Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:53, 21 sty 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Jak ja lubię patrzeć na Twoje rabaty i ścieżki trawiaste pomiędzy nimi
Dolomitem też posypałam trawnik, chyba w grudniu takim w granulkach i na początku była zła, bo jak się chodziło to one w podeszwy wchodziły..... ale teraz jak deszcz popadał, śnieg się rozpuścił to granulki skruszyły się i ładnie powolutku wsiąkają w glebę z każdym deszczem

Trawiaste ścieżki widać głównie od listopada do kwietnia. Potem robi się roślinny busz i znikają z pierwszego planu.

Kwiaty we włosach 20:53, 21 sty 2019

Do góry

...uDany ogród 20:49, 21 sty 2019

Do góry
Tu z 2017

Kwiaty we włosach 20:44, 21 sty 2019

Do góry

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:43, 21 sty 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)

Taka roslinka by mi sie przydala do ogrodu

Izo, mam taką roślinę w ogrodzie. Niemal identyczną! (kształt, wielkość). To robinia 'Twisty Baby'.
Sałatka pokrzywowa 20:43, 21 sty 2019

Do góry
Pora na Novalis, skądinąd cudowną różę, która jednak zachowuje się u mnie nieprzyzwoicie. Posadzona w pierwszym rzędzie - no przecież osiąga 80 cm wzrostu - prawie zasłania Crocusa, rosnącego zgodnie z instrukcją, ponieważ potrafi dwukrotnie przekroczyć miarę. Wiem, że to nie jest z jej strony żaden nadzwyczajny wybryk, ona tak ma, tylko producent jeszcze nie wie. Ja, gdybym wiedziała, dałabym ją w głębi rabaty, teraz krzaczki są tak dorosłe, że przesadzeniem pewnie bym je ukatrupiła. Ale dość marudzenia, to jest naprawdę świetna róża, kwitnie chętnie do końca sezonu i kwitłaby jeszcze, gdyby nie mrozy, liści nawet nie ma czasu zgubić, ona wciąż, bezustannie rośnie! Kwiaty nie lubią deszczu, bo mokre są zbyt ciężkie, żeby się utrzymać w pionie, u mnie rośnie w najlepszym, nasłonecznionym miejscu. Lubię ją w bukietach, ma lekki, cytrynowy zapach, zdrowa jak koń

poniżej jeszcze w przepisowym rozmiarze:

A tu już wyrasta ponad towarzystwo:

I tak ją uwielbiam

Pszczelarnia 20:41, 21 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewo znowu zabrałaś nas na cudowna wyprawę

Odpoczynek po ciężkiej pracy się nam należy. Zamiast bielić drzewka w sadzie, bielę sufity.

Pszczelarnia 20:36, 21 sty 2019

Do góry
April napisał(a)
Zdziwiłam się, że peonie mogą rosnąć i KWITNĄĆ w świetlistym cieniu. To dla mnie dobra wiadomość, chętnie wypróbuję jakąś białą odmianę u siebie w lesie sosnowym. Masz może jakieś inspiracje, zdjęcia z takimi klimatami?

Twoja kolekcja peoni piękna. Aż się prosi o szersze kadry z tymi kwiatami.

Dawno Cię nie było.

Spróbuj z piwonią 'Early Wind' - to piękna krzyżówka (m. in. z piwonią himalajską), na stronie fachowej piszą o niej, że znosi nawet glebę piaszczystą.

Tutaj przykład modelowy (z wystawy, więc nie wiem, czy nie sztuczny). Ale u mnie też rosną w ocienieniu (

A to u mnie: w cieniu pod jabłonią starą i koło kaliny; po prawej widać też martagona w cieniu:

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:27, 21 sty 2019

Do góry
to drzewka dostala nasza znajoma na urodziny

dla Dany nie udana fotka ksiezyca (czyli najlepsza z tych, ktore zrobilam). Wczesniej bylo calkiem ciemno i ksiezyc przepiekny ale nie moglam go wogole namierzyc aparatem. No i zimno bylo bo -10 wiec szybko do domu uciekalami znow na chwile wylazilam. Troche niekorzystkie byl, bo go z okien nie bylo dobrze widac.

Agniezko kolorow jeszcze malo ale juz cosik kwitnie. Dlatego warto miec wrzoscce. W sumie mam kilka ale susza im dokuczyla wiec slabiej kwitna. No i ciemiernik daje czadu ale on bialy Oczar chyba nie zakwitnie w tym roku, bo go sarna troche podjadla. Teraz wieszam na nim moje wlosy ze szczotki i mam nadzieje, ze pomoze. Przyrosty ladne ma po tym sarnim sniadaniu.
Pszczelarnia 20:20, 21 sty 2019

Do góry
kasiek napisał(a)

Ale piękna - co to za róża? Ja posadziłam Waltz Poulkrid z grupy courtyard. Licze na podobny efekt

Lykkefund. Zaraz obejrzę sobie te różę.

A w Loseley Park znalazłam takie róże:

...uDany ogród 20:18, 21 sty 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)

rozowe

szkoda, ze Ci sie nie udalo. Piekny byl. No i szkoda, ze nie mam dobrego aparatu. Narazie inne wydatki, wiec ten zakup musi poczekac

Izuś mówisz i masz

no niestety prawie nad całą Polską były niskie chmury, które szczelnie zasłoniły niebo.
Szkoda, bo chętnie bym to uwieczniła
Nie ma sie czym przejmować, masz aparat a fotkę księżyca w głowie
Buziaki!
Ogród Muszelki 20:15, 21 sty 2019

Do góry
Mari, miło, że pamiętasz
Pozdrawiam z wędrówki po Karkonoszach!

Pszczelarnia 20:15, 21 sty 2019

Do góry
Ogród ziołowy w Loseley Park, piękny, rozległy, po prostu fantastyczny:

Pszczelarnia 20:07, 21 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Moim zdaniem ten penstemon (bordowe liście) psuje charakter tej rabaty.
Pszczelarnia 20:06, 21 sty 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 20:05, 21 sty 2019

Do góry

Pszczelarnia 20:02, 21 sty 2019

Do góry
Gabriela napisał(a)

To był Loseley Park. Ogród zaprojektowała sama Gertruda Jekyll, a ogród biały jest tam moim zdaniem lepszy niż w Sissinghurst.
Dom należał do Sir Wiliama More'a i do dzisiaj należy do rodziny. Lubiła w nim bywać Elżbieta I i oglądaliśmy komnatę gdzie sypiała.

Tak!

Pobyty Elżbiety rujnowały właścicieli tych domów . Zobowiązani byli również do wpłat na jej cele.

I ogród biały był zachwycający (tak, lepszy niż kultowy Sissinghurst):

Sałatka pokrzywowa 19:59, 21 sty 2019

Do góry
Następna ukochana róża - Crocus Rose- jedna z nielicznych jak dotąd róż Austina, której nie zamordowałam. Napatrzyłam się na nią kiedyś u Agnieszki z ogrodu z mgłami i różami - może ktoś pamięta?

Początki miała cudne - dopóki była sama na prawie pustym placku ziemi, rozwijała się znakomicie. Ale realia są takie, że takich warunków u mnie nie ma nikt - za mało miejsca! Ma wredną konkurentkę, która próbuje jej złamać morale, tj. różę Novalis w dwóch egzemplarzach, ale o niej za chwilę.

Takim była dorodnym maluchem.

Teraz, ze względu na wspomniane sąsiedztwo ma nieco trudniej, bo ciężko siebie przeskoczyć, ale osiąga dobrze ponad metr, czasem łapie plamistość, ale do opanowania bez chemii (brrr, w ogrodzie nie truję ), mączniaka szczątkowo - tylko na samiuśkich końcach młodych pędów przy drugim kwitnieniu, kwitnie bez fochów i jest najbardziej fotogeniczną różą w moim ogrodzie. W bukiecie dość trwała i znakomicie się komponuje ze wszystkim.

Cudowna, prawda? I to w każdej fazie rozwoju pąka. Pachnie ładnie, lekko.

Pierwsze kwiaty, które rozwijają się w dość jeszcze chłodnych warunkach, mają sporo przebarwień - pąk bywa wręcz czerwonawy, potem widać tego ślady na płatkach. Późniejsze kwiaty czysto - nie wiadomo jakie - waniliowe?

Kwiaty we włosach 19:57, 21 sty 2019

Do góry

...uDany ogród 19:55, 21 sty 2019

Do góry
Zielone

rude

zielone

rude

Co wolicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies