A może stipa + jeżówki?? Jeżówki są super, kwitną parę miesięcy zachwycając kolorami. Z trawami wyglądają pięknie. Miejsca też masz tam chyba sporo. Stipa - wyższa od trzmieliny a niższa od jeżówek, robiłaby za pośrednie piętro, nadając lekkości i delikatności rabacie. Hmm.. rozmarzyłam się
Chyba mnie zainspirowałaś tą trzmieliną Paula Ja mam przed jeżówkową rabatą beznadziejną obwódkę, z różnych roślin, które tam poupychałam, bo nie miałam co z nimi zrobić. Ale.. jakbym tak pojechała po całości obwódką z biało-zielonej trzmieliny, to by ją (znaczy rabatę) tak uspokoiło.. tak mi się wydaje przynajmniej Mam trochę swoich sadzonek trzmieliny, jak mi zapał nie opadnie to jutro zrobię ich wielkie ilości
Masz rację Jolu, raczej ice dance nie pełniło by tutaj swojej roli. A masz pomysł na ten kawałek? Myślałam,żeby może zrobić obwódkę z jeżówek? Z czegoś co kwitnie? Hortensje planuje powtórzyć jak najbardziej,ale na większym odcinku i prawdopodobnie będzie to w narożniku.
Nie wiem czy to dobry pomysł z tą ice dance. W sumie trzmielina pełni tą samą rolę co ice dance - obwódkowa, zimozielona, niska. Ale ja mam problem z takimi przestrzennymi aranżacjami, więc mogę się mylić.
Dziewczyny zastanawiam się, czy nie wcisnąć za obwódkę z trzmieliny jeszcze ' ice dance' mam ich 10 szt. to akurat obsadzilabym do samych hortensji, nie będzie za ciasno? Hortensje ogrodowa,muszę przesadzić w inne miejsce,niby ma trochę cienia,ale ja przypala,no i danice też bym z tamtąd przesadziła.
Danuś czyli iść w ten układ co narysowałam ?
Berberysy dodam takie jak już rosną Bagatelle
Mocno żółty jest nieopodal za żwirową elką tylko z tego ujęcia prawie niewidoczny bo Ice Dance potwory porosły wiosną do podziału Miałam w planie powtórzyć na rabacie po drugiej stronie podjazdu
Mariusz to kostrzewa .. chociaż denerwuje to ją nawet lubię..
Ice Dance skubię cały czas, bo potrafi być brzydka.. ale jak poskubana to jest ładna.. na pewno nie lubi pełnego słońca.. swoją pod brzozą podlewam.. i trzyma się dzielnie..
Mariusz ja ciągle walczę z brakiem czasu.. cierpliwe czekam.. nie ma nerwówki... dbam o świerczka jak mogę.. jeszcze żyje
Dziś posadziłam darowane hortki i piwonię... ziemia kamień.. porażka.. deszczu dalej nie ma ..
Jesienne klimaty...czyli jarzebiny.. gdzieś brakuje mi foto trzeciej..
Jak jesienią pięknie, niebawem wpadnę liznąć troszkę praktycznych rad, tylko proszę o cierpliwość. Kichawce też skróciłem, dzięki za podpowiedź, cenię w prostych praktycznych słowach, a nie w kopiach z pdf. Ukłony wielkie zostawiam.
Mam Ice Dance od Ciebie, rozsadziłem kilkanaście kęp, ale jeszcze są słabo rozrośnięte. Stare kępy były nieco mniej dekoracyjne, jednak wolno pozbierały się. Dla mnie to ciekawe turzyce i rozsadzam je na skraju rabaty od strony przedszkola.
Mamy palnik na długiej lancy podłączony do butli gazowej, zupełnie bezpieczny i znacznie bardziej wydajny od tych już prezentowanych i kupowanych, a patent prosty jak budowa cepa. Zrobię zdjęcie i wstawię, bo praktyczny wymysł i godny uwagi.
Chyba tylko pokibicyję innym... jestem chora A przynajmniej już mnie coś rozkłada
W ogrodzie nic nie da się robić bo sucho jak diabli.. ziemia jak kamień. Pojadę chociaż popatrzeć
Małe Wojsławice z Ice Dance już nabrały wyglądu.. tylko te liście... to już jesień Klony się przebarwiają..
Żeby nie było że leniuchowałam oto dowód posadziliśmy z mężem około 100 sztuk szmaragdów wzdłóz plotu. Oczywiście wszystkie z własnej hodowli:
Jeśli ktoś byłby zainteresowany szmaragdami to mam jeszcze dużo i chętnie wymienię np.na trawy.
W międzyczasie przyszła przesyłka od Hogatej (dziękuje kochana) a w niej carexy i werbena.
A tutaj posadzone ice dance w tymczasowym miejscu trochę listki przyschły ale myślę że odżyją
Dokładnie - nie ma jak u mamy
Choć po głębszym namyśle to to chyba nie tatarak jest a jakaś zielona trawa [ta nad hakone], z boku to pewnie ice dance. To była taka rabatka gdzie upchałam to czego nie zabrałam do siebie a co w pierwotnej wersji miało jechać ze mną Niedługo zobaczę, może podzielę.
U siebie mam tatarak ogon, który ma sporo słońca i jest bardziej żółtawy właśnie, stąd całe zamieszanie.
Julitko, obwódka jest młoda, ma może z 20 cm.
Biała różyczka niestety NN
Trawka wyższa - rozplenica, ale bezodmianowa - nie polecam, straaaasznie późno kwitnie, jesienią wymieniam (na Hameln, albo jakieś proso).
Trawka niższa carex Ice Dance - nie polecam, straaaaasznie się rozłazi, jesienią wymieniam na carex variegata.
Jeżówki to Southern Belle, Secret Affair, Supreme Elegance ireszty nie pamiętam…
No super ten placyk tez myślę o takim . U mnie ostatnio cisza - czekam na deszcze i chłód. Twoje Ice Dance chyba wszystkie przetrwały a i werbenka tez pięknie odbija więc się cieszę. Pamiętam o twoim gracku wyślę Ci na wiosnę.
Pewnie, że takie pytania były ale co mi szkodzi powtórzyć
Hortensje to Polar Bear choć młode już zachwycają także polecam. Zajrzyj na Łowiecką a będziesz nimi oczarowana.
Trawa to carex morrowii Ice Dance
Dziękuję za przemiłe słowa
Pozdrawiam