Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 22:51, 22 sty 2019

Do góry
Ach, bo te co pokazuję, to nie są takie zwykłe schody, tylko piękne schody.
I wracamy znowu do ładu przestrzennego wokół. Jakoś narodowo nie mamy takiego poczucia piękna i tujkowe ramki z trawą na dole są szczytem marzeń, bo takie schludne i narobić się nie trzeba (i w tym miejscu my wiemy, że błądzą co do nienarobienia)
Danusia ma płasko na razie, ale chyba planuje wgłębnik, więc ze dwa schodki z co najmniej dwóch stron będą.
W moim ogrodzie nie mam co marzyć o wgłębniku ze względu na wodę.

Gdzie ja widziałam wgłębnik? Czyli sunken garden, też są schodki

W Hidcote oczywiście

Zaraz obok, w Kiftsgate

Tem co już pokazywałam Parceval Hall też miał wgłębnik, cudowny zresztą.

A ogród Karla Forestera w połowie jest zagłębiony

Mój 4 arowy azyl... 22:51, 22 sty 2019

Do góry
Wczoraj rozebrałam choinkę.

Dzisiaj odwiedziłam działkę. Nic ciekawego, a śniegu jak na lekarstwo!

Sezon 2017 u Hanusi 22:35, 22 sty 2019

Do góry
Gabriela napisał(a)
Haniu, zapraszam na wycieczkę po schodach ogrodowych, tak mnie naszło dziś, po dłuższej przerwie. Pozdrawiam,

Gabrysiu, byłam już, po cichutku. Schodki piękne, ale ja ich u siebie nie widzę, płasko, niestety. I tak musi zostać.

Ale skoro jest zaproszenie, to idę się zameldować. Na zdjęciu szałwia

W ogródku emerytki 22:29, 22 sty 2019

Do góry
Danusiu, po lewej stronie posadziłam różę pnącą / wiosną 2017 r. /.
Nazwy nie pamiętam, bo opakowanie wyrzuciłam.
Ale miała rosnąć na 4 metry i sięgnąć na drugą stronę łuku, gdzie rośnie choina kanadyjska i ją osłonić od słońca.
Przez ten czas urosła tyle, co na zdjęciu, przegoniły ją nawet iglaki
I na dodatek choruje i wybija z podkładki i słabo kwitnie.
Pójdzie do pieca, a rurki zabiorę gdzie indziej.
Magdo, choinka na bogato, bo na tej " choince " powiesiłam ozdoby z jodły / miała kilka metrów i była chora, została ścięta /
Na śnieg nie ma szans
To ta róża, tak wyglądała po posadzeniu.
Dla porównania inna róża, posadzona w tym samym czasie / zdjęcie z jesieni 2018 /
Pod żwirkiem nie ma już folii, usunęłam, jak wsadzałam róże.

Sezon 2017 u Hanusi 22:22, 22 sty 2019

Do góry
BasiuLT, to przetacznik różowy. Niewymagająca bylina na suche stanowiska, ale wodę lubi mieć od czasu do czasu.

U mnie świeży nabytek, jeszcze nie rozrośnięta kępka. I mam jeszcze niebieskiego, ten jest wyższy i lubi się wykładać.

Ogród w budowie - nieustającej 22:03, 22 sty 2019

Do góry
Włoskie ogrody też mają schody, masę schodów,np. niekończace się schody w Villa Landriana, gdzie po obu stronach Russel Page zakomponował wyłącznie cyprysy i biało kwitnące rośliny.

Villa d'Este

Prywatny ogród Villa Adriana

Sacro Bosco

Villa Lante, chcąc dostać się na kolejne poziomy ogrodów, trzeba pokonać takie schody

A tu juz Palazzo Farnese..

...i oryginale schody z kamienia, cegieł i trawy

Skąpana w słońcu 22:02, 22 sty 2019

Do góry
Ula, sieją się. Początkowo je wyrywałam, ale ostatnio kilka zostawiłam.

Takie maja kwiatki

Ta siewka jest ładna i będzie do obserwacji.

To też są siewki

I taki cudaczek do dalszej obserwacji

I to też chyba jest siewka. Tak mi się wydaje, bo takiej nie kupowałam i nie umiem ją przyporządkować do tych, które znam.
Bardzo ją lubię.

Kwiaty we włosach 21:59, 22 sty 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 21:54, 22 sty 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 21:47, 22 sty 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 21:42, 22 sty 2019

Do góry
Co do fotek to zawsze mi pozostaje sobota czy niedziela aby pobiegać choć trochę z aparatem.W tygodniu brak czasu.
Kiedy zaczynacie siewy? Ja nastawiłam się na lawendę. W ub.r. wysiałam i udała się.
Wiosna w domu.

Ogród w budowie - nieustającej 21:37, 22 sty 2019

Do góry
Nie myślcie że angielskie ogrody były tworzone bez przygotowania terenu.
Toż Capability Brown budował rzeki i jeziora, góry i doliny, a hrabia Puckler tak samo, żeby wspomnieć Bad Muskau
Ogrody w hrabstwach, gdzie są naturalne góry, w Yorkshire czy Gloucestershire i Oxfordshire, które tworzą Cotswolds (plus kawałki sąsiednich), raczej nie mają szansy być równe, bo zajmując duży obszar, najczęściej leżą na zboczach. I wcale to nie są takie małe pagórki.
Każdy taki duży ogród to co najmniej kilka ogrodowych wnętrz i nawet jeśli ogród jest na równym terenie, to zawsze wykopią jakiś wgłębnik, a wtedy potrzebne są te dwa schodki.

Podobają Wam się schody, a ja je mam w każdym ogrodzie który fotografowałam

Renishaw Hall

Sezon 2017 u Hanusi 21:32, 22 sty 2019

Do góry

Haniu a co to jest? Bardzo ładne.
Tu narazie jest ściernisko... 21:29, 22 sty 2019

Do góry
Dzisiaj miałam wolne z pracy i to takie darowane. Otóż w weekend zepsuł się piec gazowy w moim biurowcu. Jeszcze wczoraj ekipa próbowała go reanimować ale bez jakieś tam części nie dało rady. Zapadła więc decyzja szefostwa że po godz. 12 puszczają nas do domu. I tym sposobem zyskałam wczoraj 3 godziny i dzisiaj cały dzień wolnego. Ale fajnie jest oglądać świat w świetle dziennym. Wprawdzie zimno bo aż - 8 stopni ale za to cudne słoneczko.
Meble ogrodowe pochowane więc kawkę piłam na stopniach tarasu. A to widoczek jaki miałam od prawej do lewej.
Sałatka pokrzywowa 21:05, 22 sty 2019

Do góry
Też kombinuję, żeby sobie narobić trochę takich kłopotów .
Ale trochę się waham, bo ostatnie doświadczenia z różami kupionymi przez internet mam średnie.
Kupiłam na przykład różę Artemis, która jest krzaczkiem jednopędowym, mimo, że rośnie już od roku w ogrodzie - taka słabizna przyszła. A będąc latem w Rosarium widziałam piękne, wypasione sadzonki w donicach, obsypane kwieciem po kokardkę - i szkoda mi było, że nie mam miejsca na drugą. Z drugiej strony - taki hicior jak Chippendale był prawie wyprzedany, wzięłam taką bidulę - jedną z chyba trzech ostatnich - wiadomo, w lipcu niektórych róż już po prostu nie ma.
Inna historia: zamówiłam kiedyś dwie róże tej samej odmiany - jedna przyszła tak piękna, że w życiu nie widziałam takiej, druga taka sobie - chyba dla równowagi tak pakują. Tyle tylko, że jedna miała być dla mnie, a druga dla koleżanki, która odchodziła na emeryturę - chciałam, żeby miała taką przypominajkę o mnie. Oczywiście oddałam koleżance lepszą, bo taką ma skazę na wychowaniu i do dziś chlipię na wspomnienie tamtej sadzonki - dlaczego nie mogą dać dwóch świetnych w jednej przesyłce?
Ale, ponieważ róż nigdy nie za dużo, przypuszczam, że znajdę wymówkę (dowolną, dzień kobiet, imieniny, pierwszy dzień wiosny, rocznica posadzenia pierwszej), żeby róże kupić, zamówić, przytaszczyć od ogrodnika, lub w jakikolwiek inny sposób powiększyć kolekcję. Maniak tak ma, i tyle .
Koniec gadania. Trochę wiosny dziś:

Ogrodowo zakręcona. 21:03, 22 sty 2019

Do góry
No i tak sobie pokombinowałam, ale bez Was, to i tak lipa

Wiosna:

Lato:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:59, 22 sty 2019

Do góry

brzeziniak pobieliło

za parę lat będzie jak ten u sąsiada

W ogródku emerytki 20:57, 22 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Tu też trochę poświeciło

Jutro muszę wstać wcześniej, może uda mi się zrobić oszronione rośliny.
Bo przed zmrokiem była mgła, a jest mróz.

Grażyna, co Ci się pnie po tej drabince nad iglakami?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:55, 22 sty 2019

Do góry
wczoraj nową kukurydzę wieszałam, bo poprzednia całkiem wydziobana była

...uDany ogród 20:50, 22 sty 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Danulku mi też miło ciebie znać, chociażby tylko wirtualnie. Uważam że bardzo wzbogacasz forum swoją osobą, poradami, że nie wspomnę o fotkach
Kurcze ... właśnie spojrzałam na własną datę i mi "pyknęło" 3 lata.

Basiu miło mi bardzo, dziękuję! I vice versa
Czas szybko leci, nawet sie człowiek nie obejrzał, a się zadomowił na dobre

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies