałem, ale 'zaplanowałem' je wykonane z brązowych krawężników położonych na płasko. Malkul zrobiła tak u siebie i według mnie wygląda to świetnie, a przecież rozchodzi się też o koszty. Wszelakie płyty tarasowe są dośc lub bardzo drogie i robienie z nich płyt w trawniku i jednocześnie tarasu podnosi znacznie koszty całej inwestycji, a to jest mimo wszystko bardzo ważne.

Też myślałam o tych brązowych krawężnikach na płasko. Żółtych nie widziałam.
Miejsce do siedzenia zrobię z żółtej kostki z bordową (brązową) obwódką - zostało mi jej sporo po rozbiórce obrzeży w ogrodzie i chodniczka na południowej rabacie.
Ogród prawie romantyczny 23:22, 22 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Agnieszko, dziękuję za fotki, które umieściłaś na moją prośbę. Czytałam, że jak zielsko wejdzie w te kratki, to ciężko się pieli. Potwierdzasz to może, czy masz inne zdanie?

Podejrzewam, że możesz mieć rację Jak widać na zdjęciu, nie pielę
Pielęgnację trawnika zostawiam mężowi
Ogródek Iwony 23:21, 22 paź 2014

Do góry

Łukasz napisał:
8,9. Tuje rzeczywiście nie grzeszą swoją urodą Drzewa owocowe mogą jak najbardziej tutaj zostać, ja bym w tym miejsu zrobił właśnie taką częśc uzytkową. Jeżeli pod śliwą da się przejść wyprostowanym to myśle że ścieżka przy budynku może być jak najbardziej, a kompostowaniki będą schowane w rogu. Można w tej strefie pożniej wydzielić jakieś miejsce na krzewy owocowe i też będzie ładnie. Zapewne widziałąś jak Danusia w Ogrodize z lustrem wkomponowała krzewy owocowe miezy krzewy ozdobne.

8,9. Tuje po prostu wywalę (te zółte), przesadzałam je z innego miejsca, ale nie dały sobie szansy. M jeszcze o tym nie wie. może zimą mróż je załatwi. Udam, żesię zmartwiłam
Śliwę chyba będę musiała trochę podkrzesać z dołu ku uciesze e-Ma. Wtedy będzie można przejść i ścieżka nie zabierze mi miejsca na środku trawnika Kompost jest zaśliwką, obecnie niezbyt widoczny i dobrze
Pewnie, ze oglądałam nasadzenia w Ogrodzie z lustrem. Muszę jeszcze przestudiować go po raz drugi, bo nie mogłam się trochę połapać. Danusia tym razem robiła więcej zdjęć artystycznych, mniej instruktażowych, niestety. Ale widziałam, że Syla: Ogród Sylwii od początku inspirowała się tym warzywnikiem, muszę więc podglądnąć jeszcze. W tym roku po raz pierwszy od długiego czasu miałam skrzynki na warzywa. Miałam swoje ogórki i warzywa do zupy
Ogródek Iwony 23:12, 22 paź 2014

Do góry
Łukasz napisał:
5. Z podjazdami jest tak: jeżeli mamy 'brudną droge dojazdową czyli jakieś błoto to podjazd lepiej gdy jest ciemny, jeżeli droga jest 'czysta' to podjazd może być jak najbardziej podjazd jasny nie będzie sprawiał problemów z utrzymaniem. Mnie mimo wszystko bardziej odpowiada jakoś ciemny podjazd. Koło zrobiłem na wyrost i też bardziej podobało by mi się tylko jego wyznaczenie innym kolorem kostki, a reszta tak samo.
Taras ze żwirku jest ładny, ale niepraktyczny i niewygodny, w szczególności jeżeli chodzi o siedzenie na krzesłach. Jeżeli jest to jakiś grys lub kliniec to dobrze ubity będzie się bardzo dobrze sprawował, ale taki z okrągłych kamieni może być uciążliwy.
6. O tujach pamietam to tylko taka moja luźna propozycja, a teraz mając te wszystkie zdjęcia wiem już co i jak
7. Rabat północna czyli ta z tujami? Ja raczej też zostawiłbym ją w spokoju jeżeli chodzi o jej miejsce,ewentualnie zmienił jej kształt, wykorzystał posadzone już rośliny i ewentualnie coś dosadził, ale nad tym to już trzeba dłużej pogdybać.

5. Przyjęłam do wiadomości - człowiek się uczy przez całe życie
6. Skasowałam widok na garaż, mało reprezentacyjny na obecny czas. Jakby co, wyślę na priv
7. Rabata północna jest na słońcu przy tujach, cień jest za domem i tam na razie zostawię. Wszystkiego nie dam rady zrobić, nawet finansowo. Z wykorzystaniem roślin masz rację. Zimą będzie czas na poczytanie innych wątków i inspiracje.
Ogródek Iwony 23:05, 22 paź 2014

Do góry
Łukasz napisał :
1. Postaram się w późniejszym etapie jakieś nasadzenia zaproponować .
2. 3 drzewa by się zmieściły, ale nie w lini prostej a po łuku i oczywiście nie mogłyby to być jakieś wielkie drzewa. Jeden mariken się tam zgubi, wyglądałby jak taka mała sierotka jak już to jedno większe drzewo czyli jak piszesz np. Ambrowiec.
3. Jeżeli podjazd będzie ciemny to rabata wyżwirowana, jeżeli będzie jasny podjazd to kora.
4 Rabata przy podjeżdzie jest dośc spora i żeby otrzymać taki efekt potrzebowałabyś co najmniej 15 kulek bukszpanowych, a to sporo i jedyna rozwiązanie opłacalne w takie wersji to wyjazd na plantacje bukszpanów do Wrocka trzeba podzielić tą rabate na części i spokojnie można bukszpany z trawkami w jednej z nich posadzić.

1. Ok, mam czas do wiosny, zimą trzeba zrobić plan i napaść bank
2. Marikena można upchnąć gdzie indziej, tu najprędzej poszukam ambrowca (mam nadzieję, że dostanę ). Klony można kupić łatwiej, ale jednego kupiłam i się zawiodłam, bo choroba grzybowa go zaatakowała jesienią i straszył.
Niech zostanie jedno drzewo i coś niższego, można rabatkę podzielić na sektory, widziałam, że byłeś dziś u Danusi w "Mój skromny ogród", który wcale nie jest taki skromny, a ma ciekawy przedogródek
3. Podjazd powinien być ciemny ze względu na utrzymanie go (wyobrażasz sobie utrzymać w czystości jasną kostkę po węglu? Brrrrrrrrrrr ... ). Wtedy miejsce na kącik wypoczynkowy byłby jasny. (drugie miejsce wypoczynkowe jest przy domu od strony południowej na tarasie, tu będzie cień od południa, który dadzą mury garażu.
4.Wyjazd do Wrocławia nie wchodzi w grę - mam za daleko: sprawdziłam na mapie: 476 km !!! Grupa wrocławska ma szczęście A może coś w zastępstwie? Co sądzisz o tuji Danica? Mało jej na ogrodowisku. Czy nie jest z pewnych powodów popularna?
Ogródek Iwony 22:52, 22 paź 2014

Do góry
Łukasz, miejsce, gdzie zaplanowałeś warzywnik, to strona południowa I dobrze . Brama jest od południa.
Za chwilę napiszę resztę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:34, 22 paź 2014

Do góry
To pewnie się cieszysz z przyjazdu córci, zawsze weselej.
Dostałam Joasiu ostatnio kilka ogrodowych prezentów, między innymi stipę. Teraz mam i ja
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:31, 22 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

w tamtym roku trawy wiązałam dość wcześnie bo i zimno przyszło wcześniej. Na ten tydzień zapowiadają u nas i -6 w nocy, ale niby ma to byc tylko 4dni.. Być może w weekend pozwiązuje trawy, z podsypywaniem chyba jeszcze się wstrzymam. No chyba że zauważę że faktycznie nie przelewki

Będę czekać na instrukcje
Ogród prawie romantyczny 22:27, 22 paź 2014

Do góry
Agnieszko, dziękuję za fotki, które umieściłaś na moją prośbę. Czytałam, że jak zielsko wejdzie w te kratki, to ciężko się pieli. Potwierdzasz to może, czy masz inne zdanie?
Lawendowy zawrót głowy 22:08, 22 paź 2014

Do góry
Ja też posadziłam w koszyczkach. Zobaczę, czy u mnie też zakwitną, hi, hi
Ogród na glinie 21:56, 22 paź 2014

Do góry
Kupowałam jedną tuję w takim worku, pan powiedział, żeby z tym workiem posadzić, ale nie bardzo chciałam mu wierzyć i worek zdjęłam. Szkoda tylko, że go nie zostawiłam sobie. Za późno przeczytałam post Toszki
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:28, 22 paź 2014

Do góry
Piękna zawartość paczuszki. Bransoletka też
Niech roślinki dobrze się przyjmą. Pozdrawiam
Ogród na glinie 21:08, 22 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, wsadziłaś już te tuje na końcu? Będziesz sadzić z tymi jutowymi workami, czy bez nich ?

jeszcze nie wsadziłam
zdejmę te worki
pan tak tylko zabezpieczył do transportu
dziś cały dzień pada lub leje
Ogródek Iwony 21:08, 22 paź 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie Ci pomagają ludziska z Ogrodowiska. Jest duże zainteresowanie i odzew na Twoją prośbę o pomysły, a zaangażowanie Łukasza zasługuje na medal choćby taki z uśmiechem.

Masz Dorotko rację, Łukasz jest bardzo zdolny.
Za pomoc jestem wdzięczna, sama widzisz, że tyle czasu minęło, a ja nic nie wymyśliłam
Podwórkowa rehabilitacja 21:02, 22 paź 2014

Do góry
Pozdrawiam Renatko. Chyba nikt nie lubi pluchy i zimna
Ogród na glinie 20:59, 22 paź 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Małgosiu, wsadziłaś już te tuje na końcu? Będziesz sadzić z tymi jutowymi workami, czy bez nich ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies