Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona przestrzeń 07:24, 04 mar 2019

Do góry
Dziękuję za odwiedziny

Ja w sobotę popracowałam, tzn. ścięliśmy z eMem wszystkie trawiaste chochoły Za ciepło to nie było, ale musiałam go (męża) wykorzystać przy weekendzie Teraz tylko kosmetyka i na razie na rabatach będzie ok
A tak ścinaliśmy trawy. Poszło szybciutko

Dzisiaj ma być ciepło więc prac porządkowych u mnie ciąg dalszy
Przerwa na kawę... 07:09, 04 mar 2019

Do góry
Kasia - ranny ptaszek z ciebie
Na żywo te wytrzepane tuje są bardziej ażurowe. No jest różnica jak się bliżej podejdzie do czwartku mokro wiec ciąg dalszy musi poczekać.

A z przyjemniejszych elementów - krokusów coraz więcej się pojawia. Jeszcze zamknięte ale już z kolorem. Taka moja mini łączka

Forsycja też już w blokach startowych. Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty

I cisy niedługo się posypią
Ukojenie 06:56, 04 mar 2019

Do góry
Fotka z poranka.
Tak maja moje roslinki

Kaloryfer prawie zakrecony. Wchodzi sie jak do chlodni
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 06:18, 04 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)
Parę wiosennych zielonych fotek

hortensje bukietowe już u Ciebie ruszyły czy to te zwykłe?
Przerwa na kawę... 00:19, 04 mar 2019

Do góry
Dla porównania - tuje wytrzepane

Tuje czekające w kolejce na trzepanie

Widać różnicę? Bo ja ślepa jestem - nie widzę!
Ale warto oczyszczać tuje. Lepiej potem rosną, są gęste. Nie chorują. Jak wszystkie oczyszczę to cięcie wierzchołków trzeba zorganizować. W celu wyrównania
Przerwa na kawę... 00:15, 04 mar 2019

Do góry
I ostatnia z weekendowych akcji ogrodowych - trzepanie tujek. 7 sztuk udało mi się zrobić w 2 godziny, ze sprzątaniem. Jeszcze z 19 sztuk mnie czeka. Ojć, zapomniałam o narożniku z czaplą - tam jeszcze 5 jest
W sumie z tych sztuk zebrałam 2 wory śmiecia. 4 sztuki były trzepane rok temu - pozostałe 2 lata temu. Ogromnej różnicy w ilości suszu nie dojrzałam. Więc chyba będę tę wątpliwą przyjemność ro bić co 2 lata.
A zbiera się tego sporo
Przed

Po

Urobek
Przerwa na kawę... 23:55, 03 mar 2019

Do góry
Wczoraj udało mi się zrobić akcję wykopania pęcherznicy - była za duża i nie kwitła bo za mało słońca miała. Płytko korzenie były. Bez problemu wykopałam. Wykopałam też wiąz wredei posadzany tu na tym skrawku bez pomyślunku. Poszedł do wsadzenia za płot. Będzie tło dla umbry robił jak podrośnie.
A tu w wolne miejsce wsadziłam biedaka drapaka cisa. Ma ogromną wolę walki. Mimo przebywania w worku - żyje. Ba, nawet się z lekka zagęścił. Tu będzie miał lekki cień i wystarczająco miejsca. W nogach ma hosty i białe serduszki, tawułki. Z tyłu dostanie bluszcz i płot już trzeba odmalować. Z boku ma hortkę. Może jeszcze małą kulkę z buksa wsadzę. Na razie bałagan ale i tak dumna jestem, że mu miejsce znalazłam

Mimo iż wcześnie - zaczęłam róże ciąć. Mam jedną rabatę pod oknem kuchennym, gdzie wszystko jest szybciej. Może dlatego, że zacisznie i słońce przez długi czas. Dziś przy kawie zobaczyłam, że róża Benjamin Britten ma już otwierające się pąki. Trzeba ciąć. I z potwora - kruszynka się stała. Mam wątpliwości czy nie za wysoko cięłam. Choć zawsze niżej mogę przyciąć a dosztukować jak zmarźnie - już nie
Mój ogrodowy pamiętnik 23:45, 03 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

To może ja pomogę
Basiu zobacz jak ja nisko cięłam rok temu Limki ,zaznaczyłam strzałką
I wycięłam wszystkie gałązki cieńsze niż ołówek

Nie bój się,przez niskie cięcie hortensje mają grube łodygi i duże kwiaty

Dzięki Wiolu, jeśli Tobie tak ładnie odbiły to może i u mnie będzie dobrze. Uspokoiłaś mnie.
Pozdrawiam.
Przerwa na kawę... 23:28, 03 mar 2019

Do góry
Udało mi się wyskoczyć na 3 godz. do ogrodu. Przerzedziłam akebię bo opanowała kratki i płot ale z owocowaniem średnio. Trzeba było odmłodzić potwory.
W trakcie i po

Urobek

Wczoraj obcięłam hortki Strong Anabelle - mam ze 30 patyków. Na razie w wodzie siedzą. Muszę doniczki przyszykować. Te SA ładne są w półcieniu. Mam od frontu limki pod płotem, które wprost cierpią z powodu braku słońca. Prawie nie kwitną. I tak pomyślałam coby je wymienić. Dałabym im jeszcze teraz szansę a jak się nie poprawią to już z patyczków powinnam mieć sadzonki ukorzenione Strong Anabelle. Uwielbiam tę odmianę. Podobno ładnie się ukorzenia z patyków. Spróbować zawsze można.
Na razie hortki ścięte, nie wiem czy nie za nisko...

Derenie też przycięte. Z IH wycięłam solidny już pieniek. Lubię go takiego sporego ale bardziej nowe intensywne w kolorze łodygi. Starsze są po prostu szare.
Ogrodowy song 23:09, 03 mar 2019

Do góry
Obiecałam komuś wstawić foto clematisa Montana.Zapomniałam komu

Narodziny ogrodu Eweli 22:56, 03 mar 2019

Do góry
ewelaa74 napisał(a)
No i oczywiście biorę się za przedogródek. Na pierwszy rzut fryzjer odwiedzi tę jodłę koreańską. U Wioli podpatrzylam, że pięknie się zagęszcza jak się ją wiosną przycina.

Czy ten niebieski jalowiec nie rosnie za blisko jodly? Nie pasuje mi tam cos...
Ukojenie 22:51, 03 mar 2019

Do góry
Dzis moj organizm sie poddal. Tak jak wczoraj wiele sobie w domu nadgonilam tak dzisiaj padlam, dorwal mnie jakis wirus wspomagam sie Terafl...u.
Jedyne co zrobilam to oswietlenie do wysiewow i siedzac pod kocykiem zaczelam szyc taki turkusowy naszyjnik

Ciezka noc przede mna...
Dobranoc!
Ukojenie 22:46, 03 mar 2019

Do góry
Jana napisał(a)
śliczny naszyjnik, nie myślałaś by to sprzedawać? u mnie też była zimna sobota, szkoda.....pierwszy raz kupiłam zatrwian i też zamierzam go wysiać

Dziekuje, nie myslalam - to zabawa - bardzo czasochlonna...
Wczoraj powstal bialy

Genialnie wyglada na szyj

Zatrwian poznalam w zeszlym roku jest genialny na bukiety i wianki
W zeszlym roku mialam od Tesciowej w tym troszke sama wyprodukuje
Ogrodowy song 22:39, 03 mar 2019

Do góry
frezja napisał(a)
Bacznie przyglądam się bukszpanom,po tym, jak w ubiegłym roku "walczyłam ręcznie" z całym stadem gąsienic. Do tej pory nie wiem, co to było. I dzisiaj patrzcie..3 kokony ;(

O rany, to chyba chrząszcz jakiś?
Ukojenie 22:37, 03 mar 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Piękny naszyjnik.
Moje pomidorki jeszcze odpoczywają, wysiew najwcześniej 8 marca ale inne roślinki już mam całkiem niezłe.
Udanego sezonu ( staram się zaglądać i być na bieżąco, gorzej z pisaniem)

Dziekuje

Moje pomidorki dzis

Wzajemnie tez staram sie bywac ale jestem tylko z doskoku.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:19, 03 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A jeszcze wracając do tematu braku intymności w ogrodzie to właśnie tak sobie zrobiłam jak widać to na poniższym zdjęciu. Po lewej stronie gdzie tujki powsadzałam wysokie rośliny a tam na wprost gdzie powiny być wysokie bo nie ma tujek to są same małe albo wolnorosnące . Taki mistrz jestem

Mistrz nie mistrz ale cudowny ogród
Stwórz ze mną mój ogród 22:13, 03 mar 2019

Do góry
I takiego gościa dzisiaj miałam za oknem <3
Stwórz ze mną mój ogród 22:06, 03 mar 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Szczerze odradzam miskanta cukrowego, to jeden z nielicznych miskantów, który jest ekspansywny, rozrasta się podziemnymi rozłogami.
Naprawdę jest cała masa przepięknych miskantów rosnących kępowo a nie rozłogowo, nie upieraj się przy cukrowym. W takich ilościach będzie z czasem nie do opanowania.

też właśnie o tym czytałam hmm ale sąsiadka moja ma i narazie jeszcze jest ok.
No to z powrotem kleine fontane bo zauroczył mnie u Edyty Lindsay Dziękuję :*

a tu kilka pstryków
Wiosna wiosna, wiosna ah to Ty <3
krokusy przed buxami

tulipany między rozplenicami

żonkile przed chatką

tulipanów nie będzie łanów jak u wszystkich narazie po 7 mieszanych takich
Słoneczny Ogród 21:59, 03 mar 2019

Do góry
Daria ja mam taki stary pień , który nie mogę wykarczować po brzozie, co prawda już widzę,że się rozwala i zaczęłam obsadzać go trzmieliną a dziś przyjrzałam się i pomyślałam sobie,że na środek , który zaczyna próchnieć mogę zrobić miejscówkę do rojników, czemu o tym wcześniej nie pomyślałam. One lubią rosnąc w takich dziwnych miejscach i szczelinach.
Zobacz, potem możesz to usunąć.Trzmielina ładnie się przyjęła.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:51, 03 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
magnolie piekne maja kwiaty oby jak najowocniej zakwitla bedzie bosko

Ja jestem zakochana w tej mojej białej magnolii.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies